07.04.2020  |  Branchenyt

Optimeringssoftware til dynamisk distribution af færdigblandet beton

Indhold fra partner Hvad er dette?

Just-in-time-levering af færdigblandet beton inden for ekstremt korte tidsvinduer. Ordrer til byggepladser skal opfylde høje krav. Optimering af såvel ordreplanlægning som ruter til levering af vognlæssene er af afgørende betydning for industrien, som har unikke efterspørgselskrav med hensyn til ready-mix.

AMCS' avancerede system til transportoptimering inkluderer en række særlige funktionaliteter for de forskellige typer af byggematerialer såsom færdigblandet beton, cement, tilslagsmaterialer, præfabrikerede produkter, metalprodukter eller andre produkter inden for byggematerialer.

Dynamisk planlægning, distribution og udførelse

Ready-mix er cement produceret på et betonanlæg ud fra et fast udviklet blandingsdesign. Det er essentielt, at læssene leveres til tiden for at sikre, at der kan arbejdes kontinuerligt på byggepladsen. Planlægning af ordrer efter efterspørgslen er derfor af største betydning. Hvis en lastbil ikke når frem til tiden, er det ikke kun arbejdet, der forsinkes, men kvaliteten af cementen forringes ligeledes, fordi der går for lang tid mellem den cement, der allerede er tilført, og det næste læs.

Som sådan er distributionen af ready-mix egentlig en yderst dynamisk proces og er – udover de ekstremt korte tidsrammer for levering – underlagt mange krav. Ready-mix har en kort produktlevetid, og ordrer kan ændres 2-20 gange før levering. Leverancerne skal desuden ankomme i en fast rytme uden mange – om overhovedet nogen – afvigelser i forhold til leveringstiden. Ud fra et planlægningsperspektiv skal planlægningen kunne håndtere en lang række kombinationer af anlæg og betonbiler i mange forskellige størrelser og lokationer. Og hvis en lastbil eller blander pludselig bryder sammen, skal dette håndteres i realtid med en ad-hoc-ordre på stedet; i modsat fald kan det gå ud over hele ready-mix-ordren. Evnen til at overvåge betonbiler og anlæg i realtid og optimere dynamisk i tilfælde af uforudsete udfordringer sikrer en problemfri udførelse.

Smart software til intelligent optimering

Internationalt førende virksomheder inden for færdigblandet beton kan håndtere disse udfordringer med intelligente optimeringsløsninger med branchespecifikke funktionaliteter, såsom AMCS Concrete Planner. Denne løsning er inspireret og udviklet ved brug af de bedste praksisprocesser i verden. AMCS' intelligente optimering har dynamisk og rullende distributionsoptimering i realtid, eventbaseret ressourceplanlægning og re-optimering.

IT-infrastrukturen er et fuldt distribueret flerbrugersystem, en entreprise-klar løsning, der indeholder systemintegration i realtid. Hertil kommer, at softwareløsningen ligeledes har en rig funktionalitet for færdigblandet cement, der sætter ready mix-virksomheder i stand til at opnå et konstant flow af ready-mix uden ubehagelige afbrydelser, der i sidste ende kan ødelægge kvaliteten af det leverede produkt. Dette bidrager til færre risici og højere marginer.

Udførelse i realtid og re-optimering baseret på ordreændringer

En salgsordre på 100 kubikmeter ready-mix og en maksimal kapacitet pr. vognlæs på 10 kubikmeter? Intet problem. Ordren fordeles automatisk på 10 betonbiler, som leverer og aflæsser ready-mix-produktet inden for det på forhånd fastsatte interval. Dette er blot ét eksempel på de industrirelaterede funktionaliteter til planlægning af ready-mix-ordrer med intelligent optimering. AMCS Concrete Planner-løsningen tilbyder forskellige planlægningsmuligheder, såsom planlægning på tværs af produktionssteder og deling af køretøjer, planlægning i forhold til opskrifter og fabrikkers produktionskapaciteter og identifikation af næste læs, som bør kvalitetssikres. Hermed sikrer denne softwareløsning til intelligent optimering en stabilt leveringsflow, uanset størrelsen på leverancen.

Sidst - men ikke mindst - tilbyder den udførelse og re-optimering i realtid baseret på ordrejusteringer, hasteordrer og kommunikation i realtid med GPS-tracking, mobilsystem i førerhuset, andet udstyr i køretøjet og status fra produktionssystemet.

Potentielle fordele ved optimering af ready-mix-planlægning og distribution

Det avancerede it-system gør det muligt for virksomheder at forbedre driftseffektiviteten i betydelig grad og opnå store besparelser på transportomkostningerne. Løsningen kan for eksempel levere en stigning på 15-25 % i antallet af leverede fuldlæs per køretøj og en reduktion på mellem 30 og 75 % af den tid, der bruges på planlægning og ressourcestyring.

Medarbejdertilfredsheden kan også stige markant på grund af stressfri planlægning og et bedre arbejdsmiljø for modtagelse af ordrer. Herudover vil der ske en synlig forbedring i kundeservice, herunder evnen til at overholde stramme tidsvinduer.

Dokumenterede fordele ved Unicon

Unicon er en del af Aalborg Portland Group, et datterselskab til Italian Cementir Holding, og er den førende leverandør af færdigblandet beton i Skandinavien med cirka 80 betonanlæg. Intelligent optimering fra AMCS-løsningen muliggør hurtig, fleksibel og effektiv håndtering af store ordremængder, som ofte giver anledning til et stort antal ændringer og begrænsninger. Løsningen giver også et nøjagtigt overblik over betonbiler og ressourcer til blanding på trods af det store antal ressourcer, der er involveret.

De største fordele ved implementering af systemet omfatter en forøgelse af antallet af leveringer pr. betonbil med 20-25 % om dagen, en reduktion på 33 % i antallet af medarbejdere, der kræves for at håndtere ordremodtagelse og planlægning, 100 % styring af den leverede ydelse vejet op mod omkostningerne og en stigning på 1-5 % i omsætningen som følge af en mere nøjagtig opkrævning af ventetid under overholdelse af de interne mål (KPI'er) vedrørende "levering til tiden", hvilket sikrer en dertil relateret forbedring af kundetilfredsheden.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere