Stigende kompleksitet og usikkerhed kræver efteruddannelse i SCM
Supply chain-ledere på alle niveauer møder en kraftigt voksende kompleksitet og usikkerhed i deres hverdag. En akademisk efteruddannelse som for eksempel HD på Syddansk Universitet kan være et godt middel til at få det nødvendige overblik.
“Forretningsverdenen opererer i stigende grad præget af VUCA, der står for volatility, uncertainty, complexity og ambiguity, hvor der hele tiden sker ændringer. Det stiller store krav til ledelse af forsyningskæden, hvor det er særligt vigtigt for lederne at kunne se helheden”, fortæller professor Jan Stentoft fra Syddansk Universitet.
Han er blandt underviserne på den akademiske efteruddannelse i supply chain management, som netop Syddansk Universitet udbyder.
”Vi lancerede HD 2.del i SCM i 2012, fordi brugerundersøgelse viste, at der var et behov. Det viste sig at være rigtigt. Vi kan se, at der er et stort behov for at kunne skære igennem alt flimmeret og anskue forsyningskæden på en holistisk måde. Det kræver forskningsbaseret uddannelse, hvor man arbejder med både teori og praksis, og det får deltagerne på HD-uddannelsen”, tilføjer han.
Varieret deltagersammensætning
Deltagerne på HD-uddannelsen er en varieret gruppe med specialister fra it, indkøb, spedition og 3PL, produktion, lagerstyring, salg, servicevirksomheder og offentlige virksomheder.
”Vores HD-studerende er mellemledere og ledere fra mange forskellige funktioner samt alle typer virksomheder og sektorer. Vi har deltagere fra salgsafdelinger, kvalitetsafdelinger, planlægning, logistik, industri, handel, service, Forsvaret, offentlige virksomheder o.s.v.”, fortæller Jan Stentoft.
Han oplever, at det er en stor gevinst for deltagerne at møde kollegaer fra andre funktioner og sektorer, fordi det giver gode erfaringsudvekslinger og nye perspektiver.
Aldersmæssigt er de fleste deltagere fra cirka 25 til 45 år, men der er også 'elever' i 50’erne. Det vil sikkert overraske mange, at kønsfordelingen på uddannelsen er næsten lige, med cirka 60 procent mænd og 40 procent kvinder.
Kandidater får mere ansvar
Undervisningen foregår fredag og lørdag, og den er i høj grad dialogbaseret. Jan Stentoft fremhæver, at der gennemsnitligt er 20 deltagere på et hold, og at det skaber gode muligheder for læring og refleksion gennem dialog med kollegaer.
SDU har erfaret, at de fleste deltagere, som afslutter med en HD-titel, gør en stor forskel i egen virksomhed og typisk får tildelt mere ansvar, så det på den måde både er en gevinst for både virksomheden og den enkeltes karriere og faglige jobindhold.
Bedre til at prioritere indsatser
”Deltagerne får konkrete værktøjer, som kan forbedre processerne i deres egne virksomheder. Men de får først og fremmest værktøjer og teori, der giver dem en rammeforståelse for, hvordan og i hvilken rækkefølge de kan udvikle på deres forsyningskæde", siger Jan Stentoft og fortsætter:
Læs også: Ny SCM-efteruddannelse satser på forretningsforståelse
Det indebærer, at deltagerne får et grundlag for at analysere og prioritere strategiske tiltag, der tager højde for både organisation, kompetencer, modenhedsniveau og virksomhedens forretningsstrategi samt ikke mindst værktøjer til at implementere og høste læring, så de samme fejl ikke bliver gentaget igen og igen”.