Ny rapport afslører barrierer for en cirkulær tekstilindustri

En ny rapport identificerer fire markante teknologiske barrierer, der skal overvindes, for at tekstilindustrien kan gå en fremtid i møde med lavere miljøpåvirkning og øget genanvendelse i stor skala.

Teknologisk Institut har offentliggjort en rapport med titlen "Teknologiske barrierer og muligheder mod en cirkulær tekstilindustri”. Foto: Teknologisk Institut

04.04.2024

SCM.dk

Teknologisk Institut har offentliggjort en rapport med titlen "Teknologiske barrierer og muligheder mod en cirkulær tekstilindustri". Rapporten giver indblik i den seneste teknologiudvikling på tværs af tekstilers livscyklus og belyser de væsentligste teknologiske udfordringer og muligheder ved at transformere den danske tekstilindustri til en mere bæredygtig og cirkulær model.

”Omstillingen til en cirkulær tekstilindustri er en kompleks udfordring, som kræver en holistisk tilgang og bredt samarbejde. Danmark har unikke styrkepositioner inden for tekstiler, innovation og miljøteknologi, som gør os særligt egnede til at tage føringen i denne omstilling. Ved at fokusere vores indsatser på at overvinde de fire primære teknologiske barrierer, der er identificeret i rapporten, kan vi udvikle banebrydende løsninger, der kan eksporteres globalt”, fortæller medforfatter og projektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.

Rapporten fremhæver følgende fire teknologiske barrierer, som vurderes at være mulige at nedbryde gennem udvikling af miljøteknologier:

• Tekstilmaterialer er ressourcekrævende at producere: De mest udbredte tekstilmaterialer i dag som for eksempel polyester og bomuld kræver mange ressourcer i form af for eksempel råolie eller vand at producere, hvilket på sigt vil resultere i ressourcemangel.

• Tekstilaffald er komplekst og forskelligartet: Kompleksiteten af tekstilprodukter og forskelligartetheden i tekstilaffaldsstrømmen er en udfordring for både sorterings- og genanvendelsesteknologier, hvilket reducerer mængden af tekstilaffald, der kan genanvendes.

• Mangel på nye og videreudvikling af eksisterende genanvendelsesteknologier: Der er i øjeblikket ikke genanvendelsesteknologier til rådighed, der kan imødekomme behovet for genanvendelse af de mængder eller typer af tekstilaffald, der kasseres. Derudover er nuværende teknologiske løsninger begrænsede og for dyre at anvende.

• Risiko for overførsel af uønsket kemi: Risikoen for overførsel af uønsket kemi fra en tidligere livscyklus til nye produkter er i dag en af de primære barrierer for udbredelsen af genanvendelse til fibre (mekanisk genanvendelse), som er den genanvendelsesteknologi, der er længst i udviklingen.

Rapporten fremhæver Danmarks potentiale til at spille en førende rolle i den globale omstilling til en cirkulær tekstiløkonomi. Med en stærk tradition for innovation og teknologiudvikling, har Danmark mulighed for at udvikle og implementere banebrydende løsninger, der kan adressere de identificerede barrierer. Dette omfatter udvikling af nye og mindre miljøbelastende materialer, forbedring af sorteringsteknologier, skabelse af effektive genanvendelsesteknologier og sikring af sporbarhed og fravær af skadelig kemi i genanvendte tekstilprodukter.

Læs også: Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

Rapporten ”Teknologiske barrierer og muligheder mod en cirkulær tekstilindustri” er udarbejdet af Teknologisk Institut med input fra et særligt nedsat advisory board, CirkTek. Fokus er på teknologi, men CirkTek understreger, at teknologi alene er ikke nok.

”Overproduktion, fast-fashion og sociale arbejdsforhold skal også adresseres, men det løses bedst gennem ikke-teknologiske løsninger, for eksempel ændring i forbrugeradfærd og nye forretningsmodeller. Her kan teknologiske løsninger være med til at understøtte ændringer, men vil ikke kunne skabe de nødvendige forandringer alene”, fortæller Jette Lindgaard, miljø- og bæredygtighedschef for brancheorganisationen Dansk Mode & Tekstil”.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online