Nyt værktøj skal fremme ansvarligt indkøb
Miljøministeriet har udarbejdet nye værktøjer, der kan beregne et produkts samlede omkostninger over tid. Det kan være med til at fremme ansvarligt indkøb i den offentlige sektor, da eksempelvis lavt energiforbrug kan give store besparelser på sigt.
Når offentlige institutioner køber ind, skal der ikke kun ses på, hvad et produkts omkostning er her og nu, men også på hvad der kan betale sig på længere sigt. Derfor har Miljøministeriet udviklet en række værktøjer, der gør det muligt at beregne et produkts samlede omkostninger over tid.
Dermed kan værktøjerne være med til at fremme de offentlige institutioners grønne indkøb, da det ofte viser sig, at produkter med lavt energiforbrug er billigere på sigt, selvom de har en dyrere startpris. Værktøjerne er målrettet offentlige indkøbere, men kan også benyttes af private virksomheder.
Læs også: KMD og Comcare vil erobre indkøbsområdet i kommuner og regioner
Over tid betaler det sig ofte for både miljøet og økonomien at købe lidt dyrere computere, køleskabe eller kaffemaskiner, fordi de for eksempel bruger mindre strøm. Den gevinst skal vi have helt frem i lyset for de offentlige indkøbere. Den offentlige sektor køber ind for knap 300 mia. kroner om året, så det batter i den grad, hvis vi kan skubbe investeringerne i en grønnere retning, siger miljøminister Kirsten Brosbøl, der opfordrer offentlige indkøbere til at bruge værktøjerne.
Ifølge Miljøministeriet kan offentlige institutioner spare mange millioner, hvis de går efter de grønne indkøb. Eksempelvis har Københavns Universitet sparet mellem 14 og 28 millioner kroner over fire år ved at købe nye frysere ind til deres laboratorier med de laveste samlede omkostninger. De indkøbte frysere bruger mindre strøm og sparer samtidig flere tusinde ton CO2. Og ifølge miljøministeren bør andre offentlige institutioner også købe ind, så miljø og økonomi går hånd i hånd.
Læs også: Innovationen halter i offentlige indkøb
I første omgang er der udviklet værktøjer til fem forskellige produktgrupper: Kontor-IT, belysning, skylletoiletter, selvbetjeningsmaskiner (eks. kaffemaskiner) og professionelle køle- og fryseskabe. Værktøjerne er udarbejdet i et samarbejde med bl.a. Finansministeriet, Klima- Energi og Bygningsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, og brancherne er taget med på råd under udviklingen.
Læs mere om værktøjerne, og hent dem her
-SSM