Non-compliance med CSRD kan give fængselsstraf i Frankrig

EU-landene er i gang med at implementere CSRD i national lovgivning. Frankrig kom i mål som de første, men mange lande har lang vej igen.

Foto: 123rf.com

24.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Mens forberedelserne til at kunne rapportere i overensstemmelse med kravene i CSRD i fuld gang i virksomhederne, er hvert af medlemslandene i gang med at integrere direktivets krav i deres egen lovgivning. Det skal de være klar med senest 6. juli 2024. 

Frankrig var det første land i EU, som kom i mål med implementeringen af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i national lov, da de afsluttede processen og loven blev gældende i december 2023. 

Mens de forbliver stort på linje med direktivets tærskler for, hvilke virksomheder der vil være omfattet af loven, så er de franske lovgivere virkelig gået til den i bestemmelserne for sanktioner for non-compliance. Først og fremmest er det muligt for et ”interested party” at gå rettens vej og kræve at få adgang til informationerne, hvis en virksomhed ikke offentliggør den påkrævede information, og virksomheden kan desuden risikere at blive udelukket fra deltagelse i offentlige udbud. 

Den helt store klinge rammer Frankrig ved også at indføre strafferetlige sanktionsmuligheder. For ikke at offentliggøre eller at offentliggøre delvise eller falske oplysninger, kan man få en bøde på op til 3.750 euro og offentlig omtale af denne dom. Hvis man ikke får revideret sin rapportering, kan man få en både på op til 30.000 euro og op til to års fængsel, mens man kan blive idømt bøde på op til 75.000 euro og op til fem års fængsel, hvis man gør noget for at forhindre revisionsprocessen.

Justeringer af hvem er omfattet - både op og ned

Ved årsskiftet var det dog kun fire lande, som havde afsluttet processen, mens 10 andre lande var i gang med høringsprocesser for lovforslaget – heriblandt Danmark. Det viser en opgørelse fra advokatvirksomheden Ropes & Gray, som har etableret en tracker til at følge udviklingen

Foto: Ropes & Gray

Af den seneste oversigt kan man også se, om landene føjer til eller trækker fra i deres implementering, og det tyder på, at flere lande ændrer lidt i definitionerne af, hvilke virksomheder er dækket af lovgivningen. F.eks. har man i Finland føjet andelsejede virksomheder til, i Danmark har man også foretaget udvidelser for at omfatte særlige selskabsformer, mens man i Rumænien har sat tærsklerne lavere end dem, der er i direktivet. 

Der sker dog mere i Danmark, end det trackeren omfatter. Det kan man f.eks. se beskrevet på advokatvirksomheden Gorrissen Federspiels hjemmeside:

”Samtidig med implementering af CSRD, opjusteres grænserne for de små regnskabsklasser i årsregnskabsloven, som følge af de seneste års inflation. Dette medfører, at færre virksomheder vil være omfattet af de større regnskabsklasser, og at der dermed også er færre, der vil være omfattet – eller som først vil være omfattet senere – af de nye bæredygtighedsrapporteringskrav.”

Men måske er den mest foruroligende indsigt fra trackeren, hvor mange lande end ikke er nået til endog høringsrunden af implementering af de nye, omfattende rapporteringskrav. Noget, som forhåbentlig vil se anderledes ud i næste udgave af trackeren. 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online