SCM Agendaen – Geopolitiske spændinger og cybersikkerhed
Vi befinder os lige nu i det usikre grænseland mellem to æraer – en globaliseringsæra og en endnu ikke defineret ny æra. I denne podcast drøfter deltagerne, hvordan stigende geopolitiske spændinger påvirker forsyningskæderne og er med til at skabe en ny æra - samt hvad virksomheder kan gøre for at styrke deres robusthed.
Podcastværterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft har taget deres podcastudstyr med til Syddansk Universitet i Odense og produceret en podcast sammen med professor (mso) Olivier Schmitt og lektor Vincent Keating over temaet ”geopolitiske spændinger og cybersikkerhed”. Podcasten er produceret som en del af et projekt finansieret af Industriens Fond og er engelsksproget.
Ny geopolitisk virkelighed
”Globaliseringen, som vi har kendt til den, er nu under pres. For det første har USA de sidste 30 år været den eneste dominerende magt, som også har indsat militær for at sikre den globale handel. For det andet var globaliseringen afhængig af, at næsten alle var enige om en neoliberal globalisering og at fremme demokrati. Disse to elementer gjorde globaliseringen mulig, men de er nu på retur”, siger Olivier Schmitt. ”USA er ikke mere den eneste supermagt, og der findes nu også konkurrerende modeller for økonomisk udvikling, som går imod den frie handel og det frie flow af varer og serviceydelser, som vi har haft de sidste 30 år”, supplerer Vincent Keating.
Lyt også til: SCM-Dagsordenen – Cybersecurity Awareness
Påvirkninger i forsyningskæderne
Danske virksomheder er ofte afhængige af eksport og globale forsyningskæder. Råvarer og halvfabrikata indkøbes i forsyningskæderne, som forarbejdes på op til flere geografiske lokationer og afsættes på indenlandske markeder såvel som på eksportmarkederne. Nye geopolitiske spændinger vil i stigende grad påvirke forsyningskæderne. ”Man kan sige, at der kan opstå tre typer af ’chok’. Der kan komme forsyningschok, hvor virksomheder kan få udfordringer med at skaffe råvarer og halvfabrikata. Der kan komme efterspørgselschok, hvor markeder kan lukkes. Og der kan komme connecticity chok, som handler om det, der forbinder virksomhederne i form af produktion og transport”, fortæller Olivier Schmitt.
Deltagere i podcasten
- Professor (mso) Olivier Schmitt, Center for War Studies, Syddansk Universitet
- Lektor Vincent Keating, Center for War Studies, Syddansk Universitet
- Podcastværter: Professor Jan Stentoft, Institut for Erhverv og Bæredygtighed, Syddansk Universitet og
- Freelance kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær.
Podcasten er frit tilgængelig for alle med en smartphone gennem podcast-apps som Apple Podcasts, Google Podcasts og Pocket Casts.
Nye risici
Der er behov for nye tilgange til at håndtere nye risici, som vil opstå i takt med stigende geopolitiske spændinger. Der kan ske ændringer i den måde, forsyningskæder udvikles og struktureres på - for eksempel et større fokus på regionalisering i stedet for globalisering. ”Det kan være mere omkostningstungt med regionalisering, men en sådan beslutning kan bidrage til at mitigere risici, hvor alternativet kan være at miste en nøgleleverandør. I den nye kommende æra er der behov for at tænke på efterspørgsel, forsyning og connectivity på helt nye måder, og hvordan de vil blive påvirket af geopolitiske hændelser”, siger Vincent Keating.
Strategiske forudseenhed
Strategiske ‘foresight’ refererer til processen med at forudse og forberede sig på fremtidige begivenheder, tendenser og muligheder, så virksomheder kan træffe informerede beslutninger og udvikle effektive strategier. Det er en metode til at undersøge, hvordan fremtiden kommer til at se ud, givet at den ikke er forudbestemt. ”En af de mest populære metoder lige nu er scenarieskrivning”, fortæller Olivier Schmitt, der bruger Taiwans fremtid i 2030 som et eksempel. Her skal der identificeres to hovedvariable, der kan have indflydelse på Taiwains fremtid. ”Den svære del er at vælge to hovedvariable, og ved at krydse dem genereres der fire forskellige typer scenarier. Dette er en meget standard måde at udføre fire scenarier på, og som regel forsøger vi at anvende det på spændingspunkter i geopolitiske situationer”, siger Olivier Schmitt.