Stor sanitetsproducent lancerer vugge-til-vugge

GROHE lancerer de første fire vugge-til-vugge eller cradle-to-cradle certificerede produkter. Det gør virksomheden for at reducere overforbrug af jordens ressourcer. Vugge-til-vugge erstatter den lineære brug-og-smid-væk model med en cirkulær økonomi-model, hvor der ikke findes ’affald’.

Kerneidéen i C2C-konceptet er at designe produktet og produktionsprocessen på en sådan måde, at det er let at genanvende produktets komponenter, når produktets levetid er overstået, til at skabe nye produkter. Foto: GROHE..

19.08.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Brug-og-smid-væk eller take-make-waste. Det er sådan, de fleste økonomiske processer foregår i dag og har foregået i årtier og århundreder. Vi indvinder naturressourcer, som vi anvender til at skabe et produkt, som efter endt levetid bliver bortskaffet som affald. Den lineære model går ikke længere, fordi jordens ressourcer er begrænsede, og fordi den lineære model skaber et gigantisk affalds- og forureningsproblem i verden. Rapporten ”Global Risk Report 2021” fra World Economic Forum konkluderer meget tydeligt, at det er på høje tid at bekæmpe overforbrug af ressourcer.

Evalueringen af alle komponenter giver os god indsigt i vores produkter, som vi kan anvende i den fremtidige produktudvikling

Torsten Meier

Frontløber for sanitet
Sanitetsproducenten har længe taget tilløb til vugge-til-vugge (C2C) med kraftige recirkuleringsrater på sine produkter på op til 80-99, det gælder ikke mindst brug af messing. Det var derfor naturligt at tage det næste skridt og indføre en vugge-til-vugge tilgang til fire af producentens produkter. Kerneidéen i C2C-konceptet er at designe produktet og produktionsprocessen på en sådan måde, at det er let at genanvende produktets komponenter, når produktets levetid er overstået, til at skabe nye produkter. Og det gælder vel at mærke alle produktets komponenter. På den måde skaber produktet intet affald, og der er skabt en cirkulær model, hvor ressourcer potentielt set kan blive genbrugt uendeligt. C2C-konceptet går derfor langt videre end traditionelle genbrugskoncepter.

LÆS OGSÅ: Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

”Der er massive muligheder for innovation inden for byggesektoren, og eftersom byggeri står for mere end 50 procent af verdens ressourceforbrug, er gevinsterne store”, fortæller professor Dr. Michael Baungart, som har udviklet C2C-designkonceptet sammen med William McDonough. Han tilføjer: ”GROHE spiller en vigtig rolle som frontløber, der synliggør, at cirkularitet også er en realistisk mulighed i sanitetsindustrien”.

Sådan gjorde GROHE
GROHEs forskningslaboratorium i Hemer i Tyskland har fungeret som løftestang for processen med at C2C-certificere de fire produkter.

”For at opnå en certificering bliver et produkt evalueret inden for fem kategorier: Materialesundhed, materialegenanvendelse, vedvarende energi, vandforbrug og social fairness. Hvert produkt får så tildelt et evalueringsniveau”, fortæller Torsten Meier, som er Leader Research and Development Fittings LIXIL International. Han supplerer: ”Evalueringen af alle komponenter giver os god indsigt i vores produkter, som vi kan anvende i den fremtidige produktudvikling”.

LÆS OGSÅ: Cirkulær sourcing-strategi for råmaterialer kan styrke forsyningskædens resiliens

Og hvilke produkter har GROHE så fået certificeret? Det drejer sig om tre vandhaner og et brusersystem. Mere præcis er det vandhanerne GROHE BauEdge S-Size, Eurosmart S-Size og Eurosmart Kitchen samt brusersystemet Tempastashower rail set.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

24.04.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Navigating pricing in an era of tariffs and trade shifts

24.04.2025SCM.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

22.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Strategisk sparring og styrket samarbejde

22.04.2025SCM.dk

Kun 29 procent af supply chain organisationer er klar til fremtiden

14.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kvalitetsmodul løftes - AI Agent på vej

14.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001 inspirationsseminar

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Bredana Axcite A/S
Webinar
Warehouse Management Only Mode

Med Warehouse Management Only Mode får I mulighed for at implementere lagerstyring i verdensklasse – uanset ERP-system. Og/eller starte implementering af D365 med dette modul alene.

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

AGR
Webinar
Chain Reactions: The spark behind smarter supply chain decisions

Data: The First Link in the Chain

Dato

29.04.2025

Tid

12:30

Sted

Online on LinkedIn