Stort grønt gennembrud i den tunge industri

Elektrificering af cement- og stålindustrien er gået fra at være utopi til en reel mulighed. Ny rapport sår tvivl om CO2-fangst som den gyldne løsning på industriens klimatunge produktion.

Cement og stål kan med fordel produceres ved hjælp af strøm direkte fra vedvarende energi frem for at afbrænde kul, olie og gas, som man i stor stil gør i dag. Foto: Rådet for Grøn Omstilling

16.02.2024

SCM.dk

Cement og stål kan med fordel produceres ved hjælp af strøm direkte fra vedvarende energi frem for at afbrænde kul, olie og gas, som man i stor stil gør i dag. Der sker i øjeblikket en rivende teknologisk udvikling, og en række virksomheder er på vej med kommercielle anlæg inden for industrier, man hidtil ikke har troet kunne elektrificeres. Det viser en ny publikation fra Rådet for Grøn Omstilling. 

”Det bobler frem med cement- og stålvirksomheder, der er lykkedes med at skabe nye processer til at elektrificere deres produktion. Vi står på tærsklen til en række gennembrud på området, som branchen og politikere bør lade sig inspirere af, så vi kan gøre os fri af fossile brændsler i den tunge industri”, siger Jens Dahlstrøm, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.  

Ifølge rapporten har en del virksomheder lovende teknologier, der demonstrerer, at elektrificering af selv højtemperaturprocesser (1500-2000 grader), som i dag er nødvendige i fremstillingen af både stål og cement, er mulig. Det har ellers længe lydt, at det ikke kan lade sig gøre at elektrificere den energiintensive produktion. Derfor satses der fra regeringens side og i virksomheder som Aalborg Portland på CO2-fangst til at mindske CO2-udledningen. 

Denne nye viden om elektrificering som mulighed bør munde ud i, at politikerne genovervejer, hvordan vi bedst kan løse industriens klimaaftryk, lyder det fra Jens Dahlstrøm. 

”Regeringen og en del af branchen har set sig blinde på CO2-fangst som den gyldne lappeløsning. Men vi har talt om CO2-fangst i 40 år, og det er stadig meget usikkert, hvad det kan levere. Derimod er direkte elektrificering på få år gået fra at være opfattet som en utopi i forhold til den energiintensive produktion til at være en reel mulighed”, siger han og fortsætter:  

”Vi bliver nødt til at åbne øjnene for, at elektrificering er en farbar vej, som er til langt mere gavn for klimaet, mere effektiv og dermed økonomisk rentabel”.

Han mener derfor, der er brug for handling fra politikernes side. 

”Direkte elektrificering skal være førsteprioritet i omstillingen generelt og nu sandsynligvis også af cement - og stålproduktionen. Så satsningen på CO2-fangst skal revurderes. Konkret foreslår vi, at man tager en tænkepause, før der investeres i mere CO2-fangst”. 

Pausen skal ifølge Jens Dahlstrøm bruges til, at en uafhængig instans som for eksempel Klimarådet får tid og ressourcer til at lave en grundigere undersøgelse af forudsætningerne for CO2-fangst og mulighederne for elektrificering af tung industri. Denne praksis har man eksempelvis i Holland, hvor man hvert år vurderer om CCS er den bedste løsning til forskellige industrier.  

”Derudover skal der midler til forskning, videreudvikling og implementering af teknologierne, og så skal der en højere CO2-afgift på cementproduktionen. Det vil kunne øje hastigheden af omstillingen af industrien væk fra fossile brændsler og over på strøm fra vind of sol”, siger han.   

Læs også: Nordelektro vender historisk stort minus til plus

Rapporten ‘Teknologigennembrud for direkte elektrificering – en ny klimavej for cement- og stålindustrien?’ går i dybden med emnet, ser nærmere på en række cases og bringer politiske anbefalinger. 

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.02.2025SCM.dk

Robotløsning sikrer natproduktion hos tandhjulsproducent

19.02.2025SCM.dk

Dansk kaffefirma revolutionerer kaffelogistikken med IoT og bæredygtighed

19.02.2025SCM.dk

Nyt projekt skal skabe fælles fremtidsvision for danske virksomheder

18.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Gentagne kvalitetstest sikrer SCANLOX’s løsninger til medicinalindustrien

13.02.2025SCM.dk

Elworks skifter emballageplastik ud med papir og opnår markant fald i CO2e

11.02.2025SCM.dk

Novo Nordisk-byggerier støvsuger Sjælland for lagerlokaler

11.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Sådan lever Agilox AMR’er op til de vigtigste tendenser for 2025

11.02.2025SCM.dk

Fra overskudsbrød til nye fødevarer: Cirkulær innovation i værdikædesamarbejde

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online