23.11.2020  |  Strategi & ledelse

SCM Agendaen #4 - Transformation af forsyningskæden

Transformation af forsyningskæder handler om at redesigne forsyningskæden, så den matcher de krav, markederne og kunderne stiller til den. Forretningsmiljøet er dynamisk, hvorfor der løbende opstår ændrede ønsker og krav til levering, kvalitet, fleksibilitet og omkostningsniveau. Gennemførsel af supply chain transformationer indeholder stor kompleksitet, hvor der skal balanceres mellem et menneskeligt og et teknisk fokus samt ske udvikling af forsyningskæden samtidig med en løbende drift. Håndtering af sådanne udfordringer kommer vi rundt om i udsendelsen, hvor vi tager afsæt i TOMS Gruppens erfaringer.

Marked og omgivelser ændrer sig hele tiden, og det skal forsyningskæden så selvfølgelig også. I denne podcast i SCM Agendaen kan du høre om, hvordan TOMS Gruppen har arbejdet med at transformere forsyningskæden, så den matcher marked og kundebehov. Værter er professor Jan Stentoft og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, begge fra SDU.

De forretningsmiljøer, forsyningskæder opererer i, er præget af det, man kalder VUCA: Volatile (flygtigt), Uncertain (usikkert), Complex (komplekst) og Ambiguous (flertydigt). Der sker hyppigt ændringer i miljøet, og der er derfor behov for løbende at udvikle og indføre ændringer i en virksomheds forsyningskæde. Det kan for eksempel være placering og design af lagre, indførelse af en S&OP-proces eller placering af produktion. Det handler om at præstere bedre og mere præcist i forhold til markedet.

Toms Gruppen tog i 2015 hul på arbejdet med en helt ny forretningsstrategi, og en stor del af det arbejde kom til at dreje sig om en omstilling af forsyningskæden. ”Målet var at gøre kæden mere agil og lønsom, og perioden har strakt sig fra 2015 til 2020, hvor der i vores kontekst er foretaget nogle ret store geværgreb”, fortæller Carl-Johan Vang Christensen.

Transformationen af forsyningskæden har bestået af tre spor, nemlig:

1. Fix the base er primært fokuseret på ”house keeping” og få styr på basis, altså meget om processer og systemer samt opgradering af udstyr.
2. Platform for growth som handler om at sikre tilstrækkelig lønsom kapacitet i de områder, hvor virksomheden satser kommercielt – altså at være god til præcis det, kunderne efterspørger.
3. Sourcing med fokus på strategiske partnerskaber og forenkling af forsyningskæden. Strategiske valg og tydeliggørelse af kernekompetence og usund kompleksitet.

Vil du sponsere en podcast på SCM.dk?

Podcasts kan være initieret og drevet af SCM.dk’s redaktion eller gennemføres med betaling fra en partner, hvor denne spiller en rolle i podcasten.

  • Invitér dine kunder eller relevante kilder
  • SCM.dk sørger for alt omkring produktionen: Udstyr, lokaler, redaktionel disponering, vært, planlægning, redigering og udgivelse
  • Alt stemmes overens med kunden
  • Alle podcasts udgives på SCM.dk og distribueres og markedsføres via ugentlige nyhedsbreve, magasinet og gennem Spotify, Apples Podcast App og Google Podcast m.fl.

Hvis din virksomhed ønsker at diktere agendaen i en podcast så ring og hør mere hos Niels Larsen på +45 2713 0010 eller skriv på Nl@horisontgruppen.dk

I podcasten fortæller Carl-Johan Vang Christensen om, hvad der udløste transformationen, hvad der har drillet undervejs, og hvad der er lykkedes godt, hvad TOMS Gruppen har erfaret skal være på plads før forandringsarbejdet bliver rullet ud, hvad der er afgørende for at transformationen bliver til virkelighed og ikke mindst, hvad andre virksomheder kan lære af TOMS Gruppens erfaringer. Carl-Johan fremhæver for eksempel, at ”alt ondt starter i stamdata… ingen tvivl om, at oprydning i stamdata og processer er en vigtig forberedelse af en transformation”.

Jan Stentoft supplerer med forskningsbaseret viden om, hvordan man bedst griber supply chain transformationer an, hvilken rolle S&OP kan spille, og så fremhæver han, at han mener, at transformationer er 90 procent mennesker og 10 procent teknik.

Deltagere:

  • Carl-Johan Vang Christensen, Supply Chain Director, TOMS Gruppen.
  • Værter: Podcast redaktører professor Jan Stentoft, SDU og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, SDU.

Podcasten er gratis tilgængelig for alle med en smartphone via podcast apps som Apple Podcast, Google Podcasts og Pocket Cast.

- PBH

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere