23.11.2020 | Strategi & ledelse
SCM Agendaen #4 - Transformation af forsyningskæden
Transformation af forsyningskæder handler om at redesigne forsyningskæden, så den matcher de krav, markederne og kunderne stiller til den. Forretningsmiljøet er dynamisk, hvorfor der løbende opstår ændrede ønsker og krav til levering, kvalitet, fleksibilitet og omkostningsniveau. Gennemførsel af supply chain transformationer indeholder stor kompleksitet, hvor der skal balanceres mellem et menneskeligt og et teknisk fokus samt ske udvikling af forsyningskæden samtidig med en løbende drift. Håndtering af sådanne udfordringer kommer vi rundt om i udsendelsen, hvor vi tager afsæt i TOMS Gruppens erfaringer.
Carl-Johan Vang Christensen (tv), TOMS Gruppen er gæst hos værterne professor Jan Stentoft fra SDU og kommunikationskonsulent Tina Tina Højrup Kjær, SDU.
Marked og omgivelser ændrer sig hele tiden, og det skal forsyningskæden så selvfølgelig også. I denne podcast i SCM Agendaen kan du høre om, hvordan TOMS Gruppen har arbejdet med at transformere forsyningskæden, så den matcher marked og kundebehov. Værter er professor Jan Stentoft og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, begge fra SDU.
De forretningsmiljøer, forsyningskæder opererer i, er præget af det, man kalder VUCA: Volatile (flygtigt), Uncertain (usikkert), Complex (komplekst) og Ambiguous (flertydigt). Der sker hyppigt ændringer i miljøet, og der er derfor behov for løbende at udvikle og indføre ændringer i en virksomheds forsyningskæde. Det kan for eksempel være placering og design af lagre, indførelse af en S&OP-proces eller placering af produktion. Det handler om at præstere bedre og mere præcist i forhold til markedet.
Toms Gruppen tog i 2015 hul på arbejdet med en helt ny forretningsstrategi, og en stor del af det arbejde kom til at dreje sig om en omstilling af forsyningskæden. ”Målet var at gøre kæden mere agil og lønsom, og perioden har strakt sig fra 2015 til 2020, hvor der i vores kontekst er foretaget nogle ret store geværgreb”, fortæller Carl-Johan Vang Christensen.
Transformationen af forsyningskæden har bestået af tre spor, nemlig:
1. Fix the base er primært fokuseret på ”house keeping” og få styr på basis, altså meget om processer og systemer samt opgradering af udstyr.
2. Platform for growth som handler om at sikre tilstrækkelig lønsom kapacitet i de områder, hvor virksomheden satser kommercielt – altså at være god til præcis det, kunderne efterspørger.
3. Sourcing med fokus på strategiske partnerskaber og forenkling af forsyningskæden. Strategiske valg og tydeliggørelse af kernekompetence og usund kompleksitet.
Vil du sponsere en podcast på SCM.dk?
Podcasts kan være initieret og drevet af SCM.dk’s redaktion eller gennemføres med betaling fra en partner, hvor denne spiller en rolle i podcasten.
- Invitér dine kunder eller relevante kilder
- SCM.dk sørger for alt omkring produktionen: Udstyr, lokaler, redaktionel disponering, vært, planlægning, redigering og udgivelse
- Alt stemmes overens med kunden
- Alle podcasts udgives på SCM.dk og distribueres og markedsføres via ugentlige nyhedsbreve, magasinet og gennem Spotify, Apples Podcast App og Google Podcast m.fl.
Hvis din virksomhed ønsker at diktere agendaen i en podcast så ring og hør mere hos Niels Larsen på +45 2713 0010 eller skriv på Nl@horisontgruppen.dk
I podcasten fortæller Carl-Johan Vang Christensen om, hvad der udløste transformationen, hvad der har drillet undervejs, og hvad der er lykkedes godt, hvad TOMS Gruppen har erfaret skal være på plads før forandringsarbejdet bliver rullet ud, hvad der er afgørende for at transformationen bliver til virkelighed og ikke mindst, hvad andre virksomheder kan lære af TOMS Gruppens erfaringer. Carl-Johan fremhæver for eksempel, at ”alt ondt starter i stamdata… ingen tvivl om, at oprydning i stamdata og processer er en vigtig forberedelse af en transformation”.
Jan Stentoft supplerer med forskningsbaseret viden om, hvordan man bedst griber supply chain transformationer an, hvilken rolle S&OP kan spille, og så fremhæver han, at han mener, at transformationer er 90 procent mennesker og 10 procent teknik.
Deltagere:
- Carl-Johan Vang Christensen, Supply Chain Director, TOMS Gruppen.
- Værter: Podcast redaktører professor Jan Stentoft, SDU og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, SDU.
Podcasten er gratis tilgængelig for alle med en smartphone via podcast apps som Apple Podcast, Google Podcasts og Pocket Cast.
- PBH
Lager & distribution

Ny flyrute sikrer hurtig fragtadgang til nordamerikansk marked
Nordamerika er det andet største marked for luftfragt i Billund Lufthavn, og nu har Virgin Atlantic Cargo åbnet op med en one stop forbindelse via London Heathrow dertil. Ruten skærer potentielt flere dage af transittiden for det fragtede gods, og det er muligt at få luftfragt med tre gange i ugen.
SCM 4.0

WeldingDroid får rekordordre til norsk fødevareproduktion
Trondheim-firmaet Skala fabrikk har valgt WeldingDroid til at automatisere svejsning af tanke. Teknologiens brugervenlighed, fleksibilitet og arbejdsmiljøgevinster gjorde udslaget.
Produktion

MAN bygger batterifabrik i Nürnberg
I 2024 begynder MAN at producere el-lastbiler i München. Nu udvider lastbilproducenten de grønne investeringer ved at forberede faciliteter til produktion af lastbilsbatterier i Nürnberg, som skal være oppe at stå i 2025.
Branchenyt

Scan Global Logistics køber Sea-Air Logistics og styrker sin tilstedeværelse i Asien
Den globale logistikudbyder, Scan Global Logistics, øger sin tilstedeværelse i Kina og Hong Kong. Med virkning fra 5. juli 2022 bliver Sea-Air Logistics en del af den stadigt voksende SGL-familie. Opkøbet vil styrke virksomhedens allerede omfattende og årtier lange aktiviteter på det kinesiske fastland og i Hongkong.
Innovation

Ørsted og DSV tester fragtdroner i Kattegat
For at afprøve droneteknologines anvendelighed for større afstande, forsøger Ørsted og DSV sig nu med transport af reservedele og værktøj ved hjælp af netop droner ved Anholt Havvindmøllepark.
Branchenyt

Kvinderne rykker frem i IFS i Norden
IFS har netop ændret i den nordiske ledelse og har nu to kvinder i front for selskabet. 60 procent af topledelsen er kvinder i it-selskabet, som også får flere og flere kvinder i lederstillinger og blandt de ansatte i Norden.