29.01.2014 | Branchenyt
Nyt dansk projekt skal nedbringe prisen på vindenergi
Et nyt tværfagligt projekt på SDU skal finde løsninger, der kan reducere Cost of Energy for vindenergi. Målet er at opretholde og forbedre Danmarks status som en af verdens førende nationer inden for teknologi og produktion til vindenergisektoren.
Et nyt tværfagligt projekt på SDU skal finde en løsning på, at nedsætte Cost of Energy for vindenergi. Foto: Vindmølleindustrien.
Jan Stentoft Albjørn er forskningsleder på projektet og er professor i supply chain management ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, Syddansk Universitet. Foto: Syddansk Universitet.
Syddansk Universitet opstarter i slutningen af januar et nyt projekt med det lange navn Reducing Cost of Energy in the Offshore Wind Energy Sector through Supply Chain Innovation.
Det er en femårig, strategisk satsning, der sætter fokus på reduktionen af Cost of Energy for vindenergi.
Projektet er søsat for at sikre, at fremtidens teknologi og udvikling i havmølleindustrien stadig drives og leveres af danske virksomheder, som i dag er førende på området.
Begrebet Cost of Energy dækker over enhedsprisen for at producere eksempelvis en kWh.
Læs også: Ukonventionelle energikilder ændrer globale supply chains
SDU-projektet har således et overordnet mål om at pege på løsninger, der kan nedbringe prisen for vindenergi og gøre vindenergi mere attraktiv og konkurrencedygtig.
Re-design af forsyningskæden
Projektets udgangspunkt er, at Cost of Energy kan reduceres gennem industrialisering og et re-design af forsyningskæden og forretningsmodellen i offshore-vindkraftsystemer.
Re-designet af forsyningskæden stiller nye krav til samarbejde og integration blandt eksisterende og nye aktører i forsyningskæden.
Projektet har blandt andet fokus på, hvordan små og mellemstore virksomheder kan forbedre deres konkurrenceevne og bidrage positivt til industrien.
Læs også: Fire trin til højere energieffektivitet
Der vil blive lagt særlig vægt på organiseringen af udviklingsprocesser for offshore vindprojekter drevet af industrielle behov.
Cost of Energy er branchens vigtigste fokus
Professor i supply chain management Jan Stentoft Arlbjørn er forskningsleder på projektet og har blandt andet tidligere forsket i grøn supply chain innovation.
Det danske branchesamarbejde i vindmølleindustrien, Megavind, har også Cost of Energy som sit vigtigste fokus.
Her vil man i de næste ti år arbejde på at reducere Cost of Energy og samtidig styrke de danske kompetencer på området.
Det femårige projekt ligger også i forlængelse af det centrale fokus i den europæisk strategiske energiteknologiplan, SET-planen, der netop har fokus på Cost of Energy for vindenergi.
-TK

Videnskaben taler sit klare sprog om klimaet
FN’s klimapanel (IPCC) har sat sidste punktum i sjette hovedrapport. Rapporten vil stå som en videnskabelig hjørnesten mange år frem og danne grundlag for fremtidens klimapolitik.
Strategi & ledelse

Vil være pioner i vedvarende energi på faciliteter
Logicenters vil installere solceller på tværs af 800.000 m2 tagareal på selskabets logistikcentre. Det svarer til 133 fodboldbaner og er mere end en fordobling. Det er samtidig en indikation på, hvor høj prioriteret bæredygtighed har for erhvervslivet.
Lager & distribution

Billund Lufthavn tænker stort
Den 20. marts blev Maersk Air Cargos første fragtfly sendt på vingerne fra Billund Lufthavn til Kina. Det skete efter en reception med skåltaler, snoreklip og netværk blandt andet med besøg fra transportminister Thomas Danielsen og erhvervsminister Morten Bødskov.
Lager & distribution

5 dominerende automationstendenser lige nu
I marts måned var repræsentanter for den internationale robot-branche samlet i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning gav Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige nu.
Lager & distribution

Dagrofas logistik skaber vækst i årsregnskabet
Dagrofas årsresultat for 2022 lander på 74 millioner kroner, hvilket er fødevarekoncernens bedste i 11 år og knap 30 procent bedre end sidste år. Det er i høj grad fødevarekoncernens foodservice- og logistikforretninger, som trækker det samlede årsresultat op, mens detail – i lighed med øvrige markedsdeltagere - har været udfordret af svære markedsvilkår og høje energipriser.
Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt
Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.