Ny alliance vil udvikle nye danske ChatGPT’er

Med Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv i spidsen går de første danske private og offentlige organisationer nu sammen om at skabe danske sprogmodeller. Modellerne bygger på ufravigelige principper om ansvarlig AI.

Med Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv i spidsen går de første danske private og offentlige organisationer nu sammen om at skabe danske sprogmodeller. Her ses Thomas Kovsted, administrerende direktør, IBM Danmark, Jens Kaas Benner, Head of AI Lab ved Alexandra Instituttet, Casper Klynge, SVP, Dansk Erhverv.. Foto: Alexandra Instituttet

23.05.2024

SCM.dk

Dansk Sprogmodel Konsortiet er et værdibaseret fællesskab, der er åbent for alle, der kan tilslutte sig dets formål og principper. Medlemmerne vil sikre transparens og ophavsrettigheder til danske data, så sprogmodellerne trygt kan anvendes. I dag gør mange allerede brug af sprogmodeller, der dog ofte primært er trænet på store sprog som engelsk. De modeller kan derudover være underlagt andre værdisæt og anden regulering.

 ”Der har været en enestående bred opbakning til vores fælles ide om en alliance, der kunne sætte skub i udviklingen af ansvarlige, danske sprogmodeller, og døren står åben for, at flere ligesindede deltager. Initiativet vil med garanti sætte ny fart i digitaliseringen herhjemme, da vi kan have tillid til vores danske sprogmodeller”, siger Thomas Kovsted, administrerende direktør, IBM Danmark og fortsætter:

 ”I Danmark er vi verdensmestre i tillid, og det skal vi også værne om ved brug af AI. Derfor har det været essentielt at sikre ansvarlig AI med beskyttelse af ophavsrettigheder og med gennemsigtighed fra data til resultat”.

Dansk Sprogmodel Konsortiet vil donere danske data til brug for træningen af Danmarks fælles sprogmodeller, der er baserede på Danish Foundation Models’ basismodel, Munin.

”Fælles, gratis og ansvarlige AI-baserede sprogmodeller på dansk vil blive et nationalt aktiv og sikre den fortsatte digitale udvikling af Danmark. Konsortiets rolle er at bidrage med danske data og use cases. Udviklingen af grundmodellerne sker i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet”, siger Jens Kaas Benner, Head of AI Lab ved Alexandra Instituttet, der er én af initiativtagerne bag konsortiet.

I Dansk Erhverv ser man flere perspektiver i en frit tilgængelig og ansvarlig dansk sprogmodel.

 ”Modellerne hviler på en række ufravigelige principper som transparens, open source og databeskyttelse. Principperne sikrer, at den offentlige sektor og erhvervslivet kan have tillid til modellerne og kan anvende danskbaserede AI-sprogmodeller for eksempel til at løfte serviceniveauet, frigøre ressourcer til borgernære serviceydelser, styrke konkurrenceevnen og skabe vækst og velfærd i Danmark. Modellerne kan også understøtte åben, dansk forskning og uddannelse, da de kan tilgås gratis af alle”, udtaler Casper Klynge, SVP, Dansk Erhverv.

Konsortiet er åbent for alle, og der er dermed lagt op til et samarbejde mellem private og offentlige aktører, hvilket digitaliseringsminister Marie Bjerre ser som en styrke.

”Det er en stor styrke for Danmark, at innovative kræfter på tværs af erhvervslivet og den offentlige sektor går sammen om at investere i at udvikle danskbaserede sprogmodeller. Dansk initiativ og investeringslyst er vigtigt for, at vi kan høste gevinsterne ved teknologien i Danmark og værne om dansk sprog og kultur. Det er afgørende, at udviklingen sker ansvarligt og sikkert, så vi kan have tillid til modellerne”, udtaler digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Også på kommunalt niveau hilses det nye konsortium velkommen.

”Jeg er meget glad for initiativet, da en dansk sprogmodel kan blive et stort aktiv for os. Vi brænder på den ene side for at arbejde med og udnytte mulighederne i generativ kunstig intelligens. På den anden side er det helt afgørende, at det sker på en tryg og sikker måde, hvor borgerne kan have tillid til vores databehandling. Hidtil har både lovmæssige og etiske barrierer stået i vejen for at udnytte det fulde potentiale ved generativ kunstig intelligens, men med alliancen om at udvikle nye, danske sprogmodeller ser vi muligheder i at overkomme barriererne. Initiativet flugter fuldstændig, hvordan vi gerne vil arbejde med kunstig intelligens, og jeg ser positive og fremadskuende perspektiver i det ambitiøse samarbejde”, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard.

Læs også: Milliarder skal forgylde fremtidens kvanteteknologi

Følgende offentlige og private aktører er allerede med i Dansk Sprogmodel Konsortiet:

Aarhus Kommune, Aeven, ATP, Bagger Sørensen Group, Cbrain, Falck, HOFOR, JN Data, Kommunernes Landsforening, KOMBIT, Norlys, Ordbogen A/S, DLA Piper, Salling Group, SDC, Topdanmark, Visma Enterprise. 

Kilde: Alexandra Instituttet

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Kunstig intelligens i forsyningskæden

Kunstig intelligens (AI) spiller en stadig vigtigere rolle i forsyningskæden ved at muliggøre avancerede dataanalyser, prognoser og optimering af processer på tværs af hele værdikæden. Der er ifølge eksperter store muligheder for at styrke supply chain planning, ansvarlighed, resiliens samt den regenerative værdikæde. Læs her lidt om eksempler, muligheder, faldgruber.

Relateret indhold

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot Studio explained

21.03.2025SCM.dk

Brug af kunstig intelligens i forsyningskæden medfører kun moderate gevinster

20.03.2025SCM.dk

CeramicSpeed styrker cybersikkerhed i trådløs vibrationssensor

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg

Slimstock Nordic
Konference
Supply Chain Club 2025

Sidste chance for tilmelding!

Dato

01.04.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Kellers Park, Vejle

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Toyota Material Handling A/S
Messe
Toyota Material Handling deltager på Transportmessen 2025

Mød os på på Transport 2025, som finder sted i Messecenter Herning d. 3-5. april. Få gratis adgang til messen – brug blot koden toyota2025, når du bestiller dine billetter online. Vi glæder os til at byde dig velkommen ved stand M9600.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Herning Messecenter

Brother Nordic A/S
Messe
Transport 2025

Skandinaviens førende fagmesse inden for transportbranchen.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Messecenter Herning

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams