Produktionsvirksomheder taber kampen om den kapitalkrævende lagerbyrde

Den gennemsnitlige globale produktionsvirksomhed har i dag 30 dages lager mere end, den havde i 2007 før den store recession, vi kalder ’finanskrisen’. I takt med at inflationen belaster, og lagerbyrden stiger, stiger også COGS (cost of goods sold). Det er dyrt, og viser at produktionsvirksomheders investeringer i teknologi ikke har formået at løfte opgaven. Det skriver global supply chain ekspert.

I takt med at varians stiger, oplever organisationer spændinger i arbejdet med at balancere lagerets fordele og ulemper – eller værdiskabelse og omkostning. Arkivfoto fra 123rf.com..

16.06.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Lageret er ikke til at komme udenom, alle virksomheder har brug for en eller anden form for lager. Lager er den væsentligste stødpude i forsyningskæden og er en faktor, der er helt essentiel for, at mange virksomheder kan leve op til deres værditilbud til markedet og derved deres eksistensberettigelse.

Men det er også den væsentligste kilde til spild i en forsyningskæde og i en forretning.

Ingen tager ansvar
I takt med at varians stiger, oplever organisationer spændinger i arbejdet med at balancere lagerets fordele og ulemper – eller værdiskabelse og omkostning. Den stigende inflation er benzin til dette bål og øger spændingen omkring balanceringsarbejdet. Og der er ikke mange virksomheder, der på globalt plan formår at følge med lagerudfordringen. Det skriver den anerkendte supply chain ekspert Lora Cecere fra Supply Chain Insights i det international erhvervsmedie Forbes.

Ansvaret for lagerniveauer er ifølge Lora Cecere typisk fordelt på alle. Det vil i praksis betyde på ’ingen’, fordi ansvaret falder mellem stolene, og at ingen reelt tager ansvar. Måltal eller KPI’er er dysfunktionelle, hvilket betyder, at målingerne ikke peger i én ønsket retning men i alle mulige forskellige retninger. Resultatet er, at al fokus er rettet mod at optimere produktionen; mens lagerniveauerne stiger uden, at nogen er opmærksom på det.

I det sidste årti, hvor inflationen har været lav, har virksomhederne håndteret den øgede lagerbyrde ved at forlænge betalingsfrister overfor leverandører og på den måde forbedret cash-to-cash cyklussen. Det betød, at COGS ikke blev væsentlig påvirket. Men det har den galopperende inflation ændret på.

Fra 2004 til 2022 steg globale produktionsvirksomheders gennemsnitlige lager med 30 dage - viser data fra analysehuset Supply Chain Insights. Den udvikling er sket på trods af vækst i investeringer i ERP-løsninger, som ifølge Supply Chain Insights er foregået i 93 procent af verdens produktionsvirksomheder med en omsætning på mindst 500 millioner US dollars.

Tre årsager til lagerbyrden
Lora Cecere fremhæver i Forbes tre årsager til denne uheldige udvikling:

1. Vækst i produktkompleksitet: Stigende kompleksitet i produkter betyder, at produkters gennemløbstid i produktionsprocessen simpelthen er længere.

2. Længere forsyningsveje: Globale indkøbsmønstre og global outsourcing af produktion, indkøb samt distribution forlænger produkters samlede gennemløbstid. Der er simpelthen bunker af lager på lastbiler, på containerskibe, i havne og hos 3PL’er. De sidste mange måneders forsyningskaos og flaskehalse i globale logistikkanaler har blot forstærket tendensen.

Læs også: Overfyldte lagre belaster danske virksomheders bundlinje

3. Vækst i efterspørgselsvarians: I takt med at produktkompleksitet stiger falder prognose-sikkerheden – og dermed stiger behovet for sikkerhedslager. En virksomhed med en produktportefølje med en lang hale (lav-volumens varer med store udsving i efterspørgsel) har brug for betydelig mere sikkerhedslager, fordi den lange hale af lav-volumensvarer er vanskelige at forecaste.

Sådan håndterer du lagerbyrden
Lora Cecere fremhæver seks anbefalinger til at tackle den øgede lagerbyrde. Hun anbefaler, at:

1. Uddanne organisationen i elementær forståelse af lagerstyring.

2. Stoppe med at lagerstyre på basis af regneark som Excel. Regnearks-baserede analyser af lageromkostninger glipper faktorer som skatteoptimering, outsourcing og sourcing-strategier.

3. Gøre brug af scenario-planlægning for at optimere netværksdesign og hvad-nu-hvis-analyser af forstyrrelser.

4. Analysere den aktuelle ’lager-sundhedstilstand’ – de sidste mange måneders alvorlige forstyrrelser af de globale forsyningsveje betyder, at alverdens lagre bugner af ukorrekte lagerniveauer. Høje lagerniveauer medfører lave kundeservice, fordi fyldte lagre kræver flere lagermedarbejdere og mere sofistikerede metoder til lagerstyring – og det giver lavere effektivitet for pluk og styring.

Læs også: Forsyningskaos skaber behov for mere lagerplads

5. Fjern de varer der er meget langsomt omsættelige eller forældede.

6. Lær af ovenstående og særligt grundårsagerne til punkt 5: Hvorfor er der høje niveauer af langsomt omsættelige eller forældede varer, og hvordan kan vi forebygge for høje lagerniveauer af disse kategorier fremadrettet?

Lora Ceceres hovedpointe er: Lagervarer skal håndteres som aktiver og undgå spild.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.01.2025KNAPP A/S

Sponseret

Arbejdsmiljø og holistisk tilgang kendetegner Ahlsells største automationsinvestering nogensinde

20.01.2025SCM.dk

100 millioner euro til udvikling af logistikejendomme

16.01.2025SCM.dk

Italienske Globalpesca etablerer højtautomatiseret lager til frostvarer ved -25 grader

09.01.2025SCM.dk

Månedens udfordring: Vi skal være klar til at reagere – til enhver tid

08.01.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Historien bag Søstrene Grenes digitale succes

08.01.2025Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Spar tid ved at veje lasten under håndtering

07.01.2025STILL Danmark A/S

Sponseret

Effektivitet i lagerhåndtering med AGV stableren EXV iGO fra STILL

16.12.2024SCM.dk

Maersk åbner gigantisk lager i Frankrig

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup