Nyt partnerskab skal hjælpe med at genopbygge Ukraine

Danmark og danske virksomheder vil stå klar med hjælp, når de krigshærgede byer i Ukraine skal genopbygges. Sammen med dansk erhvervsliv og fagbevægelsen nedsætter regeringen et partnerskab, som skal se på, hvordan danske virksomheder kan bidrage til genopbygningsarbejdet.

I første omgang vil partnerskabet fokusere på genopbygningen af den ukrainske havneby, Mykolaiv, hvor Danmark har påtaget sig en særlig ledende rolle. Foto: Dariia Chernenko / 123RF .

13.07.2022

SCM.dk

Ruslands ulovlige invasion af Ukraine har lagt mange dele af landet i ruiner, og omfanget af krigens ødelæggelser stiger dagligt. Derfor er der behov for en bred international indsats i at genopbygge de ukrainske byer og fjerne murbrokker i de ødelagte gader.

”De russiske tropper har trukket et brutalt spor af ødelæggelse efter sig i Ukraine. Derfor ligger der en kæmpe opgave med at genopbygge landet foran os. Her er det afgørende, at vi får erhvervslivet med. De danske virksomheder har meget at byde på, ikke mindst når det kommer til grønne løsninger, og dem skal vi have i spil”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Derfor nedsatte regeringen i juni et offentlig-privat partnerskab, som skal undersøge, hvordan Danmark med fokus på styrkepositioner og ekspertise bedst kan bistå Ukraine i genopbygningsarbejdet.

Det er en indsats, som Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky, også har efterspurgt.

Partnerskabet skal blandt andet:

  • Forholde sig til de økonomiske muligheder ved genopbygningsarbejdet og kigge på, hvordan danske virksomheder i samspil med bl.a. internationale fonde, internationale aktører mv. kan bidrage til genopbygningen bedst muligt.
  • Afsøge kommercielle muligheder og rammebetingelser for danske virksomheder ift. den forventede genopbygningsindsats.
  • Undersøge danske virksomheder mulighed for at komme ind på det ukrainske marked og øge samhandlen med Ukraine. Herunder ved at fremme dansk eksport til Ukraine i regi af fx Danmarks Eksportkredit (EKF) og Trade Council.

”Jeg er i forvejen stolt af den støtte, som danske virksomheder har givet Ukraine, og med partnerskabet lægger vi nu sporene til at få styrket de forretningsmæssige relationer mellem Danmark og Ukraine, hvor danske virksomheder kan gøre en positiv forskel i genopbygningsarbejdet for eksemepl på en række af de områder, hvor danske virksomheder er stærke”, siger erhvervsminister Simon Kollerup i samme anledning.

Læs også: Sådan styrker du forsyningskædens robusthed

I første omgang vil partnerskabet fokusere på genopbygningen af den ukrainske havneby, Mykolaiv, hvor Danmark har påtaget sig en særlig ledende rolle. Men det er intentionen, at hjælpen på sigt også skal omfatte andre dele af Ukraine.

Partnerskabet består af regeringen ved Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier, Landbrug & Fødevarer, Green Power Denmark, FH og CO-Industri. Øvrige ministerier og organisationer inddrages efter behov.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle