Cirkulær sourcing-strategi for råmaterialer kan styrke forsyningskædens resiliens

Pandemien har vist, at komplekse globale forsyningskæder er skrøbelige systemer, og mange har oplevet alvorlige forsyningsproblemer med råmaterialer og andre varer. Mange kan med fordel skifte fra en lineær til en cirkulær sourcing-strategi, lyder det fra analysehuset Gartner.

”Villigheden til at udfordre og forandre disse forhold og anlægge en cirkulær tilgang er et skridt ind i det ukendte”, fortæller Sarah Watt, der er senior director analyst hos Gartner. Hun tilføjer: ”Det kræver mod. Der er både risici og gevinster på spil. Men det ene skridt er et afgørende skridt, fordi vores fortsatte forbrug af begrænsede ressourcer helt enkelt ikke er holdbart”..

05.05.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Den globale pandemi har for alvor forstyrret råvaretilgængelighed, priser og muligheder for at få produkter ud på markedet. Når der forekommer disruptions i stil med den nuværende covid-19 pandemi, fremstår moderne komplekse og globale forsyningskæder lige pludselig ikke så fantastiske længere, de fremstår skrøbelige og giver problemer med forsyningssikkerhed og stigende eller meget svingende priser på både råvarer, halvfabrikata og fragt.

Den nye udfordring, mange CPO’er (indkøbschefer) og CSCO’er (supply chain ledere) står over for her i 2021, er at finde veje, som kan forbedre tilgængelighed af råmaterialer, mindske usikkerhed og derved styrke resiliens.

”Villigheden til at udfordre og forandre disse forhold og anlægge en cirkulær tilgang er et skridt ind i det ukendte”, fortæller Sarah Watt, der er senior director analyst hos Gartner. Hun tilføjer: ”Det kræver mod. Der er både risici og gevinster på spil. Men det ene skridt er et afgørende skridt, fordi vores fortsatte forbrug af begrænsede ressourcer helt enkelt ikke er holdbart”.

Hun og kollegaer i Gartners supply chain team mener, det er tid til, at CPO’er og CSCO’er bør etablere det, de kalder ’en fremtidsparat tilgang til råmaterialer’. De mener, at tiden er moden til at bevæge sig væk fra den traditionelle lineære tilgang, hvor råmaterialer bliver købt, brugt og smidt ud – til en strategi baseret på cirkulær økonomi. Den cirkulære økonomi sigter efter at dekoble vækst fra råmaterialer og er ifølge Gartner baseret på de tre grundprincipper:

• Afskaf spild, kompleksitet og gift fra produkter og skab en mere effektiv udnyttelse og håndtering af råmaterialer efter endt levetid.
• Hold råmaterialer i brug så længe som muligt og på højeste kvalitetsniveau.
• Returner råmaterialer tilbage til miljøet med et positivt aftryk.

”Skiftet til en cirkulær økonomi er det rette skifte, fordi det dekobler økonomisk vækst og materialeforbrug”, fortæller Sarah Watt og tilføjer: ”Den cirkulære økonomi indeholder også potentialet til at skabe en ny forsyning af råmaterialer via genbrug efter endt levetid som produkt”.

Det er ikke så svært
Men hvordan indfører man cirkulært indkøb, hvis man arbejder i sourcing eller supply chain afdelingen i en mellemstore eller stor virksomhed? Det har hollænderen Marcel Jacobs arbejdet praktisk med i en del år som Director Supplier Sustainability i Royal Philips og før det som Senior Manager Environmental Strategy i Office Depot Europe. Han har siden 2018 drevet konsulentvirksomheden Circl8, som blandt andet tilbyder hjælp til lige præcis overgangen fra lineært til cirkulært indkøb og forretningsudvikling. Det fortalte han om i november måned 2020 på webinaret Tirsdagsgæsten, der er et ugentligt online formum for supply chain professionelle arrangeret af Optilon.

Rom blev ikke bygget på én dag
”Operations og indkøb er helt centrale for at indføre cirkulær økonomi i en virksomhed. De fleste ledere i indkøb og operations kender naturligvis ikke det fulde svar på spørgsmålet om, hvordan de indfører cirkulært indkøb. Men fortvivl ikke, det er heller ikke nødvendigt. Mit væsentligste råd er: Tag det trin for trin og hold det enkelt”, fortæller Marcel Jacobs og tilføjer:

”Der er en tendens til, at cirkulær økonomi bliver fremstillet på en meget kompleks måde med alt for mange informationer på én gang – samtidig med at der mangler gennemsigtighed i værdikæden. Jeg oplever, at mange erhvervsledere og indkøbschefer bliver overvældet og handlingslammet”.

Tag hånd om ressourcerne
”De fleste produkter er designet til en lineær forsyningskæde, hvor de bliver produceret, solgt, brugt og smidt ud. Det er den lineære tankegang, der skal ændres til en cirkulær tankegang, hvor materialerne og ressourcerne indgår i et cirkulært kredsløb. Men det sker jo ikke hen over natten, det tager tid. Det vigtige er at formulere en cirkulær ambition og så indføre det nye perspektiv i forsyningskæden trin for trin”, fortæller han.

Marcel Jacobs understreger, at det ikke handler om perfektion, men om perspektiv og tilgang. Start med et eller to produkter og høst læring. Cirkulære forsyningskæder bliver i høj grad et spørgsmål om ”resource management” og transformation af forsyningskædedesignet, så det understøtter et lukket kredsløb af ressourcer, der fjerner affald.

LÆS OGSÅ: Nu skal indkøb være cirkulært - og det er ikke så svært som det lyder

Seks trin til at komme i gang
Marcel Jacobs’ forslag til enkel og trinvis fremgangsmåde lyder:

1. Udbred viden om og opmærksomhed på cirkularitet i organisationen – elementær viden til alle.
2. Fastlæg nuværende status – saml data.
3. Gå på opdagelse i muligheder – dialog med andre funktioner og fagligheder med henblik på at udvikle ”jeres” model.
4. Samarbejd og fælles udvikling af ”jeres” model.
5. Gennemfør en test og bliv klogere – learning by doing.
6. Forbedr ”jeres” model – vær opmærksom på lønsomhed og skalerbarhed.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing maj 2021

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online