Shippingindustrien skal øge ambitionerne, hvis IMO’s klimamål skal opnås

En ny rapport fra CDP peger på, at der er en risiko for, at shippingindustrien ikke kommer til at leve op til IMO's klimamål for 2050, hvis ikke de store virksomheder intensiverer deres indsats. Mærsk fremhæves som førende, men hele sektoren skal løfte niveauet.

CDP fremhæver Maersk som et godt eksempel på en shippingvirksomhed, der med sit mål om CO2-neutralitet i 2050 og forsøg med brændstof baseret på bl.a. madolie, gør en positiv forskel. Men hele industrien skal med, hvis IMO's mål skal indfries. Foto: Mærsk.

27.06.2019

SCM.dk

Sådan lyder konklusionen i den nye rapport ”A Sea Change”, der er udarbejdet af miljøorganisationen CDP, og som har fokus på de 18 største virksomheders arbejde med CO2-udslippet.

”Shippingvirksomhederne øjner forandringen ude i horisonten. Baseret på nuværende teknologier er den maritime fragt en af de mindst udledningsintensive transportmåder. Men som den globale økonomi vokser kan industrien stå for 17 procent af den globale udledning i 2050, hvis vi ikke gør noget”, siger head of Investor Research i CDP, Carole Ferguson.

I dag er virksomheder som Mærsk, HMM og Norden førende, når det gælder om at sætte ambitiøse langsigtede mål i tråd med IMO’s strategi. Alligevel peger rapporten fra CDP på, at de former for løsninger, som der arbejdes på i shipping-branchen, er et stykke fra førende CO2-neutrale teknologier på globalt plan.

”For at leve op til IMO’s mål er industrien nødt til at samarbejde med producenter af fartøjer og shippingteknologier om at udvikle værktøjer, der er påkrævet for at nå disse mål. Vores nye analyse viser samtidig, at disse fremstillingsvirksomheder er mere fokuserede på forandringsløsninger indenfor elproduktion og andre transportområder, end de er i teknologiske løsninger til shippingindustrien”, siger Carole Ferguson.

Tre tendenser indenfor udvikling af ny teknologi
CDP’s analyse tegner således et billede af, at tre tendenser indenfor udviklingen af nye teknologier gør sig gældende i branchen. Virksomheder som NYK arbejder på at udvikle udledningsfri fartøjer i 2050, mens Mærsk og Norden er pionerer i brug af anden generation af biobrændstoffer, der bliver produceret af reststoffer som madolie. Yderligere tendenser indenfor innovation fokuserer på teknologier og brændstoffer, der kun giver marginale forbedringer.

Kortsigtede løsninger som slow steaming vinder også frem. Slow steaming er en løsning, hvor skibene sænker farten signifikant i forhold til den maksimale hastighed. På den måde er det muligt at reducere CO2-udledningen med op til 30 procent.

Undersøgelsen viser, at 13 ud af 18 virksomheder har en officiel strategi for slow steaming, men selvom det altså har en positiv effekt på den korte bane, kan den sænkede hastighed på lang sigt resultere i flere sejladser for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Desuden viser undersøgelsen også, at virksomhederne står overfor stigende pres og kontrol fra sine kunder, der ser på mulighederne for at reducere udledningen fra deres forsyningskæder. På den anden side kan virksomheder, der transporterer fossile brændstoffer og andre råvarer møde risici fra forandring i efterspørgslen på disse produkter, som følge af ny tendenser.

Læs også: Maersk indgår nyt samarbejde om CO2-reduktioner

”Mens det er lovende at se, at førende virksomheder som Mærsk og HMM reagerer ved at sætte nuludledningsmål for 2050 og teste alternative brændstoffer, så må byrden ligge på hele sektoren, der skal starte omstillingen i retning en CO2-reduceret fremtid”, siger Carole Ferguson.

- JMA

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online