Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

Med en millionbevilling fra Poul Due Jensens Fond starter Aarhus Universitet et nyt projekt for forskning i såkaldte digitale tvillinger. Opbakningen fra erhvervslivet er massiv: ”I den globale konkurrence er digitale tvillinger fuldstændig afgørende”, lyder det.

Det nye forskningsprojekt, ’Digital Twin Center for Open Research and Engineering’, skal understøtte udviklingen i digitale tvillinger og for alvor sætte Aarhus Universitet på verdenskortet inden for området. Projektet løber i fem år.. Foto: AU Foto

20.02.2025

SCM.dk

Med en personlig donation på 15 millioner kroner fra Poul Due Jensens Fond (PDJF) til professor Peter Gorm Larsen starter Aarhus Universitet (AU) nu et nyt forskningsprojekt op inden for digitale tvillinger. Donationen er den seneste i en række donationer til forskning i digitale tvillinger, der til sammen er med til at sikre, at AU er verdensførende inden for området.

Peter Gorm Larsen mærker tydeligt erhvervslivets interesse i forskning i digitale tvillinger.
”Vi har været i gang med forskning i digitale tvillinger her på AU siden 2019, og vi har nu i alt 236 virksomheder med i vores projektportefølje. Virksomheder, der alle bidrager aktivt ind i udviklingen af området, samarbejder med os og nyder godt af de frugter, forskningen medfører. Jeg er meget glad for, at vi med denne bevilling fortsat kan lede feltet inden for udviklingen af digitale tvillinger, bygge et endnu større miljø op omkring området, og for alvor sætte Aarhus Universitet på verdenskortet inden for digitale tvillinger”, siger han.

Han bakkes op af Casper Hansen, CEO i automationsvirksomheden Technicon, der udvikler high end løsninger især til den globale farma-industri:
”Digitale tvillinger gør det ikke alene muligt for industrivirksomheder hurtigt at simulere og teste processer og flow, inden produktion opstartes. Det skaber nogle klare fordele, og dermed udvider digitale tvillinger vores evne til at udvikle endnu mere avancerede løsninger, der løser komplekse udfordringer og dermed forbedrer virksomheders konkurrenceevne”, siger han og fortsætter:
”Digitale tvillinger kan samtidig gøre det lettere at få medarbejdere til at arbejde sammen om de løsninger, man arbejder på. De kan gøre det lettere at supportere og servicere anlæg på tværs af afstande. Og som det tredje gør udvikling og udbredelse af digitale tvillinger, at vi som nation kommer endnu højere op på læringskurven. Danmark er anerkendt for sin robotteknologi. Ved at styrke indsatsen inden for digitale tvillinger bidrager det til, at den position løftes”.

En digital tvilling indeholder en komplet digital model af noget fysisk, som for eksempel en organisme eller et system, en proces eller en enhed. Den digitale tvilling er en så fuldstændig model, at den kan agere, reagere, ældes og fejle i den virtuelle verden, lige som den fysiske tvilling gør det i den fysiske verden.

Formålet med den digitale tvilling er via moderne sensorteknologi, modeller der anvender fysiske love og kunstig intelligens at simulere den fysiske tvilling i en sådan grad, at man opnår helt ny indsigt heri. Det kan være yderst værdifuldt for eksempelvis produktionsvirksomheder, fordi man på denne måde kan forbedre et produkt eller bygge videre på det uden den omkostningstunge trial-and-error-måde.

”Det er vigtige teknologier særligt for producenter af digitale løsninger, og vi ser i Poul Due Jensen Fonden frem til at fortsætte denne rejse med Peter Gorm Larsen. Digitale teknologier er en af grundstenene i udviklingen af bæredygtige produktionsindustrier”, siger Ebbe Kruse Vestergaard, programchef for forskning og læring ved Poul Due Jensen Fonden.

Formålet med projektet, der går under det mundrette navn ’Digital Twin Center for Open Research and Engineering’ eller blot DT-CORE, er at understøtte udviklingen af disse digitale tvillinger, som er en af hjørnestenene i såkaldt cyber-fysiske systemer; samarbejdende computerbaserede netværk, som via indlejrede sensornetværk styrer og kontrollerer fysiske genstande eller systemer.

”For os som virksomhed er det vigtigt, at der bliver oprettet projekter som dette, så vi får skabt kompetence og udvikling og innovation inden for digitale tvillinger. Det er kompetencer, som vi virkelig har brug for ude i virksomhederne, for i den globale konkurrence er digitale tvillinger fuldstændigt afgørende”, siger Casper Hansen.

Kilde: Aarhus Universitet Technical Sciences

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online