Multifunktionelle pakkebokse skal hjælpe med affald
Fremover kan borgere i Aalborg både aflevere tekstiler og farligt affald samt modtage og sende pakker - i ét og samme pakkeboksanlæg. Homerunner står bag teknologien i 50 nye innovative pakkeboksanlæg, der netop er blevet tilgængelige rundt omkring i Aalborgs bymiljø. I første omgang skal boksene udbredes til hele kommunen, herefter til hele landet.
En pakkeboks, som vi kender den i dag, er begrænset til ét bestemt formål - nemlig at afsende og modtage pakkeprodukter. I Aalborg har de taget hul på et treårigt testprojekt, der kan gøre pakkeboksen til et logistisk knudepunkt i fremtidens bysamfund.
De nye boksanlæg skal nemlig, foruden afsendelse og modtagelse af pakker, også bruges til håndtering af tekstiler og farligt affald ved hjælp af et nyt digitalt logistiksystem. Når affaldet er deponeret i en af boksene, signalerer den automatisk behov for tømning. Køretøjet, som ankommer for at tømme boksen, er koblet op på systemet, så der er sikret en optimal koordinering med andre planlagte leverancer eller afhentninger i området.
De nye pakkebokse i Aalborg er blevet til i et samarbejde mellem tech-virksomheden Homerunner, Aalborg Kommune, Nordværk og Huset Venture Nordjylland. Projektet i Aalborg er en del af EU-projektet, Mobility Logistics Hubs (MoLo), der har til formål at tackle udfordringer relateret til mobilitet og logistik i udvalgte europæiske byer, hvor Aalborg er testby. I Aalborg realiseres dette med innovative pakkebokse.
Homerunner har udviklet teknologien til de nye pakkebokse og indgår i det projektteam, som over de næste tre år tester boksene fra distribution af pakker, til genanvendelse og affaldshåndtering tæt på borgerne.
”Der er i første omgang indkøbt 50 bokse til projektet, hvoraf 32 nu er aktive. Vi forventer at aktivere yderligere ti bokse i Nørresundby, så snart vi har den endelige godkendelse fra boligforeningerne og har opfyldt alle kommunale krav. Vores mål er at have 45 boksanlæg i drift i den nærmeste fremtid. De sidste fem vil blive anvendt til testscenarier, hvis der er noget nyt, vi ønsker at prøve af”, siger Asbjørn Drechsler, Chief Circular Solutions fra Homerunner.
Målet med boksprojektet er at reducere unødig kørsel i kommerciel trafik ved at udnytte den eksisterende kapacitet i varevognene. Da boksene også skal bruges til indsamling af farligt affald fra etageejendomme, er de strategisk placeret tæt på en række boligforeninger og ejerforeninger. Det skal gøre det nemmere for beboerne at tænke miljøvenlig affaldshåndtering ind i hverdagen.
Boksprojektet i Aalborg er tænkt som en service til borgerne med beboere i udvalgte boligforeninger som testpersoner. Men potentialet i Homerunners pakkeboksteknologi rækker langt ud over denne anvendelsesmulighed.
Læs også: Robotter kan skabe stor værdi mange steder i forsyningskæder
Boksene kan bruges af alle, og teknologien kan i princippet understøtte alle transaktioner mellem en afsender og en modtager. Hos Homerunner er målet, at data og viden om brugeradfærd fra boksprojektet i Aalborg Kommune skal danne grundlag for udrulningen af et landsdækkende netværk af multifunktionelle pakkebokse. Hvad de konkret skal bruges til, er endnu for tidligt at sige noget om. Det kan være alt fra et tilbud til den private virksomhed, der ønsker en click-and-collect-løsning, som ikke er begrænset af bemandingstiderne i receptionen, til praktiske drop-offs af værktøj, nøgler og lignende på byggepladser uden for normale arbejdstider.
”For os som tech-firma er det mindre vigtigt, hvad boksen bruges til. Vores teknologi skal integreres i softwaren hos dem, der køber boksene, og så defineres brugen af de services, der aktiveres til pakkeboksen. Det giver mulighed for, at pakkeboksene kan bruges af alle distributionsselskaber i et åbent system, uanset formål”, fortæller Asbjørn Drechsler.
Kilde: Homerunner
/ PiB