24.02.2020  |  Branchenyt

Ny transportoverenskomst er på plads

3F Transport og Dansk Industri (DI) har efter længerevarende forhandlinger aftalt at forny overenskomsterne på transportområdet. Aftalen sætter rammerne for 40.000 medarbejdere. 3F kalder resultatet ”en fair pakke for de ansatte i fremtidens transport”.

På baggrund af en månedlang forhandlingsperiode er 3F Transport og DI kommet til enighed i en ny aftale for overenskomsten på transportområdet. Det oplyser DI på sin hjemmeside.

Ifølge administrerende direktør hos DI, Lars Sandahl Sørensen, er det lykkes parterne at indgå en aftale, der både tilgodeser medarbejderne i industrien og virksomhederne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Aftale skal sikre lige lønforhold på landevejene

”Vi har arbejdet intensivt for en aftale, som sikrer ro og konkurrencekraft for virksomhederne og medarbejderne inden for transportområdet de næste tre år. Det har ikke været nemt at nå hertil, men det er lykkedes at finde en balance, hvor medarbejderne får nogle klare forbedringer, uden at vi sætter virksomhedernes konkurrenceevne over styr”, siger Lars Sandahl Sørensen.

Overenskomsten kommer med nye tiltag på flere områder. Blandt andet flere administrative nybrud som ferie, der kan afholdes i timer og at medarbejderne får en stigning i indbetaling til fritvalgskontoen, der samtidig kan blive løbende udbetalt med lønnen.

Udvalgte elementer i den tre-årige overenskomstaftale

Lønstigninger: Normaltimelønnen stiger 3,20 kroner per time 1. marts 2020, 3,20 kroner per time 1. marts 2021 og 3,15 kroner per time 1. marts 2022. (I alt 9,55 kroner). 

Arbejdsmiljø: Bedre vilkår for transportområdets arbejdsmiljørepræsentanter og øget samarbejde i forhold til arbejdsmiljø, uddannelse og omstilling til ny teknologi for industriens virksomheder.

Fritvalgskonto: Bidraget til fritvalgskonto stiger med 1 procentpoint per år, så det per 1. marts 2022 udgør i alt 7 procent af medarbejdernes ferieberettigede løn.

Bekæmpelse af usikre ansættelsesvilkår: Aftalens parter forpligtiger sig til at løse udfordringer som såkaldte 0-timerskontrakter. Dette skal være afsluttet inden 31. december 2021.

Pension: Medarbejdere, der vælger at arbejde videre efter folkepensionsalderen, vil have mulighed for at få udbetalt pensionsbidrag som løn.

Barn syg: Der bliver indført en ekstra fridag, hvis man har et barn syg i mere end én dag. 

Derudover indføres yderligere tre ugers øremærket forældreorlov med løn, så der samlet set er otte uger betalt orlov til den forælder, der ikke holder barsel.

Fornyelsen af overenskomsten er ifølge 3F Transport ”en fair pakke for de ansatte i fremtidens transport”.

Læs også: EU-enighed om Vejpakke for transporterhvervet

”På transportområdet er reallønnen steget hvert år siden finanskrisen var dybest i 2012. Den udvikling forventer jeg forstærkes. Vores medlemmer får som minimum en lønstigning på 2.200 kroner om måneden over de næste tre år plus gennemslag på pension og feriepenge", siger formand for 3F Transport, Jan Villadsen.

"Samtidig får transportarbejdere mere frihed og fleksibilitet i arbejdslivet. Ikke mindst via stigningen fra 4 til 7 procent i den særlige opsparing, der kan bruges til løn, fridage til samvær med syge børn, opsparing til pension eller til seniorfridage”, tilføjer han.

Den aftale overenskomst vil være gældende i tre år fra 1. marts 2020 til samme dato i 2023.

- HCL

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere