Modenheden for kunstig intelligens i forsyningskæden er på kravlestadiet

Interessen er stor, tilliden er middel, benspændene er mange og modenheden er lav. Der er stadig langt mere snak og hype over kunstig intelligens i SCM og logistik, end der er reelle strategier og anvendelser derude på gulvet i virksomhedernes forsyningskæder. Det viser dugfrisk undersøgelse fra SCM Panelet.

”Generelt betragtet er kunstig intelligens stadig umodent for mange, hvilket kan forklare en tillidsscore på kun 3,16”, fortæller Jan Stentoft. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

18.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs den fulde undersøgelse her.

Tid til at hoppe på AI-toget. Potentialet i AI er enormt. Kunstig intelligens kan bane vej for… Sådan revolutionerer AI logistikstyring. AI er allerede i gang med at revolutionere… Kunstig intelligens kan blive det nye supervåben i værdikæden. Sådan lyder overskrifterne på et hurtigt udpluk af artikler om kunstig intelligens i forsyningskæden. Det er gode og relevante artikler, som peger på vigtige tendenser. Flere af dem er rent faktisk skrevet af undertegnede, og vi støder alle på en vrimmel af den type overskrifter i danske og udenlandske erhvervsmedier. Og det er der god grund, fordi kunstig intelligens repræsenterer meget store muligheder.

Men anvendelsen af teknologierne i ledelsen af forsyningskæden er stadig i sin allertidligste spæde start. Det viser analysen ’Muligheder med kunstig intelligens undersøges og det anvendes indenfor få områder’, som er baseret på en undersøgelse af danske supply chain-lederes erfaringer med og viden om kunstig intelligens i den praktiske ledelse af forsyningskæden. Undersøgelsen er foretaget i SCM Panelet, som er et samarbejde mellem scm.dk og SCM-forskere fra Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet i Kolding.

Læs også: Stort tema om kunstig intelligens i forsyningskæden

Undersøgelsen viser, at svaret på spørgsmålet: ’I hvilken grad er der en klar strategi for brug af kunstig intelligens’ er 1,97. Den viser også, at cirka en ud af fem ikke arbejder med nogen form for KI. Det er især SMV’erne, der ikke er kommet i gang endnu. 80 procent af store virksomheder og 69 procent af SMV’erne har enten igangsat analyser af muligheder eller bruger det konkret i få områder. Der er altså kun få reelle strategier og konkrete anvendelser i spil.

Stor interesse
Undersøgelsen viser, at der ikke mangler interesse for kunstig intelligens i forsyningskæden blandt respondenterne. Interessen for at deltage i undersøgelsen har været høj, og det er den generelle vurdering, at implementering af kunstig intelligens i forsyningskæderne er forbundet med betydelige konkurrencemæssige fordele. Brug af kunstig intelligens kan øge:

  • Effektivitet,
  • pålidelighed og
  • reaktionsevne.

Det kan igen styrke kundetilfredsheden, fordi kunderne oplever hurtigere og mere pålidelige leveringer samt forbedret produkttilgængelighed. Kunstig intelligens kan også føre til lavere omkostninger, fordi manuelt arbejde kan erstattes af automatiserede applikationer, der udfører arbejdet billigere og mere effektivt.

Respondenterne har generelt en positiv holdning til erhvervsmæssig brug af kunstig intelligens. Det samlede gennemsnit er på 4,14 på en Likert-skala, der går fra 0 til 5, hvor 5 er højeste score. Hvis vi deler det op på henholdsvis store og små- samt mellemstore virksomheder (SMV’er) fordeler gennemsnitstallene sig således: 4,34 for store og 4,02 for SMV’er.

Tilliden til KI-baserede beslutninger er middel
Danske supply chain ledere har ifølge denne undersøgelse ’i nogen grad’ tillid til beslutninger baseret på kunstig intelligens, hvilket kan oversættes til middel med pil op ad. Kunstig intelligens er et bredt område med mange typer teknologi, så svarene her gælder på det generelle plan. Gennemsnitstallet er 3,16 hvor 5,0 er det højeste), og det dækker som vanligt over, at SMV’erne har en lidt lavere tillid (3,05), og store virksomheder har lidt højere score (3,34).

Mangel på viden og talent
Undersøgelsen spørger ind til respondenternes kendskab til 14 teknologier, og gennemsnitsværdierne fordeler sig fra 3,03 til 1,26.  Det vidner om relativ lav gennemsnitlig kendskabsgrad til konkrete teknologier. Det er også præcis, det respondenterne svar på spørgsmålet: ’Hvad anser du som barriere(r) for at arbejde med kunstig intelligens?’. 80 procent af de store og 88 procent af SMV’erne svarer, at ’mangle på viden’ er en barriere. Den næststørste barriere er ’mangel på talent’, her er gennemsnitstallet 56 procent, og barriere nummer tre er ’mangel på strategi’.

Modenheden er lav
Hovedkraften bag undersøgelsen er professor Jan Stentoft, og han konkluderer: ”Generelt betragtet er kunstig intelligens stadig umodent for mange, hvilket kan forklare en tillidsscore på kun 3,16”. Han fremhæver, at undersøgelsen scorer er relativt lave for både strategier, anvendelser, kendskabsgrader, og han afslutter med: ”Det er håbet, at denne undersøgelse kan bidrage til refleksion og diskussioner om det nuværende kendskab til kunstig intelligens, den konkrete brug og inden for hvilke områder, brugen bør styrkes”.

Læs den fulde undersøgelse her.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Kunstig intelligens i forsyningskæden

Kunstig intelligens (AI) spiller en stadig vigtigere rolle i forsyningskæden ved at muliggøre avancerede dataanalyser, prognoser og optimering af processer på tværs af hele værdikæden. Der er ifølge eksperter store muligheder for at styrke supply chain planning, ansvarlighed, resiliens samt den regenerative værdikæde. Læs her lidt om eksempler, muligheder, faldgruber.

Relateret indhold

15.01.2025SCM.dk

Kæmpe satsning på udvikling af 3D-print i Danmark

15.01.2025SCM.dk

Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

03.01.2025SCM.dk

Robotter valfarter ind i danske virksomheder

02.01.2025SCM.dk

Danmark kan spinde guld på produktion og salg af grøn brint

02.01.2025SCM.dk

Strømlinede skattebetalingsprocesser er guld for forsyningskæder

02.01.2025SCM.dk

Ny intelligent energistyring giver store besparelser for Dagrofa

23.12.2024SCM.dk

Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup