Sådan er sammenhængen mellem din forsyningskæde og biodiversitet

Biodiversitet er stærkt på vej mod toppen af virksomheders agenda, og det gælder ikke mindst supply chain agendaen. Men hvorfor, hvad og hvordan gør du som supply chain leder? Læs her lidt inspiration til arbejdet fra en ekspert.

”Din opgave er at finde relevante indikatorer, som kan måle udviklingen af biodiversitet inden for virksomhedens aktiviteter og derefter prioritere for at handle”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen. Arkivfoto fra 123rf.com..

22.08.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tidligere på sommeren havde hun fornøjelsen af at lytte til administrerende direktør Jens Bjørn Andersen fra en af verdens største transportudbydere DSV, da han holdt oplæg på Den Danske Supply Chain Konference arrangeret af Effektivitet.dk og Transportøkonomisk Forening.

Det fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen. Hun har mere end 20 års erfaring med indkøb, supply chain management og business transformation fra en række danske og internationale virksomheder som Danfoss, Velux, Odense Universitetshospital, LEGO med flere, og hun har en MBA i ’Corporate Entrepreneurship & Change Management’.

Læs også: Forsyningskæden skal give mere end, den tager

Og så arbejder hun på en kommende bog om den regenerative forsyningskæde, hvor forsyningskæder giver mere end, de tager fra omgivende natur og samfund. Det er planen, at bogen bliver udgivet i løbet af efteråret 2023 i samarbejde med supply chain-eksperten Henning de Haas fra Aarhus Universitet.

Biodiversitet er det næste
Hun tilføjer: ”Han sagde: Biodiversitet bliver den næste store ting!”.

DSV er endnu ikke påbegyndt biodiversitetsrejsen, men er dog påbegyndt bæredygtighedsrejsen. Det fik Alis Sindbjerg Hinrichsen til at tænke på, at også andre ledere og bestyrelser kunne have brug for inspiration til at få startet biodiversitetsrejsen.

Biodiversitet er en vital del af regenerativ tænkning og vil understøtte rejsen med at gå fra at gøre mindre skade til faktisk at give mere tilbage, end du tager.

Lad os udforske det lidt nærmere:

Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet relaterer ifølge Alis Sindbjerg Hinrichsen til liv sammen med dets habitat på vores planet. Vi kalder disse levende habitater "økosystemer", uanset om de er vand- eller terrestriske miljøer. Biodiversitet refererer til alle samspil mellem fauna (dyr), flora (planter) og deres naturlige miljø. Et godt eksempel er biernes rolle i bestøvningen, så blomsterne kan formere sig og landbruget vokse. Det udgør en global ligevægt, som klimaet er en del af.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

”Det er ganske enkelt essentielt for os mennesker. Hvorfor? Fordi biodiversitet sikrer, at vi kan trække vejret, spise og drikke. Vi trækker også på disse ressourcer til at udvinde råvarer, hvilket giver os mulighed for at producere og opfylde alle vores behov. Vi er derfor helt afhængige af, at den er ved godt helbred”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Hvorfor skal vi tage biodiversitetsnedsmeltning seriøst?

Hvis biodiversiteten er i fare, så er fremtiden for livet selv og virksomhederne også. Fremstilling, transport, brug og distribution af produkter er afhængig af biodiversiteten og påvirker den.

”Din opgave er at finde relevante indikatorer, som kan måle udviklingen af biodiversitet inden for virksomhedens aktiviteter og derefter prioritere for at handle”, fortæller hun.
2019-rapporten fra Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) advarer: 1 million arter er truet af udryddelse.

Værdikædens opgave
Ved at udpege, hvor drivkræfterne bag tabet af biodiversitet ligger langs værdikæden, kan denne tilgang så zoome ind for at identificere, hvor tiltag kan have den mest positive indvirkning på biodiversiteten.

”I tilfældet med DSV ville de være i stand til at vurdere deres negative indvirkning på biodiversiteten og begynde at definere mål og aktiviteter. Med DSV-fodsporet i mere end 80 lande, og masser af lager m2 kan ’re-wilding’ være en af aktiviteterne”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Som en global transportudbyder er der forskellige områder at fokusere på. Hvis du vil have mere inspiration, så anbefaler hun, at du ser nærmere på, hvordan Decathlon håndterer biodiversitet her.

Bæredygtighed 1.0 er ikke tilstrækkeligt
”De fleste virksomheder arbejder lige nu med bæredygtighed 1.0, men det bliver mere og mere tydeligt for forskere og praktikere over hele verden, at det ikke er nok. Der skal mere til – og det er det, den regenerative forretning og forsyningskæde handler om”, fortæller hun.

Det er både kompliceret og enkelt på samme tid. Naturen og kloden har eksisteret i måske 3,8 milliarder år, mens mennesker har eksisteret i nogle få tusinde år. Det er ved at gå op for os mennesker, at vores adfærd på jorden ikke er holdbar. Det fortæller stress, fedme, pandemier, klimaskabte naturkatastrofer og meget andet os med al mulig tydelighed.

Konsekvensernes tid
”Vi bliver udfordret lige nu, og det bliver tydeligt, at vi presser naturen og den helhed, vi er en del af, alt for meget. Vi lever i ’konsekvensernes tid’, hvor industrialiseringens lineære forbrugslogik viser sin mangelfuldhed. Det bliver vi nødt til at tage seriøst – og derfor skal ledere i forsyningskæden også tage ansvar”, fortæller hun.

Hun skitserer nogle konkrete eksempler på, hvad dette paradigmeskifte fra industrilogik og bæredygtighed 1.0 til det regenerative indebærer:

• Profit -> purpose eller formål/mening.
• Forbrug -> genbrug, retur, cirkulering af ressourcer.
• Lineær -> cirkulær.
• Effektivitet -> resiliens i bred forstand.
• Akkumulering -> Lighed.
• Konkurrence -> samskabelse/samarbejde.
• Korttids-værdi -> langtids-værdi.

Helt ny tankegang og adfærd
”Der er masser af plante- og dyrearter, der uddør i disse år, fordi vi mennesker og vores virksomheder driver rovdrift på den helhed, vi er en del af, nemlig naturen. Det bliver vi nødt til at ændre på – ellers saver vi den gren over, vi sidder på”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Hun uddyber, at ’resiliens’ eller ’robusthed’ ikke kun indebærer at håndtere risici som forsyningsflaskehalse, toldafgifter og nye politiske reguleringer. Det indebærer også at tage aktivt ansvar for eksempelvis biodiversitet.

”Det er en helt ny måde at tænke på. Men paradigmeskiftet er i gang. Virksomheder som Vivobarefoot, Hugo Boss og Stora Enso er godt i gang med at indføre det regenerative i forretning og forsyningskædedrift”, fortæller hun.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 - dekarbonisering i leverandørbasen

Udledning af CO2 og andre klimaskadelige gasser i leverandørkæden kalder man scope 3, og det er svært. Men du kan lige så godt komme i gang med at opgøre hele forsyningskædens CO2-udledning. Altså inklusive alle leverandører. Fordi det er her langt det største klimaaftryk foregår. 

Relateret indhold

15.07.2024SCM.dk

Maersk containerskib angrebet i Det Arabiske Hav

15.07.2024SCM.dk

Grønne lastbilchauffører får flere lademuligheder

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup