15.09.2020  |  Strategi & ledelse

Ny undersøgelse: Hver femte kan ikke se meningen i arbejdspladsens forandringer

Mange ledere skal blive bedre til at forklare forandringer på arbejdspladserne. Mening og retning er nemlig afgørende for arbejdslysten, forklarer Rasmus Højbæk, der er erhvervspsykolog i Krifa, i en ny rapport fra Krifas Videncenter for God Arbejdslyst.

Fyringsrunder, omstruktureringer og fusioner. Ord, der uden gode forklaringer, kan sprede frygt, usikkerhed og frustrationer blandt medarbejdere. Og selvom ledelsen præsenterer forkalringer, kan mere end hver femte dansker alligevel ikke se meningen i de forandringer, der sker på deres arbejdsplads. Det viser den nye rapport ”Mening – Fryns eller nødvendighed,” som Krifas Videncenter for God Arbejdslyst har udarbejdet på baggrund af undersøgelser foretaget sammen med Kantar Gallup.

Trivsel skaber gode resultater

”Når medarbejderne ikke kan se meningen med forandringerne, går det ofte ud over deres arbejdslyst og måske også effektivitet. For trivsel og resultater hænger ofte sammen”, siger Rasmus Højbæk i en pressemeddelelse, der er erhvervspsykolog i Krifa og en del af Videncenter for God arbejdslyst.

Han uddyber, at hvis man ikke kan se meningen med de store beslutninger på jobbet, så vokser de små irritationer sig større og større. Og så er det, at det går ud over den generelle arbejdslyst, og det kan i sidste ende kan føre til stress.

Læs også: Gør hjemmearbejde til en succes

”Skal der fx nedlægges nogle stillinger, så er det selvfølgelig de færreste medarbejdere, der jubler over den nyhed. Men som leder kan man være med til at præge, hvor længe det skal fylde hos medarbejderne. Forstår de begrundelsen, er det mindre sandsynligt, at det går ud over arbejdslysten på længere sigt,” fortsætter han.

Forskelligt hvad der giver mening

Krifas Videncenter for God Arbejdslyst har forsket i arbejdslyst i fem år og har udgivet otte indeksrapporter, hvoraf ”Mening – Fryns eller nødvendighed” er den seneste i rækken.

Gang på gang har mening vist sig som den faktor, der har størst effekt for vores arbejdslyst, og ifølge Rasmus Højbæk er det den, der får os til at stå op om morgenen.

Det er dog ikke den samme slags mening, der driver os alle.

"Nogle har brug for at føle, at deres arbejde bidrager til noget større, mens andres oplevelse af mening i jobbet i høj grad er påvirket af samarbejdet med kollegerne", forklarer Rasmus Højbæk, der ofte taler med Krifa-medlemmer om trivsel eller mangel på samme.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere