26.01.2022  |  Branchenyt

Producentpriser er steget med en tredjedel på et år

Producentprisers vilde udvikling fortsætter i 2021’s sidste måned i Danmark såvel som i EU. Særligt energiforsyning slår vilde rekorder med en vækst på over 100 procent i otte måneder i streg.

Det samlede producentprisindeks for varer er i december 2021 steget med 33 procent i forhold til samme måned sidste år. Samtidig er stigningen i producentprisindekset 3,9 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset steg med 29,1 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Årsudviklingen på 33 procent i det samlede producentprisindeks er hovedsageligt drevet af en stigning i energiforsyning på 307 procent, samt stigninger for både råstofindvinding og industri på henholdsvis 147,4 og 6,9 procent. Disse hovedgrupper udgør henholdsvis 6,7, 4,3 og 88,3 procent af det samlede producentprisindeks.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tal for december er ikke offentliggjort på europæisk niveau endnu, men årsstigningen i november 2021, på 18,6 procent, er den største stigning for den tidsperiode, som indekset er produceret i, og den er mere end dobbelt så stor, som den største stigning før COVID-19, som var i juli 2008 på 7,1 procent. Indekset for EU-27 er beregnet for perioden januar 2000 op til november 2021.

Energiforsyning stikker af

Energiforsyning har de sidste måneder været kraftigt stigende på årsbasis. Årsstigningerne har været over 100 procent i de sidste otte måneder for det samlede producentprisindeks. Denne måneds årsstigninger i energiforsyning for det samlede producentprisindeks er over det ellers høje niveau med stigninger på 307 procent. Årsudviklingerne for energiforsyning skal ses i sammenhæng med betydelige stigninger i den internationale pris for el og naturgas, som netop er afspejlet i denne branche.

Læs også: Stigningen i producentpriser slår rekorder – igen

Siden februar 2021 viser det samlede producentprisindeks for varer for de 27 medlemslande i EU samme udvikling som i Danmark. Årsstigningerne har været på over 10 procent for både EU og Danmark siden juli. Tocifrede stigninger er ekstraordinære i EU og er ikke forekommet før juli 2021.

Årsudviklingen i energiforsyning for EU-27 er ligeledes steget markant med mere end 20 procent for alle måneder siden maj. Stigninger over 20 procent i energiforsyning er også ekstraordinære i EU, og er kun sket en enkelt gang før maj 2021, som var i september 2008 med en stigning på 20,3 procent. Stigningen i sidste opgjorte periode, november 2021 på 70,6 procent, er den største stigning i energiforsyning i indeksets historie, og var mere end tre gange så stor, som den største stigning før COVID-19.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere