Sourcing skifter generations-gear lige nu

De sidste tre års alvorlige forstyrrelser af forsyningskæder har tvunget sourcing-funktionen til at genopfinde sig selv. Sourcing-praksis skal nu ifølge hvidbog fra Maersk og Reuters indkøbe tættere på. Målet er at sikre kortere, mere pålidelige, mindre risikable og mere bæredygtige forsyningskæder.

Virksomheder skærper nu fokus på risikostyring og nærhed i deres sourcing-strategi. Målet er at øge robusthed, hastighed og fleksibilitet. Foto: 123rf.com.

10.03.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tiden med udelukkende fokus på langdistance sourcing med lave omkostninger er fortid. Fokus er ikke længere udelukkende på lave omkostninger for enhver pris – der sker nu et skifte til en mere nuanceret søgning efter leverandører. De nye parametre er pålidelighed, nærhed og de rette kompetencemix. Det vil være drivkraften i den næste fase af global produktion og logistik, som også vil være præget af automatisering.

Det konkluderer hvidbogen ”A generational shift in sourcing strategy - A global and European deep dive into near-sourcing, nearshoring and reshoring in the post-pandemic world” produceret af Reuters Events i samarbejde med Maersk.

Årsagen er, at alverdens forsyningskæder de sidste tre til fem år har været udsat for så mange alvorlige forstyrrelser, at genopbygning og forstærkning af forsyningskædenetværkerne er blevet top of mind for supply chain ledere.

”Vi befinder os nu i en genopbygning af platformen for sourcing, der netop ikke skal gentage den gamle struktur, der har vist sig at være for skrøbelig. Den nye platform skal være mere robust og præget af risikostyring. Det betyder i praksis, at de fleste virksomheder skal indkøbe fra leverandører placeret geografisk tættere på hovedkvarteret eller salgsmarkeder, og at indkøbet skal spredes over flere leverandører, der er placeret på flere lokationer end tidligere”, skriver forfatterne til hvidbogen.

Rebalancering af sourcing strategier
De globale forsyningskæder har været udsat for så mange og tunge gentagende forstyrrelser de seneste år, at det har ført til en indsats for at rebalancere forsyningskæder. Det nye mål er at skifte leverandør- og sourcingfokus fra områder med høje koncentrationer af produktion til:

• lokationer, der er placeret geografisk tættere på køber-virksomhed og
• en bredere vifte af lavomkostningslande.

Håbet er, at dette skifte og denne spredning vil forsyne virksomhederne med fleksibilitet og resiliens, der kan forebygge forsinkelser, øgede transportomkostninger og tomme varehylder. Skiftet har været undervejs i nogen tid, men hvidbogen konkluderer, at det vil accelerere i det kommende årti.

Læs også: Walmart automatiserer leverandørforhandlinger med kunstig intelligens

Det gælder ikke mindst for Europa, hvor der foregår en intensiv rebalancering, der har fokus på bæredygtighed, overblik og risikominimering. Tyskland og Polen er Europas mest produktionsintensive lande og udgør Europas industrihjerte, og de to lande oplever stor interesse som sourcing-område. Men det gælder hele Europa, hvor der er stor interesse for at finde leverandører inden for Europas grænser – både øst og vest – og i Europas nærområder. Drivkræfterne er kortere afstand til slutmarkeder og et voksende behov for kvalificeret arbejdskraft.

67 procent skifter fokus til tættere
Hvidbogens undersøgelse er baseret på spørgeskemasvar fra 368 supply chain ledere i august-september 2022, hvor 57 procent var europæiske ledere og resten fra ikke-europæiske virksomheder.
Fire centrale tal i undersøgelsen lyder:

• 67 procent svarer, at de globale supply chain forstyrrelser har forandret, hvor de indkøber materialer og komponenter.
• 58 procent af dem, der har ændret sourcing-strategi, svarer, at de vil arbejde videre med at finde nye lokationer for leverandører.
• 76 procent forventer ikke, at forsyningskæde-situationen vil blive normaliseret inden for de næste 12 måneder med start i tredje kvartal 2022.
• 37 procent – altså en langt lavere andel - planlægger at omlægge produktion til ny(e) lokation(er).

Nordamerikanske forsyningskæder er de mest internationalt orienterede og har den laveste andel, som rapporterer, at de udelukkende indkøber i deres hjemmeområde.

Top 5 motiver
Den helt store forandring i virksomhedernes sourcing-strategi fra før pandemien til efter pandemien er, at fokus på at reducere omkostninger er flyttet langt ned på prioriteringslisten. Omkostningsfokus er blevet erstattet af fokus på risikostyring og kortere forsyningskæder for at øge hastighed og fleksibilitet.

Læs også: Indkøb i krisetider – sådan gør du

Hvidbogen konkluderer, at top fem motiver for at ændre sourcing-strategi er:

1. Forkortelse af forsyningskæden for at øge fleksibilitet: 65 procent.
2. Reducere afhængig af single-leverandør af materialer: 57 procent.
3. Reducere risici på tværs af driften: 56 procent.
4. Forkorte forsyningskæden for at reducere gennemløbstid: 48 procent.
5. Øge kontrol med den samlede drift: 45 procent.

Den mest populære forandring er ifølge undersøgelsen at ’reshore’ driften tilbage til det samme land som slutmarkedet (27 procent). Det understreger tendensen til at flytte driften tættere på kunden.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den modstandsdygtige forsyningskæde 2023

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online