24.11.2021  |  Strategi & ledelse

SMV’er arbejder strategisk med grøn omstilling – men fire ud af ti falder bagud

Flere små og mellemstore virksomheder er gået om bord i den grønne omstilling – motiveret af klimadagsordenen, kunderne og skærpede lovkrav. Men fire ud af ti er endnu ikke kommet i gang, viser SMV-måling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Hos de danske små og mellemstore virksomheder er der travlt med den grønne omstilling – og de fleste er drevet af et ønske om at bidrage til klimakampen og følge kravene fra kunder og myndigheder. Det viser nye tal fra en SMV-måling gennemført af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Antallet af SMV’er, der arbejder strategisk med grøn omstilling og cirkulær økonomi, er på seks måneder steget med 7 procentpoint til knap 38 procent. Stigningen er sket siden april 2021, da erhvervsfremmebestyrelsen første gang tog temperaturen på landets SMV’er. I dag arbejder 18 procent af virksomhederne med grøn omstilling i ”meget høj” eller ”høj” grad, mens 20 procent er grønne ”i nogen grad”.

Og hvorfor gør de det? Hver anden SMV, der arbejder med grøn omstilling, svarer, at de ønsker at tage hensyn til klimaet, og for hver tredje SMV er ønsket om at styrke sit omdømme vigtigt. Desuden nævner hver fjerde grønne virksomhed, at omstillingen i stigende grad er et krav fra kunderne og myndigheder.

Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, kalder udviklingen meget positiv:

Læs også: Hver femte SMV mangler i den grønne omstilling

”Det er gode nyheder, at SMV’erne i stigende grad ønsker at levere til klimadagsordenen, samtidig med at de arbejder hårdt på at omstille sig til kundernes og myndighedernes krav og ønsker. Det er den udvikling, vi havde håbet på. Vi er på rette vej, men der er fortsat mange SMV’er, der mangler at give sig i kast med den grønne omstilling”.

For målingen viser også, at 40 procent af de adspurgte SMV’er stadig ikke er i gang med grøn omstilling.

Og hvad er det, der oftest forhindrer virksomhederne i gå i gang med den grønne omstilling? Fire ud af ti ikke-grønne SMV’er svarer, at grøn omstilling af forskellige årsager ikke er relevant for enten virksomheden eller branchen.

Tre ud af ti i gruppen af ikke-grønne virksomheder svarer i målingen, at deres kunder ikke efterspørger grønne produkter eller løsninger, og hver femte vurderer, at udbyttet økonomisk, klimamæssigt eller på anden vis er for lille eller for usikkert.

Læs også: 10 konkrete bud på grøn omstilling af transporten

Svarene viser, at der ligger en stor opgave i at få gjort grøn omstilling relevant for SMV’er i alle brancher. Derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse blandt andet søsat et stort virksomhedsprogram, hvor grøn omstilling og cirkulær økonomi er en af hjørnestenene. Med 120 mio. kr. fra REACT-EU er landets erhvervshuse netop nu ved at udrulle indsatsen ”SMV:Grøn”, som skal ramme tusinder af SMV’ers grønne behov.

”I de kommende år bliver der brug for en stærk erhvervsfremmeindsats inden for grøn omstilling for at få endnu flere virksomheder med. I ”SMV:Grøn” er der et tilbud til alle typer af virksomheder, der vil have skærpet deres grønne indsats – både til begyndere inden for den grønne omstilling og SMV’er, der allerede har en plan og skal hjælpes skridtet videre”, siger Per Michael Johansen, der er rektor for Aalborg Universitet og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere