12.03.2021  |  Sourcing

Priserne på kontraktskibsfragt stiger – og falder ikke ned igen lige foreløbig

Usikkerhed på spotmarkedet får speditører til at tilvælge kontraktfragt i højere grad. Det gør de i håbet om at være sikre på pladser ombord på containerskibene. Det får kontraktpriserne til at skyde i vejret, og de falder formentlig ikke ned igen før næste år.

Spotpladser ombord på fragtskibe bliver sværere og sværere at få fat på – en udvikling, der har taget til under coronapandemien.

”Hvis du går tilbage og kigger på de sidste tre til fem år, så kunne man i de fleste tilfælde komme afsted med at holde sig til spotmarkedet. Nogen gange var det lidt billigere [end kontraktfragt], andre gange dyrere – men du kunne altid få en plads ombord på et skib”, fortæller adm. direktør for transportvirksomheden Hapag-Lloyd, Rolf Habben Jansen til Lloyd’s Loading List.

Læs også: Opråb: Indtænk erhvervshavne i den grønne omstilling!

Det har fået speditører til at vende sig mod kontrakt fragt, hvilket har fået priserne til at stige. Med det øgede pres på skibsfragt forventer eksperter at prisniveauet for kontrakter vil vare 2021 ud.

“En kvantitativ analyse på baggrund af tidligere markedsudviklinger viser, at man kan argumentere for, at det nuværende rekordhøje prisniveau vil vare ved – ikke bare i de næste par måneder, men helt frem til foråret 2022”. Det fremgår af en analyse foretaget af konsulent- og analysevirksomheden Sea-Intelligence.  

Kilde: Lloyd's Loading List.

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere