Sådan kan hospitalers logistik blive endnu bedre
Der er sket mange positive forbedringer af danske hospitalers logistik de sidste 15 år. Men hospitalslogistikken kan ifølge ekspert bidrage meget mere til bedre udnyttelse af skattekroner, bedre arbejdsmiljø for personale og langt højere service og sikkerhed for patienter. Her følger seks anbefalinger.
Forsyningskæder bliver næsten altid kaldt ”komplekse”. Men når vi taler forsyningskæder på hospitaler, mener Peter Lamp Sørensen, at kompleksitetsskruen bliver strammet et par ekstra omgange, så der her er tale om ”virkelig komplekse forsyningskæder”.
Han er Managing Consultant med ansvar for Healthcare projekter hos konsulenthuset Langebæk A/S og har en baggrund indenfor indkøb og logistik i Region Midt, Aarhus Universitetshospital samt Nyt Odense Universitetshospital.
”Forsyningskæder af varer og patienter på hospitaler består af mange følsomme kæder, der går på kryds og tværs af hinanden. Varer er for eksempel mad, sengelinned, patientbeklædning, personaleuniformer, affald, medicin og blodprøver. Og patienter er i sagens natur følsomme mennesker, der har brug for meget hjælp og omsorg”, siger han og tilføjer:
Følsomme vareflows
”Varer og patienter skal frem og tilbage mellem mange små fagspecialer og enheder, hvor lagre til varer næsten altid er små og utilstrækkelige. Vareforsyningen til et hospital har skala og karakter efter vareforsyningen til en lille by, hvor der skal ske daglige forsyninger. Det er en stor opgave”.
Han har arbejdet med logistik på hospitaler i mange år, og han fremhæver, at der er sket store forbedringer på området de sidste 10-15 år.
”Men der er hele tiden en kraftig skelen til økonomi, som for eksempel gør, at de nye supersygehuse kun bliver delvist logistikoptimerede. Når budgettet strammer, er det nemmere at reducere lagerpladsen derude tæt på forbrugsstedet end, det er at spare på størrelsen af operationsstuen eller sengestuerne. Det er helt forståeligt, men der er bare det, at alt går i stå på et hospital, hvis logistikken ikke virker. Man kan ikke operere uden rent udstyr, og man kan ikke medicinere uden medicin”, fortæller Peter Lamp Sørensen.
Seks anbefalinger
Han peger på, at der er et meget stort potentiale for at forbedre logistikken, og at det særligt gælder de mange flows, der går på tværs af afdelinger. Han fremhæver seks anbefalinger til bedre hospitalslogistik:
- Anlæg en business case tankegang, hvor man ikke kun tager udgangspunkt i eksisterende årsbudgetter, men arbejder proaktivt med investeringer, der henover flere år kan skabe forbedringer.
- Inddrag andre parametre end omkostningsbesparelser. Det kan være parametre som effektivitet, arbejdsmiljø, hygiejne, kvalitet og patientsikkerhed.
- Hospitaler kan med fordel etablere økonomiske udviklingspuljer, der er målrettet supply chain innovation. Hospitalerne er generelt gode til den daglige drift, men mangler fokus på den langsigtede udvikling.
- Undersøg behov, tiltag og løsninger grundigt med data- og procesanalyser. Det vil tilføre flere fakta til beslutningsgrundlag, og det er der brug for.
- Udnævn eventuelt en supply chain direktør som en del af topledelsen. Logistik er hospitalers livsnerve, men der mangler forankring af logistikken i topledelsen.
- Skab en løbende forbedringskultur, hvor alle relevante parter som en naturlig del af arbejdet hele tiden tænker logistikforbedringer i tæt parløb med læge- og sygeplejefaglige forbedringer.