Robotter kan skabe stor værdi mange steder i forsyningskæder

Industri 4.0 breder sig og har stor effekt på alle dele af forsyningskæden. Autonome og forbundne robotter er en central del af det, vi kan kalde Warehousing 4.0 eller Production 4.0. Robotterne er også i fuld gang med at indtage gangene i indkøbs-, ordremodtagelses- og supply chain planning-afdelingerne i form af softwarerobotter (RPA). Generativ kunstig intelligens vil kun accelerere udviklingen.

Integration af robotter i værdikæden kan bidrage til at øge konkurrenceevnen, forbedre kundeoplevelsen og sikre en mere bæredygtig drift for virksomheder i mange brancher. Foto: 123rf.com.

06.03.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Robotter i værdikæden refererer til integrationen af robotteknologi i forskellige trin af forsynings-, produktions-, logistik- eller serviceværdikæden. Dette kan omfatte alt fra automatisering af produktionsprocesser til brug af robotter i logistik og distribution. Robotter kan anvendes til at udføre gentagne opgaver hurtigere, mere præcist og mere effektivt end mennesker, hvilket kan føre til en række fordele i forsyningskæden. 

Robotter på fabriksgulv og kontorgange
Det har de for eksempel erfaret på den danske producent af plademøbler Tvilum. Her har de ikke kun satset på robotter på fabriks- og lagergulvet, men også på kontorgangene, hvor meget af SCM-arbejdet foregår. Per Steneman Larsen er Continuous Improvement Director og en del af ledelsen. Han fortæller:

”Vi producerer nogle af verdens mest konkurrencedygtige plademøbler i et af verdens dyreste produktionslande. Det kan vi gøre, fordi vores primære råvare er spånplader, og de koster det samme over hele verden. Fordi vi har dygtige medarbejdere. Fordi vi kender markedet og er dygtige til at designe de rigtige møbler. Og så fordi vi er gode til at anvende værktøjer som continuous improvement (CI), lean, overall equipment efficiency (OEE), produktionsrobotter og softwarerobotter (RPA = robotic process automation), som gør os:

  • effektive,
  • attraktive for medarbejdere, 
  • mindre afhængige af lønomkostninger, 
  • i stand til at løfte den vækst, vi heldigvis oplever og
  • ikke mindst i stand til at skalere op og ned, når markedet pludselig ændrer sig”.

Vi har i mange år set masser af robotter på fabriksgulvet, men nu er tiden kommet til, at robotterne også invaderer kontorgangene i danske virksomheder. Det sker i stor stil i mange produktionsvirksomheder; men der er ikke mange, der er lige så langt som møbelfabrikken i Fårvang.

”Vi får mange besøg fra store danske produktionsvirksomheder, der gerne vil blive klogere på, hvordan vi får værdi ud af RPA. Det er vi glade for, fordi vi gerne deler ud af vores erfaringer, og fordi besøgende også gør os klogere på, hvad det er, vi gør, og hvordan vi hele tiden kan blive endnu bedre”, fortæller Per Steneman Larsen.

Robotternes mange fortrin
Nogle af fordelene ved at inkludere robotter i værdikæden omfatter: 

  • Forbedret effektivitet: Robotter kan udføre opgaver døgnet rundt uden behov for pauser, hvilket øger produktiviteten og reducerer den samlede tid, der kræves for at producere eller levere et produkt eller en service. 
  • Kvalitetskontrol: Robotter kan udføre opgaver med høj præcision, hvilket reducerer risikoen for fejl og sikrer ensartet kvalitet i produkter eller tjenester. 
  • Omkostningsbesparelser: Selvom den initiale investering i robotteknologi kan være høj, kan det føre til omkostningsbesparelser på lang sigt gennem reducerede lønomkostninger, øget produktivitet og reduceret spild. 
  • Fleksibilitet: Moderne robotter er ofte programmerbare og kan tilpasses til at udføre forskellige opgaver, hvilket gør dem velegnede til at imødekomme ændringer i efterspørgsel eller produktionsbehov. 
  • Sikkerhed: Ved at overlade farlige eller fysisk krævende opgaver til robotter kan man reducere risikoen for arbejdsulykker og forbedre arbejdsmiljøet for menneskelige medarbejdere. 
  • Mindre afhængighed af mangel på arbejdskraft. 
  • Skalerbarhed: Fabrikker og distributionscentre kan lettere skalere op og ned ved sæsonudsving med robotter, der kan arbejde 24/7. 

 I det store hele kan integrationen af robotter i værdikæden bidrage til at øge konkurrenceevnen, forbedre kundeoplevelsen og sikre en mere bæredygtig drift for virksomheder i forskellige brancher.

I dette tema kan du læse mere om:

  • At de ofte små autonome mobile robotter (AMR) har fuld fart på både, hvad angår udbredelse og innovation. De bliver brugt i alle typer anlæg fra fabrikker og lager til offentlige institutioner og sygehuse.
  • At robotter er langt mere end fysiske enheder. Systemerne bag, der træner robotterne og gør dem intelligente, er mindst lige så vigtig for robotteknologi. Cloud-teknologi er i høj grad i færd med at revolutioneret brugen af industri- og logistikrobotter.
  • At én af mange gevinster ved robotautomatisering er højere medarbejdertilfredshed – og det er der mange grunde til. Det fortæller en erfaren automationskonsulent om.
  • At et gennemsnitligt kommercielt fly er lavet af over 350.000 individuelle dele, og for at producere hver del, uanset om det er plastik eller metal, er én proces særlig vigtig: maskinpasning. Maskinpasning refererer til processen med at vedligeholde og overvåge en maskine, hvor det typisk er en robot som sikrer, at maskinerne fungerer korrekt og effektivt.
  • At CSR, ESG og arbejdsmiljø er blevet centrale faktorer for supply chain afdelinger. Vare-til-plukker robotanlæg automatiserer plukkeprocessen og kan være en effektiv løftestang for højere trivsel, engagement og produktivitet på lageret.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Robotter i værdikæden

Industri 4.0 breder sig og har stor effekt på alle dele af forsyningskæden. Autonome og forbundne robotter er en central del af det, vi kan kalde Warehousing 4.0 eller Production 4.0. Robotterne er også i fuld gang med et indtog på gangene i indkøbs-, ordremodtagelses- og supply chain planning-afdelingerne i form af softwarerobotter (RPA). Generativ kunstig intelligens vil kun accelerere udviklingen.

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online