Outsourcing til Asien kan ikke betale sig

At flytte sin produktion til billigere produktionslande som Kina kan ikke svare sig. I stedet er der en større gevinst at hente ved at lægge produktionen i nabolandene som Tyskland, England og Sverige. Det viser ny dansk forskning.

Guangdong provinsen i Kina kaldes for verdens fabrik, og her har en lang række virksomheder outsourcet deres produktion til. Foto: Thinkstock. .

30.04.2014

SCM.dk

Danske forskere kommer nu med en udmelding, der nok vil få et par virksomheder til at tænke sig om en ekstra gang: Stik mod den gængse opfattelse kan det formentlig slet ikke svare sig at outsource dele af produktionen til lande med lav løn som for eksempel Kina og Indien. I stedet kan det langt bedre svare sig at lægge en del af produktionen ud til lande omkring os med langt højere lønninger, for eksempel Tyskland, Sverige og England. Det skriver Videnskab.dk 

Den opsigtsvækkende konklusion kommer fra en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Aarhus Universitet, som bygger på tal for samtlige større danske virksomheder i fremstillingsindustrien, der outsourcede en del af deres aktiviteter i perioden 1995-2006.  

Virksomhederne arbejder med udvikling, fremstilling, design eller vedligeholdelse af udstyr eller mekaniske konstruktioner, og har mere end 20 eller flere ansatte. 2.500-3.000 virksomheder indgår hvert år i undersøgelsen. 

Læs også: Indspark: Er outsourcing stadig den rigtige løsning?

”Min undersøgelse viser, at virksomheder generelt bliver bedre af at outsource. Men hvis man ser på, hvilke lande der bliver outsourcet til, så får virksomhederne ikke den positive effekt, hvis de outsourcer til lav- og mellemindkomstlande uden for OECD. Man skal outsource til højindkomstlande; det er dér, man får den positive effekt”, siger manden bag undersøgelsen, Roger Bandick, lektor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk. 

Højere produktivitet og udvikling
Undersøgelsen viser, at virksomheder, der outsourcer, opnår større gevinst end tilsvarende virksomheder, der ikke gør det. Samtidig viser undersøgelsen også, at den største gevinst opnås af de virksomheder, der outsourcer til lande med højt lønniveau, i forhold til virksomheder der outsourcer til lande med lavt lønniveau.

Virksomhederne vinder blandt andet ekstra to procent på produktivitet, 15 procent på produktudvikling samt 20 procent på eksportintensitet.  

Læs også: Produktionen i Kina taber pusten

"Det viser, at man ikke bare skal outsource per automatik. Det er vigtigt for virksomheder at tænke over, hvilken produktion de har, og om det er nødvendigt at outsource, eller om man lige så godt kan holde produktionen i Danmark. De bør også overveje, om de hellere skal fokusere på kvalitet i stedet for at forsøge at spare på omkostningerne, når de outsourcer", siger Roger Bandick.

Tre gode grunde til at outsource til europæiske lande
Professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch har kigget undersøgelsen fra Aarhus igennem for Videnskab.dk, og han beretter, at forskningen lægger sig i forlængelse af, hvad han selv har konkluderet tidligere: At virksomheder, der har gavn af outsourcing, har højere produktivitet, når de lægger pengene i europæiske lande.

Roger Bandick og Jakob Roland Munch har tilsammen tre bud på, hvorfor virksomheder vinder på at lægge penge i Europa i stedet for i eksempelvis Asien.

Læs også: Indkøb i Kina er en modedille

Videnskab.dk har opstillet et tænkt eksempel for at illustrere de tre bud:  En dansk producent af høreapparater skal bruge forskellige dele til at sætte et nyt høreapparat sammen, for eksempel en højttaler og en mikrofon, som man vælger at få lavet i udlandet. 

Den vare kan ifølge Videnskab.dk blive en bedre forretning ved at blive produceret i Tyskland frem for Kina, fordi:

  • 1. Kvaliteten er højere. Tyskere er gode til at lave højttalere – og måske laver de gode mikrofoner i Polen. Ved at udnytte styrker, der allerede ligger i de lande, bliver det færdige høreapparat bedre.
  • 2. Jo tættere på, delene til høreapparatet bliver produceret, des lavere omkostninger er der ved at få dem importeret til Danmark.
  • 3. Lande langt væk fra Danmark har med større sandsynlighed en anden kultur, andre regler og måske andre måder at tale med hinanden på, der kan gøre det sværere eller dyrere at få for eksempel højttalere og mikrofoner lavet, så de passer perfekt ind i det færdige høreapparat.

-TK

Kilde: Danmarks Statistik. .

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

10.10.2024SCM.dk

Investeringsprogram reducerer leveringstider for europæisk-byggede maskiner

09.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

SCANLOX vinder "Årets Projekt"

08.10.2024SCM.dk

FoodTech’s styrke er de personlige møder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online