Smerter bør tages mere alvorligt, mener arbejdsmiljørådgiver

Smerter er en af de primære årsager til sygefravær, men hvad arbejdspladser ikke ved er, at de har stor indflydelse på, om medarbejdernes smerter fører til sygemeldinger. Virksomheder bør derfor sætte smerter på dagsordenen for at undgå problemet. Sådan lyder det fra Vicuras.

11 procent ud af de 29,3 procent lønmodtagere, der går på arbejde hver uge med smerter, må tage smertestillende medicin for at komme igennem en arbejdsdag. Foto: Cottonbro Studio

04.03.2024

SCM.dk

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at 29,3 procent af danske lønmodtagere har smerter, når de går på arbejde, og 11 procent af dem må tage smertestillende for at komme igennem en arbejdsdag. Det er en stigning siden undersøgelsen sidst blev foretaget i 2021.

Arbejdsrelaterede smerter er blandt den hyppigste årsag til langvarigt sygefravær og førtidspensionering eller efterløn, og dermed det store tab i arbejdskraft på samfundsplan. Det skriver Arbejdsmiljøtilsynet på deres hjemmeside. 

Forskning fra NFA peger på, at ledelsens håndtering af smerter på arbejdspladsen, har indflydelse på sygefraværet på sigt. Dårlig ledelse og håndtering af smerter, hvor ledelsen ikke spørger ind og lytter til medarbejdernes problemstillinger, er i høj grad medvirkende til en stigning i sygefraværet.

“Mange ledere forstår ikke, at de har et stort ansvar i at håndtere medarbejdernes smerter, og det er altså fejl nummer et”, siger direktør for Vicuras, Jakob Ørnskov. 

Forskning viser, at det første skridt på vejen i håndteringen af smerter og stigning i sygefraværet er at tale om smerter. Desværre er smerter for mange ledere et tys-tys emne, og ikke noget man blander sig i. Det er en problematik, der gør sig gældende på mange arbejdspladser. 

En måde, hvorpå arbejdspladser kan sætte smerter på dagsordenen, er ved at bruge deres eksisterende trivselsmålinger til at få gang i dialogen om smerter. Det giver medarbejderne en mulighed for at gøre arbejdspladsen bekendt med deres smerter og få den rette hjælp, samtidig med at det åbner op for, at arbejdspladsen rent faktisk kan håndtere problemstillingen.

”Der er brug for handling, og derfor mener vi, at alle virksomheder bør skrive smerter ind i deres trivselsmålinger og aktivt sætte ind for at sikre, at medarbejdernes smerter håndteres for alles skyld”, tilføjer Jakob Ørnskov.

Forskning fra NFA viser også, at mange arbejdspladser mangler nødvendig viden om smerter, samt de rette kommunikationsevner til at kommunikere om forebyggelse og muligheder for håndtering af smerter – hvilket kun gør problemet værre.

Læs også: Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

Derfor må arbejdspladser sætte ind på alle fronter for at sikre sig, at de tilegner sig den fornødne viden om smerter og de rette værktøjer til at håndtere smerter, for eksempel med hjælp fra en ergonomisk vejledning, der har fokus på at identificere faldrubber på arbejdspladser og udpege risikofaktorer, der øger risikoen for smerter som resultat af nedslidning og overbelastning.

Kilde: Vicuras A/S.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

02.05.2024SCM.dk

Maersk overskud på 208 mio. dollar i Q1

02.05.2024SCM.dk

Aabenraa Havn sætter ny rekord

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle