Organisk emballage vinder frem
Forskere arbejder på, at fødevareemballage i fremtiden skal være lavet af overskudsmad. Eller i hvert fald af lignende, organisk materiale.
Fødevareemballage skal i fremtiden være lavet af fødevarer. I hvert fald hvis det står til et stigende antal forskere over hele verden, skriver New York Times.
Udviklingen skal løse tre af verdens store mad- og emballageproblemer: Alt for store mængder mad går til spilde, der er for meget overskydende emballage fra maden og emballagen, der typisk er lavet af plastik, forgår ikke sådan lige. I stedet ender det i store plastikøer- eller bunker rundt om i naturen.
Læs også: Ewii-elscooter skal produceres i Danmark
Nogen der blandt andre forsøger at omdanne overskudsmad til emballage er USAs Department of Agriculture. Et af ministeriets forskerhold har udviklet et materiale fra mælkeprotein, der eksempelvis kan bruges til pizzabakker, emballage til ost eller en opløselig suppeemballage, man kan varme og spise sammen med indholdet.
Produktet ville også kunne bruges til andre former for konservering, fortæller Peggy Tomasula til New York Times. Hun er forskningsleder på landbrugsministeriets laboratorie og beskriver, hvordan det nye materiale kunne bruges til eksempelvis at erstatte det sukker på cornflakes, der forhindre dem i at blive bløde for hurtigt.
Ud med plastik, ind med organisk materiale
Bæredygtig emballage vinder i det hele taget mere og mere ind. Selv når det ikke handler om at få brugt overskudsmaden, er mange enige om at skifte plastikken ud med organisk materiale.
Nestlé Waters og Danone samarbejder eksempelvis om at lave vandflasker ud af træ, og amerikanske Ecovative har udviklet emballage lavet af svampe. Esben Bayer, der har grundlagt Ecovative, fortæller, at det i høj grad handler om at se biologien som byggesten i stedet for plastik, metal osv.
Jeg studerede maskiningeniør, og mens jeg arbejdede på vindmøller, kunne jeg ikke glemme, hvad jeg havde set som barn, da jeg voksende op på en farm i Vermont. Biologi er virkelig den bedste teknologi, vi har til rådighed, og derfor er vi i højere grad begyndt at se levende celler som levende maskiner, siger Esben Bayer til New York Times.
Læs også: Big data gør affald til ressource
Ecovatives organiske produkt er skabt af mycelium, der er den underjordiske del af svampe. Ecovative gror selv svampen i forskellige jordtyper og miljøer, hvilket resulterer i materialer, med forskellig styrke og fleksibilitet. Svampematerialet, der blandt andet kan bruges til emballage, kan i princippet spises, selvom Esben Bayer i stedet anbefaler, at man bruger det til kompost.
Læs mere om de alternative, organiske emballageprodukter her.
-CHM