Forsyningskaos skaber behov for mere lagerplads
De seneste tre-fire års omvæltninger af forsyningskæder har skabt et kraftigt voksende behov for mere lagerplads i Danmark. Nu ser verden ind i truende recession; men en specialist i logistikejendomme forventer, at efterspørgslen vil fortsætte. Ejendommene skal dog leve op til bestemte kriterier.
Der har været drøn på forretningsaktiviteten hos Verdion, og det gælder både i Danmark, Sverige og virksomhedens andre kernemarkeder, som fx Tyskland, Storbritannien og Beneluxlandende. Alene i Norden i 2022 iværksatte virksomheden nye udviklingsprojekter i Göteborg, Jönköping, København og Vejle, hvor Verdion i sidstnævnte projekt fungerer som ”forward funder” frem for udvikler; mens der i tillæg til udvikling af logistikparker i Storkøbenhavn også arbejdes på at etablere en ny større logistikpark i hovedstadsområdet ved Stockholm.
”Pandemi og forsyningskaos har de sidste år skabt en kraftig efterspørgsel efter logistikejendomme i Danmark og Norden. Der er en mærkbar bevægelse henimod, at virksomheder ønsker at trække aktiviteter tættere til sig og at etablere større sikkerhedslagre. Og så har den kraftige vækst i e-handlen under covid-19 også skubbet betydeligt til efterspørgslen efter flere lager-m2”, fortæller Peter Michael Tetzlaff, der er investeringschef i Verdion i Norden. Han supplerer:
”Det gælder egentlig på tværs af brancher ført an af medicin, kosmetik og pakkedistribution. Vi oplever, at mange kigger efter nye lagerfaciliteter, og at den underliggende efterspørgsel er stor. Det er også tydeligt, at dagligvarebutikker har brug for mere plads til sikkerhedslagre. Vi satser derfor på det, vi kalder ’spekulativt byggeri, hvor vi køber en grund og opfører et moderne logistikcenter uden at have en lejer på plads, som vi så først udlejer under byggefasen”.
Vækst trods inflation og høje renter
Han forventer, at den gode vækst fortsætter ind i 2023 og 2024. På trods af den seneste tids høje renter og inflation oplever Verdion fortsat positiv vækst på det nordiske marked, hvor logistik- og ejendomsudviklingsspecialisten især har haft succes med sin spekulative udviklingsstrategi på en række udviklingsprojekter.
På det danske marked vil virksomheden for eksempel inden længe færdiggøre næste fase af nye lager- og logistikenheder på i alt 37.000 kvadratmeter i deres omfattende logistikcenter, E20 Park Copenhagen, ved Solrød, som udvikles sammen med Aviva Investors. Samtidig afslutter de i slutningen af marts i år byggeriet af 26.000 nye logistikkvadratmeter i Verdion iPark Copenhagen, der ligger tæt på Allerød nord for København, lige ved siden af DHL’s logistikfaciliteter. Endelig omfatter Verdions forward funding-projekt nær Vejle et logistikbyggeri til System Transport A/S.
Læs også: 5 dominerende automationstendenser lige nu
"Vi oplever en solid efterspørgsel på velbeliggende lager- og logistikfaciliteter fra brugerne. Ved E20 Park Copenhagen oplever vi for eksempel stærk efterspørgsel på vores nuværende fase af byggeriet, der afsluttes i april. Det sker i kølvandet på, at vi sidste år sikrede de første to lejere til den første fase af byggeriet allerede inden, byggeriet stod færdigt. Vi kigger aktivt på flere projekter som dette i Norden, og vi er derfor glade for at tilføje endnu flere kræfter til vores nordiske team med ansættelsen af ny Investment Manager – Nordics, Fredrik Salman, i Verdions svenske afdeling ”, siger Peter Michael Tetzlaff.
Krav til fremtidens lagerejendom
Markedet for logistikejendomme er præget af, at kunderne i det generelt turbulente marked har svært ved at forudsige deres behov om 12 til 24 måneder. De har derfor brug for aktører som Verdion, der kan investere i grund og bygninger, som virksomheder så kan leje sig ind i.
”Vi oplever stor efterspørgsel fra mange typer virksomheder – både store etablerede og mindre mere ukendte. Gennemløbstiden på en logistikejendom er 12 til 18 måneder fra køb af bar mark til den færdige facilitet. Vi har haft succes med at ’spekulere’ i kundernes fremtidige behov de seneste år. Og vi vil fortsætte med at investere”, fortæller Peter Michael Tetzlaff.
Han understreger dog, at kravene til logistikejendomme hele tiden udvikler sig, og kunderne er kritiske med, hvad de lejer eller køber sig ind i.
Han fremhæver to krav, der er afgørende:
1. Beliggenhed og
2. Tidssvarende faciliteter.
Tæt på forbrugeren og grøn bygning
Beliggenhed betyder mere end nogensinde, at logistikejendommen er tæt på forbrugeren, så leveringstid og miljøbelastning ved transport til slutkunden er så kort og lav som mulig. I en dansk sammenhæng betyder det ifølge Peter Michael Tetzlaff en placering i hovedstadsområdet og i det østjyske fra trekantsområdet ved Fredericia, Vejle og Kolding op til Århus. I hovedstadsområdet er det indtil videre Solrød og Køge samt Allerød-området i det nordsjællandske.
Verdion oplever også mange specifikke krav til den tekniske udformning af ejendommene. Der er de basale krav om mindst 12,5 meter frihøjde, gulv der kan klare 50 K newton belastning og et vist antal porte per m2.
Læs også: Overskudsvarme fra ferskvarelager skal opvarme andre lokaler
”Krav til bæredygtighed og ESG-fokus er i hastig vækst. Bygninger skal gerne være DGNB-certificerede, der skal være solceller på tagene, regnvand skal genanvendes, opvarmning må gerne være jordvarme og ellers skal det være luft-til-vand varmepumper. Gas til opvarmning er forståeligt nok ikke populært i øjeblikket. Kundernes vigtigste udvælgelseskriterier er beliggenhed, ESG og pris. Dertil kommer høj bygningskvalitet med tilhørende lave vedligeholdelsesomkostninger. I Verdion er vi rigtig glade for den udvikling, for høj teknisk ekspertise samt et ubetinget fokus på ESG er hjørnesten i vores forretning,” afslutter Peter Michael Tetzlaff.