07.03.2022  |  Strategi & ledelse

Sænk dine medarbejderes sygefravær med ti minutters daglig træning

Korte træningspas for nakke, skuldre og ryg i arbejdstiden kan have stor indvirkning på langtidssygefraværet hos medarbejderne. Det viser en ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Hvis alle danske arbejdspladser indfører såkaldte småøvelser i arbejdstiden, kan vi potentielt forebygge 13 procent af det lange sygefravær i Danmark – hvad der svarer til fravær i over 30 dage. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der har undersøgt 70.000 danskeres arbejdsmiljø og helbred.

”Vores forskning viser, at småøvelser på arbejdspladsen er et vigtigt supplement til mere traditionelle arbejdsmiljøindsatser. Den sætter en tyk streg under den gavnlige effekt, fysisk træning på arbejdspladsen har for medarbejderne”, siger Lars L. Andersen, der er professor ved NFA og har stået i spidsen for undersøgelsen.

Betegnelsen småøvelser bruges om korte træningspas, som kan være 10 minutter elastikøvelser eller øvelser med kropsvægt, hvor musklerne i nakke, skuldre og ryg styrkes. Fælles for øvelserne er, at der ikke er behov for fitnessfaciliteter, omklædning eller efterfølgende bad.

”Win-win” for arbejdsgiver og medarbejdere

Konkret har forskerteamet undersøgt sammenhængen mellem små-øvelser i arbejdstiden og risikoen for langtidssygefravær. 70.000 danskere har deltaget i undersøgelsen via et spørgeskema og er blevet fulgt i registre over langtidssygefravær gennem to år.

Læs også: Arbejdsmiljø og arbejdskraft: Cobot Lift vil hjælpe virksomheder med begge

”For at det skal lykkes i praksis på længere sigt, handler det meget om at fremme en kultur med gode vaner. For eksempel at man bruger 10 min. på småøvelser lige inden frokosten, eller når der er brug for en kort pause om eftermiddagen”, forklarer Lars L. Andersen og uddyber:

”Arbejdspladserne kan potentielt set vinde rigtig meget med en lille indsats. Det er win-win”, siger Lars L. Andersen.

Et stort potentiale for forebyggelse

Professor Lars L. Andersen tror, at potentialet for at forebygge langtidssygefravær gennem småøvelser kan være en endnu større:

5 gode råd til at komme i gang med træningen

  • Tydelig opbakning fra ledelsen: De ansatte skal vide, at det er i orden at bruge arbejdstiden på småøvelserne.
  • Gør det til en fællesaktivitet: Både ledelse og medarbejdere skal deltage, hvis det er muligt.
  • Få lagt den daglige træning i kalenderen: Find et fast tidspunkt.
  • Find en trænings-tovholder: På den måde er der en person, der kan hanke op i kollegaerne.
  • Gør det, selvom du er nybegynder: Din krop skal nok fortælle, hvis du laver øvelserne forkert - og ellers kan I hjælpe hinanden.

 

”Jeg tror, man kan skabe endnu bedre resultater, hvis arbejdspladserne for eksempel har tovholdere, der står i spidsen for småøvelserne og sikrer en høj intensitet og frekvens i træningen”.

Dog ser forskerne også en skævhed i, hvilke arbejdspladser der indfører sundhedsfremmende tiltag:

”Småøvelserne har en positiv effekt uafhængig af, om du er ung eller ældre, mand eller kvinde, eller om du har en kort eller lang uddannelse. Men der er et men. Vi kan se i vores undersøgelse, at færre danskere med korte uddannelser får øvelserne tilbudt i arbejdstiden. Det skyldes nok, at øvelserne er lettere at implementere, hvis du har et stillesiddende kontorarbejde”, siger Lars L. Andersen.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere