Shippingindustrien skal øge ambitionerne, hvis IMO’s klimamål skal opnås

En ny rapport fra CDP peger på, at der er en risiko for, at shippingindustrien ikke kommer til at leve op til IMO's klimamål for 2050, hvis ikke de store virksomheder intensiverer deres indsats. Mærsk fremhæves som førende, men hele sektoren skal løfte niveauet.

CDP fremhæver Maersk som et godt eksempel på en shippingvirksomhed, der med sit mål om CO2-neutralitet i 2050 og forsøg med brændstof baseret på bl.a. madolie, gør en positiv forskel. Men hele industrien skal med, hvis IMO's mål skal indfries. Foto: Mærsk.

27.06.2019

SCM.dk

Sådan lyder konklusionen i den nye rapport ”A Sea Change”, der er udarbejdet af miljøorganisationen CDP, og som har fokus på de 18 største virksomheders arbejde med CO2-udslippet.

”Shippingvirksomhederne øjner forandringen ude i horisonten. Baseret på nuværende teknologier er den maritime fragt en af de mindst udledningsintensive transportmåder. Men som den globale økonomi vokser kan industrien stå for 17 procent af den globale udledning i 2050, hvis vi ikke gør noget”, siger head of Investor Research i CDP, Carole Ferguson.

I dag er virksomheder som Mærsk, HMM og Norden førende, når det gælder om at sætte ambitiøse langsigtede mål i tråd med IMO’s strategi. Alligevel peger rapporten fra CDP på, at de former for løsninger, som der arbejdes på i shipping-branchen, er et stykke fra førende CO2-neutrale teknologier på globalt plan.

”For at leve op til IMO’s mål er industrien nødt til at samarbejde med producenter af fartøjer og shippingteknologier om at udvikle værktøjer, der er påkrævet for at nå disse mål. Vores nye analyse viser samtidig, at disse fremstillingsvirksomheder er mere fokuserede på forandringsløsninger indenfor elproduktion og andre transportområder, end de er i teknologiske løsninger til shippingindustrien”, siger Carole Ferguson.

Tre tendenser indenfor udvikling af ny teknologi
CDP’s analyse tegner således et billede af, at tre tendenser indenfor udviklingen af nye teknologier gør sig gældende i branchen. Virksomheder som NYK arbejder på at udvikle udledningsfri fartøjer i 2050, mens Mærsk og Norden er pionerer i brug af anden generation af biobrændstoffer, der bliver produceret af reststoffer som madolie. Yderligere tendenser indenfor innovation fokuserer på teknologier og brændstoffer, der kun giver marginale forbedringer.

Kortsigtede løsninger som slow steaming vinder også frem. Slow steaming er en løsning, hvor skibene sænker farten signifikant i forhold til den maksimale hastighed. På den måde er det muligt at reducere CO2-udledningen med op til 30 procent.

Undersøgelsen viser, at 13 ud af 18 virksomheder har en officiel strategi for slow steaming, men selvom det altså har en positiv effekt på den korte bane, kan den sænkede hastighed på lang sigt resultere i flere sejladser for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Desuden viser undersøgelsen også, at virksomhederne står overfor stigende pres og kontrol fra sine kunder, der ser på mulighederne for at reducere udledningen fra deres forsyningskæder. På den anden side kan virksomheder, der transporterer fossile brændstoffer og andre råvarer møde risici fra forandring i efterspørgslen på disse produkter, som følge af ny tendenser.

Læs også: Maersk indgår nyt samarbejde om CO2-reduktioner

”Mens det er lovende at se, at førende virksomheder som Mærsk og HMM reagerer ved at sætte nuludledningsmål for 2050 og teste alternative brændstoffer, så må byrden ligge på hele sektoren, der skal starte omstillingen i retning en CO2-reduceret fremtid”, siger Carole Ferguson.

- JMA

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

18.02.2025SCM.dk

7 ud af 10 forbrugere vil købe mere klimavenligt i fremtiden

17.02.2025SCM.dk

Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

14.02.2025SCM.dk

Boehringer Ingelheims fabrik viser vejen mod CO2-neutralitet

12.02.2025GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Gør det komplekse arbejde med dine emballagedata nemmere

10.02.2025SCM.dk

Klimasvigt uden konsekvenser: Virksomheder slipper for ansvar

10.02.2025SCM.dk

Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

07.02.2025SCM.dk

Stor usikkerhed om Danmarks klimamål i 2030

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online