Succes med it kræver løbende dialog
At sikre en løbende dialog med alle involverede er det vigtigste for it-arkitekt Arne Boye-Møller, Danish Crown. Han er i fuld sving med at implementere styresoftware til nyt pakkeri.
I nordjyske Sæby har Danish Crown et af sine ældre slagterier, hvor pakkeriet p.t. er ved at blive automatiseret. Det nye pakkeanlæg skal afløse en arbejdsintensiv proces, hvor medarbejderne manuelt foretog mange løft og skulle holde styr på megen logistik, da slagteriet producerer 14.-15.000 kartoner om dagen.
Projektet går kort fortalt ud på at etablere automatisk transport af de mange kartoner fra pakkeri til det automatiske palleteringsanlæg, hvor kartonerne bliver plukket af robotter og bliver palleteret. Pallen bliver herefter automatisk transporteret ud til kørselsramperne.
For it-arkitekt og projektleder Arne Boye-Møller ligger udfordringen ikke i at konstruere et system til automatisk palletering det har han prøvet et par gange før men mestendels i at implementere det løbende og trinvist, mens slagteriet kører videre som normalt.
Status er, at der i øjeblikket køres med en blanding af den gamle og den nye styring i driftskontrollen, mens selve den automatiske palletering er sat i værk. Når systemet efter planen er fuldt ud implementeret i starten af efteråret med en designkapacitet på 19.000 kartoner, vil alle stamdata og ordrer være integreret med SAP.
Test via virtuelle modeller
Da anlægget skal køre, mens implementeringen foregår, er det vigtigt, at man ikke genopfinder den dybe tallerken, fortæller Arne Boye-Møller.
Derfor tester vi systemerne intensivt, før vi går ud i anlægget. Det gør vi ved at bygge nogle virtuelle modeller op af anlægget, som vi afprøver styringen i. Styringen består af to led, et pc-lag og et PLC-lag, hvor pc-laget har den overordnede logistik, og sidstnævnte styrer motorerne og robotternes bevægelser, forklarer Arne Boye-Møller.
Læs også: Fejl i software til automation koster kassen
PLC-programmet bliver testet både i virkeligheden og i 3D-emuleringsmodellen Experior fra firmaet Xcelgo. Derved kan styringssystemet fragte varer igennem anlægget, få de rigtige oplysninger fra scannere og robotter, som om det var det virkelige anlæg.
Ujævn varestrøm
En anden af de store udfordringer, som pakkeanlægget skal håndtere, er, at varestrømmen er ujævn. Slagteriet har ikke, som flere af Danish Crowns andre slagterier, et bufferlager mellem opskæring og udbening. Det stiller krav til pakkeanlægget om rundløb for at holde flowet kørende og palleteringsrobotterne i gang, hvilket blev analyseret grundigt i simuleringsmodeller, før projektet gik i gang.
Arne Boye-Møller og projektteamet opererer med mange fysiske faser i løbet af implementeringen. Hver fase giver nogle styringsmæssige udfordringer, som ikke altid er de oplagte. Derfor implementerer han styresoftwaren efter den agile model, hvor ikke alle elementer i løsningen nødvendigvis er fastlagt på forhånd.
Vi har nogle klare mål og specifikationer på kapacitet med videre, der er fastlagt fra starten, men vi bygger hele tiden oven på det, vi med sikkerhed ved fungerer og tester det i daglige og ugentlige rutiner.
Om slagteriet i Sæby
- 815 ansatte
- Opskærer, udbener og salter cirka 48.000 svin om ugen
Kilde: Danish Crown
Løbende dialog er altafgørende
Når Arne Boye-Møller skal pege på det mest afgørende for en succesfuld implementering, er han ikke i tvivl. Det står og falder med en tidlig, løbende dialog mellem projektdeltagerne. Han råder til, at man så ofte som muligt samler lederne på projektet, vurderer status og drøfter, hvordan man når frem til næste milepæl.
Læs også: Gennemsigtighed i kæden er konge
Hvis man blot forlader sig på, at det hele står på et stykke papir, der blev skrevet for et halvt år siden, så går det galt.