Momsændringer kan være kritiske for Post Nord S og DF vil hjælpe
Skats ændringer i momsreglerne for Post Nord kan have store konsekvenser for det danske postvæsen. Nu vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti træde til.
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil hjælpe Post Nord og kalder nu ministre i samråd, skriver DR.
Fra den 1. januar har Skat nemlig frataget det danske postvæsen portomomsfritagelsen på pakker fra e-butikker, der ellers har fulgt med Post Nords befordringspligt altså pligten til at levere breve og pakker op til 20 kg til alle hjem i Danmark, ligegyldigt hvor langt væk bopælen ligger.
Indførelsen af momsen betyder, at kunder, der handler på nettet, fremover skal betale 25 procent mere for fragten, hvis pakken sendes med Post Nord. Og det vil få store økonomiske konsekvenser for Post Nord, der kan risikere at skulle afskedige 400 medarbejdere.
Læs også: Walmart vil styrke sin globale e-handel
Momspålæggelsen vil desuden betyde, at Post Nord skal konkurrere på lige fod med private leverandører, og det er ikke en fair konkurrence, mener S og DF, netop fordi Post Nord som statslig instans er underlagt befordringspligten, der medfører ekstra udgifter.
Post Nord kan ikke nøjes med at være til stede i de store byer, hvor der er god økonomi i det. De skal bringe ud over hele landet i kraft af deres befordringspligt. Derfor har de en særstatus, og den håber jeg, de får lov til at beholde i fremtiden, siger Christian Rabjerg Madsen, postordfører for Socialdemokratiet.
Læs også: Optimisme i dansk nethandel fragt et afgørende parameter
Skat indførte momsen, fordi fritagelsen var i strid med EU-regler. Dog har Skat ikke direkte rådført sig med EU, hvilket ifølge S og DF er for dårligt:
Jeg vil kraftigt opfordre skatteministeren til at henvende sig til EU for at få klarhed over, om den her regelændring er nødvendig at gennemføre, fordi den får så voldsomme konsekvenser for Post Nords økonomi og fører til så mange afskedigelser, siger Christian Rabjerg Madsen.
Vil ramme danske e-butikker
Også Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) er bekymrede for momsændringens konsekvenser. Foreningen frygter, at ændringerne vil ramme de danske e-handelsvirksomheder, fordi de kommer til at stå dårligere end udenlandske netbutikker, der slipper for handelsfragtmomsen.
Danske forbrugere køber varer på nettet for over 100 mia. kr. om året, men de 30 mia. kr. forsvinder ud af landet, fordi folk handler på store udenlandske websites som Amazon og eBay. Det er et stort problem og et problem, der vokser, når vi bliver tvunget til at hæve fragtpriserne, siger adm. direktør i FDIH, Niels Ralund.
Dansk Erhverv ser dog ikke momsændringerne som problematiske tværtimod. Her er man positiv over den konkurrence, ændringerne vil medfører.
Det betyder, at man som forbruger og e-handelsvirksomhed vil få flere valgmuligheder til de rigtige priser, og det synes vi er ganske fornuftigt, siger Jakob Tietge, fagchef for forretningsservice i Dansk Erhverv.
Læs også: Starship får nye samarbejdspartnere
I Danmark tilbyder 80 procent af de danske netbutikker levering med Post Nord, mens 29 procent tilbyder lavering med landets næststørste distributør, GLS, skriver DR.
-CHM