Naturskadelige biller vrimler ud af importerede træpaller

Virksomhed finder sorte biller i import fra Kina. Og det er langt fra første gang, at træemballagen ikke er behandlet korrekt og indeholder skadedyr til fare for naturen, meddeler Landbrugsstyrelsen.

Importøren fik hurtigt øje på krybene i sendingen fra Kina og tog kontakt til Landbrugsstyrelsens planteeksperter, der kunne se, at det var karantæneskadegøreren japansk fyrrebuk. PR-foto..

12.07.2018

SCM.dk

En virksomhed i Midtjylland fik et stort chok, da man den. 20 juni modtog nogle store motorer fra Kina. Her vrimlede det nemlig ud med, hvad blev beskrevet som ”sorte biller med strithorn”.

Herefter blev Landbrugsstyrelsen straks kontaktet, og her konkluderede man, at der var tale om den japanske fyrrebuk, som er til stor fare for de danske skove.

Læs også: Grønne ambitioner kræver politisk opbakning

”Den japanske fyrrebuk kan bære nogle meget skadelige små rundorme med sig – fyrrevednematoder – som kan lægge områder af fyrreskove øde, hvis de får lov. Heldigvis fik vi med det samme isoleret billerne og destrueret pallerne, takket være den hurtige reaktion og et godt samarbejde med importøren”, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen, Kristine Riskær.

Den japanske fyrrebuk er en såkaldt karantæneskadegører. Det betyder, at den er yderst skadelig for dansk og europæisk natur og skal bekæmpes hurtigst muligt. Derfor behandles alt træemballage som paller og kasser med enten varme eller gas og markeres med det internationale mærke ISPM 15 inden varerne kommer ind i EU.

Problemet vokser
Men oplevelsen i Midtjylland står desværre ikke alene. Ifølge Landbrugsstyrelsen har der været flere eksempler på træemballage, der ikke er behandlet korrekt, som kommer ind i landet.

Selvom træet er korrekt mærket efter reglerne i ISPM15 som her, skal modtageren være opmærksom på savsmuld, huller eller levende biller, der tyder på manglende behandling af træet..

”Det er ikke første gang i år, at vi finder skadedyr i mærket træemballage her i Danmark, og vi kan se, at der er et stort problem på EU-plan med træemballage, der ikke lever op til reglerne. Derfor opfordrer vi alle importører, speditører og andre, der håndterer paller og trækasser fra tredjelande til at være ekstra opmærksomme på spor efter skadegørere. Også selvom mærkningen ser rigtig ud”, siger Kristine Riskær.

Både klimaændringer og øget handel på tværs af landegrænser er med til at forværre problemet med uønskede svampe, bakterier, virus og biller som fyrrebukken.

Læs også: Toldkrig medfører krav om importlicens for aluminium

Alene i 2016 blev der på EU-plan fundet 3770 sendinger med træemballage, der ikke levede op til reglerne. Heraf var der karantæneskadegørere i 261 af dem.

Men eftersom disse resultater er baseret på stikprøvekontroller, er det formentlig kun toppen af isbjerget. Og det har fået EU til at gribe ind inden krybene spreder sig rundt omkring i Europa. Så den 1. januar 2017 indførte man en generel anmeldepligt for karantæneskadegørere, der skal komme problemet til livs.

- EST
 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

28.10.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Konecranes E-VER er opløftende nyt i grøn omstilling

28.10.2024SCM.dk

Taulov Dry Port bliver Danmarks største logistikcentrum

18.10.2024SCM.dk

DSV tager Nordeuropas største logistikcenter i brug

17.10.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Det handler om høj driftssikkerhed på din interne transport

15.10.2024SCM.dk

Esbjerg Havn bygger ny lagerhal til Ziton

14.10.2024Brother Nordic A/S

Sponseret

Case - sådan hjalp vi Imerco med en effektiv fragtlabel-løsning

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online