Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

Den traditionelle lineære forbrugsbaserede model er på vej til at blive erstattet af en cirkulær model, som skaber mere bæredygtige forretningsmodeller. Både målt på CSR og økonomi. Hvad betyder det for indkøb og ledelse af forsyningskæden? Bare rolig, det er ikke så kompliceret, som det lyder, siger ekspert. Tag det trin-for-trin og hold det enkelt.

De fleste ledere i indkøb og operations kender naturligvis ikke det fulde svar på spørgsmålet om, hvordan de indfører cirkulært indkøb. Men fortvivl ikke, det er heller ikke nødvendigt. Mit væsentligste råd er: Tag det trin for trin og hold det enkelt”, fortæller Marcel Jacobs. Foto: Circl8..

08.01.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

De fleste har sikkert hørt om cirkulær økonomi, og også at supply chain spiller en hovedrolle i overgang fra lineær til cirkulær økonomi. Flere og flere virksomheder bevæger sig ind på den cirkulære bane, fordi det er en af de mest effektive og radikale rammeværker eller modeller for en virksomheds arbejde med at blive bæredygtig. Eller mere bæredygtig. Og bæredygtighed er godt i gang med at blive en central konkurrenceparameter i mange sektorer.

Men hvordan indfører man cirkulært indkøb, hvis man arbejder i sourcing eller supply chain afdelingen i en mellemstore eller stor virksomhed? Det har hollænderen Marcel Jacobs arbejdet praktisk med i en del år som Director Supplier Sustainability i Royal Philips og før det som Senior Manager Environmental Strategy i Office Depot Europe. Han har siden 2018 drevet konsulentvirksomheden Circl8, som blandt andet tilbyder hjælp til lige præcis overgangen fra lineært til cirkulært indkøb og forretningsudvikling. Det fortalte han om i november måned 2020 på webinaret Tirsdagsgæsten, der er et ugentligt online formum for supply chain professionelle arrangeret af Optilon.

Rom blev ikke bygget på én dag
”Operations og indkøb er helt centrale for at indføre cirkulær økonomi i en virksomhed. De fleste ledere i indkøb og operations kender naturligvis ikke det fulde svar på spørgsmålet om, hvordan de indfører cirkulært indkøb. Men fortvivl ikke, det er heller ikke nødvendigt. Mit væsentligste råd er: Tag det trin for trin og hold det enkelt”, fortæller Marcel Jacobs og tilføjer:

”Der er en tendens til, at cirkulær økonomi bliver fremstillet på en meget kompleks måde med alt for mange informationer på én gang – samtidig med at der mangler gennemsigtighed i værdikæden. Jeg oplever, at mange erhvervsledere og indkøbschefer bliver overvældet og handlingslammet”.

Han har i konsulenthuset Circl8 udviklet en integral tilgang til implementering af cirkulær sourcing og supply chain management baseret på det kendte og etablerede rammeværk 9R. 9R kan fungere som en faciliterende ramme for overgangen fra lineær til cirkulær forsyningskæde, se figur 1.

Figur 1.

Men det er Marcel Jacobs’ erfaring, at 9R ikke kan stå alene, og han har derfor udviklet Circl8’s integrale tilgang, som skal gøre det lettere for indkøb og supply chain at indføre cirkularitet. Det sker gennem inddragelse af interessenter, delt ansvar og styring af progression, se figur 2.

Figur 2.

Tag hånd om ressourcerne
”De fleste produkter er designet til en lineær forsyningskæde, hvor de bliver produceret, solgt, brugt og smidt ud. Det er den lineære tankegang, der skal ændres til en cirkulær tankegang, hvor materialerne og ressourcerne indgår i et cirkulært kredsløb. Men det sker jo ikke hen over natten, det tager tid. Det vigtige er at formulere en cirkulær ambition og så indføre det nye perspektiv i forsyningskæden trin for trin”, fortæller han.

Marcel Jacobs understreger, at det ikke handler om perfektion, men om perspektiv og tilgang. Start med et eller to produkter og høst læring. Cirkulære forsyningskæder bliver i høj grad et spørgsmål om ”resource management” og transformation af forsyningskædedesignet, så det understøtter et lukket kredsløb af ressourcer, der fjerner affald. Han understreger også, at rammeværket 9R for eksempel understøtter mindst to af SGD-målene, nemlig SDG 12 om ”sustainable consumption and production” og SDG 13 om ”climate action”.

Han fremhæver, at der allerede findes mange eksempler på forsyningskæder, der indeholder cirkulære koncepter. Han nævner for eksempel:
• Print-per-side som reducerer papirforbrug, integrerer digitalisering med lavere total cost of ownership.
• Appelsinskræl som restprodukt ved juice-produktion finder anden anvendelse.
• Affaldsplast bliver genanvendt i nye produkter som solbriller m.m.
• Rolls-Royce flymotorer er begyndt at leje motorer ud på timebasis ”Power by the hour”.

Seks trin til at komme i gang
Marcel Jacobs’ forslag til enkel og trinvis fremgangsmåde lyder:
1. Udbred viden om og opmærksomhed på cirkularitet i organisationen – elementær viden til alle.
2. Fastlæg nuværende status – saml data.
3. Gå på opdagelse i muligheder – dialog med andre funktioner og fagligheder med henblik på at udvikle ”jeres” model.
4. Samarbejd og fælles udvikling af ”jeres” model.
5. Gennemfør en test og bliv klogere – learning by doing.
6. Forbedr ”jeres” model – vær opmærksom på lønsomhed og skalerbarhed.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup