Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

Indkøbsprofessionelle har magten til at påvirke købsbeslutninger og værdikæders sundhed. Skifter indkøbsafdelingen til en mere ansvarlig, robust og potentielt regenerativ økonomi kan indkøb fungere som en katalysator for systemisk innovation og tænkning, der kan styrke økosystemers sundhed globalt og lokalt. Nøgleordet er ’systemisk’. Læs her hvordan. Dette er del 2 af en artikelserie på 3.

”I dag oplever vi et kald til at tilpasse alle vores industrielle processer til økosystemernes cykliske natur. Det er vores tilsidesættelse af dette kald, der har bragt os op mod planetære grænser og kalder på et systemisk, transformerende skift”, lyder det fra Alis Sindbjerg Hinrichsen og Oleg Kofoed. Foto: 123rf.com.

11.09.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs del 1 her.

”Idéen om 'forsyningskæden' antyder, at vi alle bare er led i en kæde, der passerer ting videre på en mekanisk og uundgåelig måde. Fra et systemisk perspektiv kunne forsyning søge at blive inspireret mere af feedbacksløjferne i cykliske naturlige og fysiske systemer. Når virksomheder integrerer dette, herunder til sourcing af produkter og tjenester, så er forholdene, kontrakterne og incitamenterne mere tilbøjelige til at være i overensstemmelse med behovene i et sundt økosystem”.

Det skriver eksperterne i regenerative værdikæder Alis Sindbjerg Hinrichsen og Oleg Kofoed i artiklen Beyond transactions: How a systemic lens reshapes Procurement.

De peger på at det at skifte til en cirkulær og cyklisk model for værdiskabelse handler om mere end materialestrømme. Den cykliske og dynamisk sammenkoblede model for værdiskabelse indebærer en erkendelse af, at en organisations indkøbsbeslutninger skaber klima-, økosystem- og samfundspåvirkninger for andre. Kort sagt, hvad går rundt, kommer rundt – hvad enten det er som degenerativ udtømning af økosystemkapacitet eller som regenerativ kapacitet til at helbrede, vokse og udvikle sig.

”I dag oplever vi et kald til at tilpasse alle vores industrielle processer til økosystemernes cykliske natur. Det er vores tilsidesættelse af dette kald, der har bragt os op mod planetære grænser og kalder på et systemisk, transformerende skift”, lyder det fra eksperterne.

Slow Forest Coffee
Et godt eksempel er virksomheden Slow Forest Coffee, som engagerer sig aktivt i deres værdikæde gennem en systemisk tilgang. Ved at støtte og tilbyde en regenerativ kaffeløsning, hjælper Slow Forest Coffee større virksomheder med at tage konkrete skridt i deres bæredygtighedsstrategier. De arbejder direkte på jorden med lokale landmænd for at producere skovdyrket kaffe. Det er en dyrkningsmetode, hvor CO2 opfanges i træerne, der vokser mellem kaffeplanterne, og biodiversiteten styrkes i kaffeskovene.

Slow Forest Coffee har fjernet op til 15 mellemled i kaffeværdikæden for at have fuld ejerskab og større indflydelse. Den frigjorte værdi fra denne disintermediering geninvesteres i naturen og lokalsamfundene for at dyrke kaffe i skove og bevare og regenerere flere skove. De har taget "fair trade" til næste niveau ved at tilbyde landmænd en 40 procent forudbetaling for at balancere deres likviditet. De har etableret en nødsundhedsfond for landmændene. De uddanner landmændene i bæredygtige landbrugspraksisser, har hjulpet dem med at få bankkonti og oprettet individuelle levevilkårsforbedringsprogrammer.

Kommunikation og samarbejde med landmændene er nøglen til at opbygge et regenerativt relations- og forsyningssystem. At forstå og adressere landmændenes behov og integrere dem i virksomhedens mål er afgørende for at opbygge et stærkt leverandør-brand partnerskab.

Som udtalt af Mike Lee, medstifter og co-CEO hos Alpha Food Labs: "Det handler om at komme ud på jorden og tale med dem for at forstå deres synspunkt og opbygge relationer med dem. En væsentlig del af den regenerative bevægelse er at sætte landmanden tilbage på platformen. Jeg tror, det ultimative værktøj er at spørge landmændene, hvad de har brug for at dyrke, og så kan vi finde ud af, hvordan vi kan bygge et marked for det. Vi forsøger at skabe et fuldt regenerativt forhold til dem i stedet for at isolere biodiversitet og bare afkrydse boksen".

I stedet for et isoleret enkeltstående tilfælde repræsenterer Slow Forest Coffee en voksende tendens både inden for kaffemarkedet, der i mange år har været drevet igennem meget uholdbare, udvindende relationer gennem forsyningskæderne. Denne tendens breder sig også ud over kaffeindustrien til felter så forskellige som bomuldsproduktion og agrofoodtech.

At arbejde systemisk i indkøb betyder at nærme sig indkøbsaktiviteter som sammenkoblede dele af et større system i stedet for isolerede dele

Alis Sindbjerg Hinrichsen og Oleg Kofoed

Holistisk og sammenhængende tænkning
De to eksperter mener, at i stedet for bare at fokusere på individuelle dele er det tid til, at indkøb ser på hele værdikædeprocessen. Alle inden for økosystemet skal forstå, at de er en del af naturen såvel som samfundet - og ikke adskilt fra dem. Dette står i skarp kontrast til nutiden, hvor menneskelig aktivitet har reduceret både effektiviteten og robustheden af energistrømme i økosystemer ved at erodere vild biomasse og biodiversitet og dermed dramatisk reducere deres regenerative potentiale.

”At arbejde systemisk i indkøb betyder at nærme sig indkøbsaktiviteter som sammenkoblede dele af et større system i stedet for isolerede dele. Denne tilgang anerkender, at alle aspekter af indkøbsprocessen, fra sourcing til kontraktstyring til leverandørrelationer, er indbyrdes afhængige og påvirker økosystemets overordnede ydeevne og succes, internt såvel som eksternt”, lyder det fra Alis Sindbjerg Hinrichsen og Oleg Kofoed.

De fremhæver et eksempel: Hvis en landmand støttes økonomisk for at regenerere jorder og økosystemer, som deres produktion afhænger af, er det lige så vigtigt at se på det bredere samfundsperspektiv, der er nødvendigt for at støtte landmanden.

At inkorporere en økologisk verdensopfattelse og fremme holistisk og sammenhængende tænkning betyder, at alle handlinger fra produktion af fødevarer, energi og materialer til finansielle transaktioner til vores reproduktive beslutninger udføres med bevidsthed om og på måder, der nærer de positive gensidige afhængigheder.

De to eksperter mener, at indkøb skal finde måder at maksimere evnen til at bygge, vedligeholde, reparere og reproducere samt tilpasse sig, udvikle sig og give genfødsel. Uden dette er tilgange og handlinger tilbøjelige til at falde tilbage på reduktionistisk silo-tænkning og egocentriske forestillinger om menneskelige samfund adskilt fra naturen: ”Vores handlinger har evnen til at maksimere livets iboende kapacitet til at opretholde sin organisation, produktivitet og robusthed, som inkluderer et tilstrækkeligt niveau af biologisk mangfoldighed og kompleksitet samt effektive ressourceflow”.

Menneskelig trivsel, hvor alles fulde behov opfyldes, og igangværende menneskelig kulturel og intellektuel udvikling muliggøres, er en del af denne holistiske tilgang. Det ønskede resultat er ikke kun økologisk og menneskeligt, men gensidigt styrkende.

En økologisk verdensopfattelse kan opmuntres af samarbejdsindsatser for at kortlægge eller på anden måde visualisere det interne og eksterne system og hvordan, de påvirker hinanden med en langsigtet optik.

Nøglespørgsmål
De to eksperter peger på fire nøglespørgsmål, der er centrale:

  • Hvordan kan vi som virksomhed gøre brug af den gennemsigtighed, der opnås, til at innovere og opnå effektivitet samt afbøde risici og adressere sårbarheder?
  • Hvordan kan vi nære en fælles dagsorden fra et systemisk perspektiv?
  • Hvordan påvirker hver beslutning andre dele af organisationen?
  • Hvordan kan et systemisk perspektiv føre til at afdække lokalt forankrede praksisser med potentiale til at inspirere til virksomhedsomfattende regenerative innovationer?

Dette er del 2 af en artikelserie på 3. Læs del 1 og del 3.

Om Oleg Kofoed og Alis Sindbjerg Hinrichsen

Om Oleg
Oleg Koefoed har mere end 20 års erfaring med at udvikle metoder, der kombinerer samfundsvidenskabelige værktøjer, æstetisk forskning og kreative interventioner, som han blandt andet bruger i samarbejdspraksisser og transformative processer – herunder i sit arbejde med regenerative transformationer.

Oleg har en kandidatgrad i kommunikation og historie samt en Ph.d. i filosofi og kultur fra RUC. Han har desuden undervist og forsket i filosofi, kommunikation, lederskab og bæredygtighed på CBS, KU med flere i mere end 20 år.

Om Alis 
Alis Sindbjerg Hinrichsen har mere end 25 år erfaring inden for indkøb og supply chain management med teoretisk indsigt og praktisk supply chain erfaring fra virksomheder som LEGO, B&O, Vestas, VELUX, Danfoss, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitet og flere. I dag er hun Senior Business Transformation Manager, og derudover er hun en flittig producent af bøger, artikler, podcasts og foredrag om det regenerative perspektiv samt hvordan supply chains genfinder balancen med natur og samfund.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup