04.11.2020  |  SCM 4.0

Robotters indtog i industrien taber fart

Antallet af industrielle robotter, der er i brug globalt, er steget støt. Det stiger stadig – men langsommere end før. I 2019 blev 373,000 nye robotter solgt – et fald på 12 procent i forhold til 2018.

Hårde tider i bil- og elektronikindustrien afspejler sig i salgstallene for industrielle robotter, fastslår International Federation of Robotics. Det gør de i deres World Robotics 2020 Industrial Robots rapport, der blev udgivet i september. Verden har rundet 2,7 millioner aktive industrielle robotter i 2019, hvilket er en stigning på 85 procent over fem år. Men samtidig er antallet af solgte robotter i 2019 12 procent lavere end i 2019. ”Derudover er konsekvenserne af COVID-19 for økonomien ikke klare endnu”, siger Milton Guerry, formand for IFR.

Læs også: Robotvirksomhed fordobler medarbejderantal ovenpå COVID-19-efterspørgsel

Coronapandemien har både haft en stor indvirkning på økonomien og samtidig banet vej for modernisering og digitalisering af produktioner, som et redskab til at komme sig. ”De sidste måneder af 2020 vil være præget af at verden tilpasser sig det ”nye normale”. Robotudbydere tilpasser sig til efterspørgslen på nye løsninger”, uddyber Guerry.

Cobots er det nye sort

Selvom efterspørgslen på robotter generelt ikke vokser så meget, som den tidligere har gjort, går det stadig fremad for samarbejdende robotter – eller cobots. I 2019 opnåede cobots en markedsandel på 4,8 procent, hvilket er en stigning fra 3,7 procent i 2018. Det står i kontrast til det generelle marked for robotløsninger.

På trods af benspænd vinder automation i industrien stadig frem – både de traditionelle, hurtigt arbejdende, fastlåste robotter til de, der interagerer og samarbejder med deres menneskelige kollegaer. IFR forventer, at efterspørgslen på robotter er tilbage til et pre-corona niveau i 2022 eller 2023.

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere