Pandemien har sat ekstra skub på den bæredygtige forsyningskæde

Forskerne bag MIT’s stort anlagte State of Supply Chain Sustainability Report havde forventet, at covid-19 ville dæmpe interessen for bæredygtighed i forsyningskæden. De tog fejl. Sustainability i supply chain er hot som aldrig før.

Pandemien ramte verden som en Thors hammer i det tidlige forår 2020, og al fokus var naturligt nok på at sikre medarbejderes sikkerhed og virksomheders overlevelse. Man skulle tro, at bæredygtighed ville træde i baggrunden i sådan en nødsituation. Men tallene fra undersøgelse fra MIT fortæller et andet sprog. Arkivfoto..

20.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

83 procent af respondenterne i MIT’s State of Supply Chain Sustainability Report fra juli 2021 svarer, at deres virksomheds forpligtelse til bæredygtighed i forsyningskæden er vokset eller minimum har fastholdt niveau under pandemien.

Det kommer bag på forskerne fra MIT og sikkert også mange andre erhvervsfolk. Pandemien ramte verden som en Thors hammer i det tidlige forår 2020, og al fokus var naturligt nok på at sikre medarbejderes sikkerhed og virksomheders overlevelse. Man skulle tro, at bæredygtighed ville træde i baggrunden i sådan en nødsituation. Men tallene fortæller et andet sprog.

Et lidt dybere kig i tallene afslører, at det er de store (+1000 medarbejdere) og meget store (+10.000 medarbejdere) virksomheder, der trækker læsset her. De mindre og mellemstore virksomheder har været mere tilbøjelige til at sænke bæredygtighedsambitionerne, og her er den dominerende bevæggrund økonomiske kvaler forårsaget af pandemien.

Investorer søger transparens, de vil have reel indsigt i pålidelige data om virksomheders bæredygtighed. Der er ingen tvivl om, at CSR er ankommet til driften, og at virksomhederne har en opgave med at synliggøre samt dokumentere driftens bæredygtighed

Eva Grønbjerg, Sustainify

Presset er stort og stigende
Undersøgelsen er den anden af sin slags fra MIT, hvor den første blev udgivet i 2019. Et fællestræk ved begge undersøgelser er, at presset for at indføre bæredygtighed i forsyningskæden kommer fra en bred vifte af både eksterne og interne interessenter, og at presset vokser.

Den kraftigste vækst i pres for at indføre bæredygtighed kommer ifølge undersøgelsen fra grupperne ’investorer’ samt ’myndigheder og internationale organisationer’, her er væksten for begge grupper på otte procent per år.

Det harmonerer med budskabet fra Eva Grønbjerg fra Sustainify i paneldebatten på Optilon Supply Chain Conference 2021 den 15. september: ”Investorer søger transparens, de vil have reel indsigt i pålidelige data om virksomheders bæredygtighed. Der er ingen tvivl om, at CSR er ankommet til driften, og at virksomhederne har en opgave med at synliggøre samt dokumentere driftens bæredygtighed. En høj ESG-score er for eksempel ikke tilstrækkeligt til at tilfredsstille de fleste investorers behov for dokumentation, det er muligt at have en høj ESG-score uden at være ansvarlig”.

CSR kræver samarbejde
En anden paneldeltager Alis Sindbjerg Hinrichsen fra Optilon supplerede Eva Grønbjerg: ”Samarbejde er forudsætningen for en bæredygtig forsyningskædedrift. Cirkulær økonomi er en glimrende tilgang til bæredygtighed, og det er ikke noget, virksomheder kan opnå uden tætte samarbejder med eksterne aktører”, fortalte hun og tilføjede:

”Jeg har mange års erfaring med indkøb, og her sker der en tydelig udvikling fra, at indkøbere tidligere interesserede sig for parametrene pris, pris og pris, når de skulle købe en vare eller tjenesteydelse. I dag spørger de leverandørerne om detaljer på både pris, totalomkostninger og bæredygtighed – og der sker en demokratisering af CSR på den måde, at flere og flere begynder at dele informationer med fagfæller, leverandører og kunder, så de i fællesskab kan udvikle bæredygtige løsninger”.

Den tredje deltager i paneldebatten Karl Orrling fra Alfa Laval havde et tydeligt budskab: ”Supply chain professionelle har en stor mulighed for at tage førertrøjen på og skabe bæredygtige forandringer. Nøglen er at være proaktiv og ikke vente på, at virksomheden bliver presset af myndighedsreguleringer”, fortalte han og fremhævede A.P. Moller – Maersk som et godt eksempel. ”Maersk har bestilt nye containerskibe drevet af metanol, og det sker vel at mærke før, der er producenter af metanol, der kan levere til de store skibe. Men rederiet satser på, at bestillingen sender et signal til markedet, og at det vil betyde, at der vil ske en udvikling inden for metanol-produktion”.

Stort internt pres for CSR
Der sker også et internt pres for bæredygtighed, og MIT’s undersøgelse afslører, at ledere på tværs af alle brancher og virksomhedsstørrelser repræsenterer det største interne pres. MIT-forskerne konkluderer, at det viser, at dette faktum tyder på, at udviklingen mod mere bæredygtighed i forsyningskæden ikke er et midlertidigt modefænomen, men at det er en forretningstendens, der har tyngde og lang levetid.

Undersøgelsen peger også på, at der er nogle CSR-felter, som fra 2019 til 2021 nyder særlig meget opmærksomhed. De felter omfatter: menneskerettigheder, medarbejdertrivsel og -sikkerhed, energibesparelser og vedvarende energi. Forskerne tolker det sådan, at den øgede opmærksomhed på sociale og medarbejdermæssige emner er drevet af pandemiens hærgen i 2020.

Undersøgelsen konkluderer endvidere, at virksomheder særligt er optagede af tre tilgange i arbejdet for at forbedre bæredygtigheden. De omfatter:

• Leverandørudvikling.
• Transparens i forsyningskæden.
• Reduktion af virksomhedens miljøaftryk.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af The MIT Center for Transportation & Logistics (MIT CTL) og Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP). Den er gennemført på basis af spørgeskemabesvarelser fra 2400 supply chain professionelle, 21 kvalitative interviews og mere end 250 forskningskilder. Respondenterne fordeler sig på hele verden og på tværs af brancher og virksomhedsstørrelser. Spørgeskemaer er besvaret i efteråret 2020.

De næste fem år
MIT-forskerne kaster sig ud i at forudsige, hvad der vil ske med virksomheders supply chain sustainability (SCS) i de næste fem år.

• De forventer for det første, at der sker en vækst i investeringer i SCS, og at der vil være øget opmærksomhed på, at virksomhederne også leverer varen og rent faktisk lever op til målsætninger.
• Virksomhedernes SCS vil i stigende grad kommer under investorer og andre aktørers mikroskop. Det vil kræve mere gennemsigtighed og åbenhed om hvad der sker hvordan og med hvilke effekter. Der skal tal og dokumentation på bordet.
• Supply chain professionelle vil søge og få behov for at udvikle deres bæredygtighedskompetencer, og leverandører vil spille en stor rolle i SCS.
• Der vil ske en stigende investoropmærksomhed, og der vil ske en tættere kobling mellem markedsandele, indtjening og bæredygtighedsniveau.
• De sociale og klimamæssige aspekter vil spile fremtrædende roller de kommende år.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde

Relateret indhold

04.04.2025SCM.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

04.04.2025Descartes

Sponseret

Defense Trade Solutions forenkler forsvarsindustriens eksport med Descartes-løsning

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia