Grønne ambitioner kræver politisk opbakning

Arla vil gerne sænke sit CO2-udslip i de kommende år. Det er en udfordring, der blandt andet skal løses ved at få Christiansborg med på vognen, ligesom teknologien skal videreudvikles.

Arla vil gerne gøre sin transport rundt i landet grønnere, men det er ikke uden udfordringer. Foto: Arla.

17.04.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

Vi håber, at der måske sker noget i forhold til skat og afgifter for at nå klimamålene”, siger Peter Sørensen. Foto: Arla.

Som Danmarks største mejerikoncern har Arla et indgående kendskab til de danske motor- og landeveje og landskabet omkring dem, både i konkret og overført betydning. Alene i Danmark kører selskabet årligt mellem 25 og 27 mio. km med sine lastbiler, og man arbejder løbende med at udvide kapaciteten i logistikken.

Det fortæller transportchef for indsamling af mælk og mellemtransport i Arla Denmark, Peter Sørensen. Som ansvarlig for alt hvad der hedder transport i tankbiler af mejerivarer i Danmark, har han det store overblik over de 500 læs, koncernen håndterer hver dag, og så er han tæt på de overvejelser, man gør sig i forhold til at gøre tingene endnu mere effektivt – inkl. de hovedbrud, det kan medføre.

”Vi vil jo gerne udnytte den nye lov, der tillader en samlet totalvægt på op til 56 ton endnu bedre, og vi kan se, at vi ved at køre med større biler kan sænke omkostningerne med 10 procent. Samtidig er vi udfordret af en manglende harmonisering af reglerne om grænseoverskridende transporter, som ser anderledes ud i Tyskland og Sverige”, siger han.

For at overkomme den barriere arbejder man fra Arlas side bl.a. sammen med Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer for at ændre på reglerne, ligesom man generelt håber på at ’påvirke vejnettet’ i Danmark. ”Der er plads til forbedring”, som Peter Sørensen tørt konstaterer, når snakken drejer sig i retning af fremkommeligheden på vejene.

Politik og teknologi skal med
Netop det politiske aspekt spiller også ind i forhold til en anden af Arlas centrale målsætninger. Frem mod 2020 vil man således sænke sit CO2-udslip med 25 procent sammenlignet med niveauet i 2005, og her er det danske afgiftssystem et af de eksterne midler, der kan og bør hjælpe, mener Peter Sørensen.

”Vi fornemmer, at der er politisk vilje, og at man erkender kompleksiteten i det. Samtidig ved vi fra DI, hvor svær processen er omkring skatter og afgifter med forskellige ministerier og EU, der skal inddrages. Men vi håber, at der måske sker noget i forhold til skat og afgifter for at nå klimamålene”, siger han med henvisning til Danmarks mål om landets samlede CO2-reduktion.

Nogle af de samme forhold gør sig gældende, når det kommer til at få alternative drivmidler som HVO (hydrogenbehandlet vegetabilsk olie), elektricitet og gas på dagsordenen. Og så er den teknologiske udvikling i sig selv et springende punkt.

Om Peter

Uddannelse:
Bachelor indenfor logistik og ledelse.

Erhvervskarriere:
15 år i Forsvaret, primært som befalingsmand, 15 år hos Lego, først planlægger senest logistik/planlægningschef. 12 år hos Arla Foods som kørselschef transportschef de seneste ni år.

Fritid:
Løb og familie.

”Der snakkes meget om el og gas, når alternativt brændstof er på agendaen på Christiansborg, men der er teknologien ikke helt, så vi kan bruge det til vores store lastbiler, så vi vil gerne have HVO på dagsordenen også. Batterimulighederne ikke helt gode nok endnu; rent praktisk så tager en opladning bare for lang tid til, at det er praktisk for vores tankbiler på de lange ture, hvorimod bydistribution måske kunne være en mulighed”, siger Peter Sørensen og fortsætter:

”Hvis transportbranchen skal nå sine klimamål, så skal der ske noget omkring både teknologien og afgifterne. Vi kan sænke dødvægten på vores trailere, optimere dæktryk og den slags mindre tiltag. Men det afgørende ryk skal komme fra de alternative brændstoffer, og der er de to parametre meget afgørende for, at vi kan skifte så tæt på omkostningsneutralt som muligt i forhold til i dag”, slutter han.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

04.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar om CBAM

04.02.2025SCM.dk

AI-drevet effektivitet i fokus på LogiMAT 2025

30.01.2025SCM.dk

Formidlingen af komplekse teknologier skal tilpasses de unge for at inspirere

29.01.2025SCM.dk

Ny logistikdirektør fortsætter retning – med finjusteringer

29.01.2025Langebæk A/S

Sponseret

Ny CEO udnævnt for Langebæk Consulting AS, Norge

29.01.2025SCM.dk

Ny lokalitet skal understøtte it-aktørs kæmpesatsning mod nye kunder

28.01.2025SCM.dk

International handel og sociale medier vil sætte et stort aftryk på detailsektoren i 2025

24.01.2025SCM.dk

Fødevarebranchen fokuserer på pris i en urolig verden

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup