Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

Ord er nemmere end handling – også for CO2-reduktioner. Mere ensartede krav til strategi fra lovgivere og standardsættere kan være en stor hjælp.

15.04.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

En nylig rapport fra Corporate Climate Responsibility Monitor viser, at mange af de 51 multinationale virksomheder i undersøgelsen planlægger at reducere deres absolutte emissioner med 30 procent inden 2030. Det er under IPCC's anbefaling af absolutte reduktioner på 43-50 procent sammenlignet med 2017. 

Forskellen i målene opstår primært, fordi virksomhederne sætter relative reduktionsmål, hvilket tillader vækst i deres samlede emissioner, hvis deres salg stiger. Desuden viser rapporten, at mange virksomheder ikke tager indirekte emissioner (Scope 3) med i deres mål, på trods af at disse ofte udgør flertallet af deres samlede emissioner. 

Hverken mål eller planer er gode nok

Samlet er indtrykket af de multinationales klimaplaner ikke imponerende. Som der står i rapporten: 

”De fleste virksomheder har fortsat 2030- og net-zero-målsætninger, som er enten flertydige eller kun forpligter virksomheden til begrænset reduktion af deres udledninger. Målsætningerne kan ofte heller ikke forstås uden yderligere oplysninger, bl.a. fordi virksomhederne ikke har alle kilder til udledninger med, de har ikke harmoniseret deres baseline-år, de opdaterer ikke oplysninger bagud, hvis der kommer nye kilder eller metoder til og de sætter ikke informationer om udledninger i kontekst.” 

Den vigtigste grund, til at målsætningerne ikke helt holder vand, er dog, at mange virksomheder har for store forhåbninger til uprøvede teknologier. Det kan være CO2-fangst i stedet for at skifte væk fra fossile brændsler, eller køb af offsets til at matche mere end de sidste, uundgåelige emissioner. 

Manglende strategier for at nå en tidligere kommunikeret net zero målsætning førte i marts måned 2024 til at Science Based Targets initiatives (SBTi) ændrede status for 239 virksomheder til ”commitment removed” i deres dashboard for virksomheders klimaløfter. Fordi virksomhederne ikke inden for 24 måneder efter de havde kommunikeret deres mål om net zero havde sendt deres målsætninger til validering hos SBTi. Blandt de stoe internationale i den bunke finder man Microsoft, Microsoft, Procter & Gamble, Unilever og Walmart. Ni danske virksomheder, heriblandt Carlsberg og Vestas, fik samme behandling. 

Handlingslammelse kan forekomme

En anden rapport fra tidligere i 2024, udarbejdet af det britiske the Carbon Trust, kommer med bud på, hvad barriererne for net zero er for virksomhederne. Det sværeste er tilsyneladende ikke at sætte dem, for antallet af virksomheder med net-zero målsætninger stiger hastigt. 

Men, som de skriver i rapporten, ”mens ambition er velkomment, så kæmper mange virksomheder med at bevæge sig fra målsætninger til at levere på disse”. Rapporten undersøger herefter, hvad barriererne er, ved at spørge 400 bæredygtighedschefer fra Storbritannien, Tyskland, Holland og Sverige. 

De nævner forhold som manglende samarbejde med leverandørkæden om Scope 3, for svage politisk bestemte rammevilkår og forbehold over for brug af offsets. 

Carbon Trust er ud fra resultaterne nået frem til en anden faktor, som bør have særlig opmærksomhed: at virksomheder, særligt i de tidligere faser af arbejdet med reduktioner helt enkelt bliver handlingslammede i analysefasen, fordi de bliver usikre på, om deres tilgang holder vand, og om de kan sige noget overhovedet, hvis de ikke kan svar på alt. Noget Carbon Trust kalder ”greenstalling”.  

Bedre krav og anbefalinger hjælper

Både Corporate Climate Responsibility Monitor og Carbon Trust peger på øget strømlining af anbefalinger og vejledninger til net-zero som vejen frem. 

“Jeg syndes det er meget opmuntrende – og det hjælper virksomheder bade I de tidligere og senere stadier I arbejdet med net zero – at der bliver stadig større enighed om, hvordan godt ser ud, når det handler om net zero, siger Nina Foster fra Carbon Trust til netmediet edie. 

Det kan f.eks. være den løbende forbedring af SBTi kriterier, lovgivning om anti-greenwashing, ISO’s guide til net zero og FN’s High-Level Expert Group on Net-Zero.

 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online