Stor sanitetsproducent lancerer vugge-til-vugge

GROHE lancerer de første fire vugge-til-vugge eller cradle-to-cradle certificerede produkter. Det gør virksomheden for at reducere overforbrug af jordens ressourcer. Vugge-til-vugge erstatter den lineære brug-og-smid-væk model med en cirkulær økonomi-model, hvor der ikke findes ’affald’.

Kerneidéen i C2C-konceptet er at designe produktet og produktionsprocessen på en sådan måde, at det er let at genanvende produktets komponenter, når produktets levetid er overstået, til at skabe nye produkter. Foto: GROHE..

19.08.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Brug-og-smid-væk eller take-make-waste. Det er sådan, de fleste økonomiske processer foregår i dag og har foregået i årtier og århundreder. Vi indvinder naturressourcer, som vi anvender til at skabe et produkt, som efter endt levetid bliver bortskaffet som affald. Den lineære model går ikke længere, fordi jordens ressourcer er begrænsede, og fordi den lineære model skaber et gigantisk affalds- og forureningsproblem i verden. Rapporten ”Global Risk Report 2021” fra World Economic Forum konkluderer meget tydeligt, at det er på høje tid at bekæmpe overforbrug af ressourcer.

Evalueringen af alle komponenter giver os god indsigt i vores produkter, som vi kan anvende i den fremtidige produktudvikling

Torsten Meier

Frontløber for sanitet
Sanitetsproducenten har længe taget tilløb til vugge-til-vugge (C2C) med kraftige recirkuleringsrater på sine produkter på op til 80-99, det gælder ikke mindst brug af messing. Det var derfor naturligt at tage det næste skridt og indføre en vugge-til-vugge tilgang til fire af producentens produkter. Kerneidéen i C2C-konceptet er at designe produktet og produktionsprocessen på en sådan måde, at det er let at genanvende produktets komponenter, når produktets levetid er overstået, til at skabe nye produkter. Og det gælder vel at mærke alle produktets komponenter. På den måde skaber produktet intet affald, og der er skabt en cirkulær model, hvor ressourcer potentielt set kan blive genbrugt uendeligt. C2C-konceptet går derfor langt videre end traditionelle genbrugskoncepter.

LÆS OGSÅ: Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

”Der er massive muligheder for innovation inden for byggesektoren, og eftersom byggeri står for mere end 50 procent af verdens ressourceforbrug, er gevinsterne store”, fortæller professor Dr. Michael Baungart, som har udviklet C2C-designkonceptet sammen med William McDonough. Han tilføjer: ”GROHE spiller en vigtig rolle som frontløber, der synliggør, at cirkularitet også er en realistisk mulighed i sanitetsindustrien”.

Sådan gjorde GROHE
GROHEs forskningslaboratorium i Hemer i Tyskland har fungeret som løftestang for processen med at C2C-certificere de fire produkter.

”For at opnå en certificering bliver et produkt evalueret inden for fem kategorier: Materialesundhed, materialegenanvendelse, vedvarende energi, vandforbrug og social fairness. Hvert produkt får så tildelt et evalueringsniveau”, fortæller Torsten Meier, som er Leader Research and Development Fittings LIXIL International. Han supplerer: ”Evalueringen af alle komponenter giver os god indsigt i vores produkter, som vi kan anvende i den fremtidige produktudvikling”.

LÆS OGSÅ: Cirkulær sourcing-strategi for råmaterialer kan styrke forsyningskædens resiliens

Og hvilke produkter har GROHE så fået certificeret? Det drejer sig om tre vandhaner og et brusersystem. Mere præcis er det vandhanerne GROHE BauEdge S-Size, Eurosmart S-Size og Eurosmart Kitchen samt brusersystemet Tempastashower rail set.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online