Sourcing skifter generations-gear lige nu

De sidste tre års alvorlige forstyrrelser af forsyningskæder har tvunget sourcing-funktionen til at genopfinde sig selv. Sourcing-praksis skal nu ifølge hvidbog fra Maersk og Reuters indkøbe tættere på. Målet er at sikre kortere, mere pålidelige, mindre risikable og mere bæredygtige forsyningskæder.

Virksomheder skærper nu fokus på risikostyring og nærhed i deres sourcing-strategi. Målet er at øge robusthed, hastighed og fleksibilitet. Foto: 123rf.com.

10.03.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tiden med udelukkende fokus på langdistance sourcing med lave omkostninger er fortid. Fokus er ikke længere udelukkende på lave omkostninger for enhver pris – der sker nu et skifte til en mere nuanceret søgning efter leverandører. De nye parametre er pålidelighed, nærhed og de rette kompetencemix. Det vil være drivkraften i den næste fase af global produktion og logistik, som også vil være præget af automatisering.

Det konkluderer hvidbogen ”A generational shift in sourcing strategy - A global and European deep dive into near-sourcing, nearshoring and reshoring in the post-pandemic world” produceret af Reuters Events i samarbejde med Maersk.

Årsagen er, at alverdens forsyningskæder de sidste tre til fem år har været udsat for så mange alvorlige forstyrrelser, at genopbygning og forstærkning af forsyningskædenetværkerne er blevet top of mind for supply chain ledere.

”Vi befinder os nu i en genopbygning af platformen for sourcing, der netop ikke skal gentage den gamle struktur, der har vist sig at være for skrøbelig. Den nye platform skal være mere robust og præget af risikostyring. Det betyder i praksis, at de fleste virksomheder skal indkøbe fra leverandører placeret geografisk tættere på hovedkvarteret eller salgsmarkeder, og at indkøbet skal spredes over flere leverandører, der er placeret på flere lokationer end tidligere”, skriver forfatterne til hvidbogen.

Rebalancering af sourcing strategier
De globale forsyningskæder har været udsat for så mange og tunge gentagende forstyrrelser de seneste år, at det har ført til en indsats for at rebalancere forsyningskæder. Det nye mål er at skifte leverandør- og sourcingfokus fra områder med høje koncentrationer af produktion til:

• lokationer, der er placeret geografisk tættere på køber-virksomhed og
• en bredere vifte af lavomkostningslande.

Håbet er, at dette skifte og denne spredning vil forsyne virksomhederne med fleksibilitet og resiliens, der kan forebygge forsinkelser, øgede transportomkostninger og tomme varehylder. Skiftet har været undervejs i nogen tid, men hvidbogen konkluderer, at det vil accelerere i det kommende årti.

Læs også: Walmart automatiserer leverandørforhandlinger med kunstig intelligens

Det gælder ikke mindst for Europa, hvor der foregår en intensiv rebalancering, der har fokus på bæredygtighed, overblik og risikominimering. Tyskland og Polen er Europas mest produktionsintensive lande og udgør Europas industrihjerte, og de to lande oplever stor interesse som sourcing-område. Men det gælder hele Europa, hvor der er stor interesse for at finde leverandører inden for Europas grænser – både øst og vest – og i Europas nærområder. Drivkræfterne er kortere afstand til slutmarkeder og et voksende behov for kvalificeret arbejdskraft.

67 procent skifter fokus til tættere
Hvidbogens undersøgelse er baseret på spørgeskemasvar fra 368 supply chain ledere i august-september 2022, hvor 57 procent var europæiske ledere og resten fra ikke-europæiske virksomheder.
Fire centrale tal i undersøgelsen lyder:

• 67 procent svarer, at de globale supply chain forstyrrelser har forandret, hvor de indkøber materialer og komponenter.
• 58 procent af dem, der har ændret sourcing-strategi, svarer, at de vil arbejde videre med at finde nye lokationer for leverandører.
• 76 procent forventer ikke, at forsyningskæde-situationen vil blive normaliseret inden for de næste 12 måneder med start i tredje kvartal 2022.
• 37 procent – altså en langt lavere andel - planlægger at omlægge produktion til ny(e) lokation(er).

Nordamerikanske forsyningskæder er de mest internationalt orienterede og har den laveste andel, som rapporterer, at de udelukkende indkøber i deres hjemmeområde.

Top 5 motiver
Den helt store forandring i virksomhedernes sourcing-strategi fra før pandemien til efter pandemien er, at fokus på at reducere omkostninger er flyttet langt ned på prioriteringslisten. Omkostningsfokus er blevet erstattet af fokus på risikostyring og kortere forsyningskæder for at øge hastighed og fleksibilitet.

Læs også: Indkøb i krisetider – sådan gør du

Hvidbogen konkluderer, at top fem motiver for at ændre sourcing-strategi er:

1. Forkortelse af forsyningskæden for at øge fleksibilitet: 65 procent.
2. Reducere afhængig af single-leverandør af materialer: 57 procent.
3. Reducere risici på tværs af driften: 56 procent.
4. Forkorte forsyningskæden for at reducere gennemløbstid: 48 procent.
5. Øge kontrol med den samlede drift: 45 procent.

Den mest populære forandring er ifølge undersøgelsen at ’reshore’ driften tilbage til det samme land som slutmarkedet (27 procent). Det understreger tendensen til at flytte driften tættere på kunden.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den modstandsdygtige forsyningskæde 2023

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup