Supply Chain koncerndirektør bruger mere end 30 procent af sin tid på kunstig intelligens

Supply chain koncerndirektør for Arla Foods David Boulanger bruger mere end 30 procent af sin arbejdstid på kunstig intelligens. Det gør han fordi, teknologierne er meget lovende. ”Men særligt generativ AI er stadig en umoden teknologi, og vores brug af AI i Arla Foods har endnu ikke stor skala”, understreger han. Han fortæller mere på konference i september.

”… vi ser mange muligheder, og foreløbig arbejder vi for eksempel med at bruge generativ AI til at tjekke kontrakter, tjekke datakvalitet, producerer opsummeringer med mere”, fortæller David Boulanger. Foto: Arla Foods

20.08.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Arla Foods har været i gang med kunstig intelligens i forsyningskæden i flere årtier. Men det har været det, David Boulanger kalder for ’klassisk’ kunstig intelligens, som typisk er gået under andre betegnelser som for eksempel ’big data’ eller ’data analytics’. Han har rent faktisk selv en videreuddannelse fra 1994 fra Pierre and Marie Curie University, der i høj grad handlede om kunstig intelligens.

”Jeg deler AI-området op i klassisk og generativ AI. Klassisk AI er meget ’venstre hjernehalvdel’ med meget fokus på kvantitet og statistik, hvor generativ AI som for eksempel ChatGPT og Gemini er mere ’højre hjernehalvdel’ med fokus på kvalitet, kreativitet og sprog”, fortæller han.

Hør David Boulanger den 12. september

David Boulanger holder sammen med en stribe andre eksperter og fagfolk oplæg på Supply Chain Leaders Forum 2024, som i år har fokus på fordele og faldgruber ved kunstig intelligens.

Han uddyber, at Arla Foods i mange år har gjort brug af klassisk kunstig intelligens til at:

  • Analysere processer på mejerigulv og i distributionen.
  • Forebygge spild.
  • Reducere energiforbrug.
  • Forbedre effektivitet.
  • Forbedre oppetid.
  • Og meget andet.

Generativ AI er stadig hype
”Den generative kunstig intelligens er med Open AI’s lancering af Chat GPT i efteråret 2022 blevet den nye dimension, som åbner op for en helt masse lovende muligheder. Det er stadig ’early days’, og vi kan ikke præsentere en masse konkrete anvendelseseksempler. Men vi ser mange muligheder, og foreløbig arbejder vi for eksempel med at bruge generativ AI til at tjekke kontrakter, tjekke datakvalitet, producere opsummeringer med mere”, fortæller han og tilføjer:

”Vi har ikke noget, der ligner stor skala på generativ AI, men vi arbejder hårdt på at blive klogere og eksperimentere”.

Han fremhæver, at kapabiliteter, regnekraft og værktøjer hele tiden bliver bedre også for den klassiske kunstige intelligens, og det betyder, at værdien og anvendelsen også bliver bedre for Arla Foods.

”Vi har ikke noget, der ligner stor skala på generativ AI, men vi arbejder hårdt på at blive klogere og eksperimentere”, fortæller David Boulanger. Foto: Arla Foods

Mennesker og data
David Boulanger understreger, at kunstig intelligens bliver ’drevet af mennesker og muliggjort af data’. 

”Vi forventer, at cirka halvdelen af vores medarbejdere skal lære en masse om kunstig intelligens inden for kort tid. Det betyder slet ikke, at de skal være højtuddannede dataingeniører. Men det betyder, at mange medarbejdere i de næste periode vil blive trænet og klædt på til at gøre brug af forskellige enkle og pragmatiske AI-værktøjer. Og det gælder særligt på mejerigulvet, for det er her, når alt kommer til alt, at vores resultater bliver skabt”.

De menneskelige kompetencer er ifølge David Boulanger i den næste fase drivkraften for udviklingen af brug af kunstig intelligens i Arla Foods. Men mennesker kommer ikke langt med kunstig intelligens uden data, og Arla Foods har derfor stort fokus på at dele rette data til rette sted i forsyningskæden.

”Vi indfører kun AI, hvor det giver mening. AI er altid et middel til at løse et problem eller adressere et behov. Og det vil næsten altid sige, at data skal dirigeres ud på mejerigulvet, så medarbejdere på mejerigulvet har de rette data at arbejde med. Det indebærer omhyggelig udvælgelse af data. Hvis vi bombarderer medarbejderne med en overflod af data, drukner de gode intentioner. Vi har en stor opgave i omhyggelig udvælgelse og prioritering af data i forhold til de problemer, der skal løses”, fortæller han.

”Vi indfører kun AI, hvor det giver mening. AI er altid et middel til at løse et problem eller adressere et behov. Og det vil næsten altid sige, at data skal dirigeres ud på mejerigulvet, så medarbejdere på mejerigulvet har de rette data at arbejde med”, fortæller David Boulanger. Foto: Arla Foods

AI og skyggesider
Arla Foods nye strategi fokuserer på tre indsatsområder, hvor bæredygtighed er det første. ”Vi gør i stigende grad brug af kunstig intelligens til at forbedre vores ambitiøse mål om at reducere CO2-aftryk i hele værdikæden fra landmand til forbruger. Vi ser allerede gode resultater på både energiforbruget på mejerier og i distributionen samt reduktion af spild og affald i alle processer”, fortæller David Boulanger.

Han peger dog også på, at brug af kunstig intelligens i sig selv kræver meget store energimængder i de datacentre, hvor serverne til databearbejdningen foregår: ”Jeg mener, at energiforbruget forbundet med kunstig intelligens er et lidt overset aspekt og er et vigtigt opmærksomhedspunkt, når vi udvikler på brug af kunstig intelligens i et bæredygtighedsperspektiv”.

David Boulanger fremhæver to andre ’skyggesider’ ved kunstig intelligens, nemlig:

  • Cybersikkerhed – it og data skaber generelt sårbarheder, der kan udnyttes af it-kriminelle, det gælder naturligvis også kunstig intelligens, hvor udviklingen går meget hurtigt.
  • Datasikkerhed og -manipulation – der er store faldgruber for, at data kan blive manipuleret med AI eller data kan ende med at komme i forkerte hænder. Arla Foods har valgt at udvikle sin egen ’Arla GPT’, så virksomheden ikke deler data med eksterne og derved holder data inden for egen kontrol.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den digitale forsyningskæde

Digitaliseringen og brug af både kendt og ny teknologi er afgørende for at være på forkant med konkurrenterne. Kunstig intelligens, robotter, RPA, 3D-print, cloud computing, IoT, digitale tvillinger med meget mere er aspekter, som alle virksomheder skal være vågne overfor. Samtidig skal der være styr på de grundlæggende it-systemer, data, sikkerhed og processer. Og ikke mindst oplæring og træning af medarbejderholdet. Udviklingen går hurtigt, og der er masser af nye og modne teknologier at vælge mellem. Men hvilke skaber værdi for din virksomhed, hvordan vælger du dem, og hvordan får du dem bedst implementeret? Det kan du blive klogere på i dette tema.

Relateret indhold

03.03.2025SCM.dk

Cyberkriminelle finder stadig flere bagdøre i forsyningskæderne

28.02.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale skilte skaber nye muligheder hos Christianhavns Apotek

28.02.2025SCM.dk

EU-Kommissionen vil øge elektrificeringen til 32 procent og sænke elafgifter

27.02.2025SCM.dk

Kunstig intelligens kan beskytte globale forsyningskæder mod det næste store chok

26.02.2025SCM.dk

AI er fundamentet i fremtidens teknologi

26.02.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte skaber sammenhæng og effektivitet hos Pulsure.dk

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Få viden om ISO 9001, ISO 14001 & ISO 45001

Har du et krav om, er du interesseret i, eller ønsker du blot at undersøge muligheden for en certificering i en af de generiske standarder: ISO 9001, ISO 14001 eller ISO 45001? Så gå ikke glip af vores webinar onsdag den 12. marts 2025, hvor du bliver introduceret til standarderne i korte træk samt får forståelse for kravene og virksomhedens forpligtelser i forbindelse med en certificering.

Dato

25.02.2025

Tid

08:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

13.03.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams