Svært at skaffe SCM-talenter uden for storbyerne
Peter Damberg, HR vicepræsident for Toyota Material Handling Europe, mener, at The war for talent raser for fuld udblæsning blandt virksomheder, især i landdistrikterne.
I svenske Mjölby, hvor Toyota Material Handlings svenske hovedkvarter ligger, kan det være svært at skaffe nok talenter, blandt andet inden for SCM.'
Læs også: Min aktuelle udfordring: Samkørsel skal løfte PostNord Logistics
Selv er Peter Damberg, HR vicepræsident for Toyota Material Handling Europe, for nylig rykket fra kontoret i Stockholm til Mjölby, der ligger 230 kilometer sydvest for Stockholm.
Så længe man befinder sig i nærheden af storbyerne, er det ikke noget stort problem at rekruttere talenter. Men kommer man bare 100 kilometer væk, er det et problem. Så vi må virkelig holde på de talenter, vi har. Det er utroligt vigtigt for os, fortæller Peter Damberg, der eksempelvis har søgt en strategi manager i Mjölby i seks måneder.
Han nævner desuden, at han aktuelt har en medarbejder fra talentpoolen, der har sagt op, fordi han bor langt væk og har fundet en ny arbejdsplads tættere på sin bopæl.
Talentmassen har mange jobalternativer
Eksemplerne viser ifølge Peter Damberg, at talentmassen har mange jobalternativer, og at konsulenthuset McKinseys forudsigelse fra 1997 om The war for talent blandt virksomhederne er mere aktuel end nogensinde.
Om Peter Damberg
Uddannelse: MBA i salg og marketing, CBS, 2001-03.
Seneste job: HR senior vicepræsident hos Sandvik Venture 2012-13, HR senior vicepræsident hos Seco Tools 2007-12.
Fritid: Familie og ishockey.
Talenter har altid et alternativ i markedet, for alle virksomheder slås jo i princippet om de samme dygtige medarbejdere. Talenter kan sagtens skifte mellem forskellige industrier, da funktionerne ofte er de samme. Det kan selvfølgelig være svært at skifte fra en stilling i en bank til en industrivirksomhed, men i jobskifter inden for fremstillingsindustrien og SCM spiller typen af virksomhed ikke den store rolle. Det er kundskaber og erfaring, der er de vigtige parametre, siger Peter Damberg.
Ikke højere løn
Han mener ikke, at højere løn umiddelbart kan komme på tale for at rekruttere talenter til landdistrikterne.
Der skal være en harmoni i vores totale lønomkostninger, så det er et svært spørgsmål. To medarbejdere med ens funktioner og kvalifikationer skal i princippet have det samme i løn, uanset hvor de arbejder. Men på sigt kan det princip måske være svært at fastholde, siger Peter Damberg.
<p>Talenter har altid et alternativ i markedet, for alle virksomheder slås jo i princippet om de samme dygtige medarbejdere.</p>
Peter Damberg, HR vicepræsident for Toyota Material Handling Europe
Flere lokationer
En løsning på rekrutteringsudfordringerne i landdistrikterne kunne ifølge HR vicepræsidenten være, at man placerer specifikke funktioner inden for eksempelvis it eller finans i nærheden af storbyerne og universiteterne.
Læs også: Min aktuelle udfordring: Koordinering skal skabe bedre kundeløsninger
Som eksempel nævner han Toyota Material Handlings logistic solutions-afdeling, der er placeret i Göteborg, hvor det er nabo til universitetet.
Vi diskuterer meget, hvordan vi skal tiltrække nok talenter. Da vi ikke kan øge lønningerne med 100 procent, mener jeg, at en af løsningerne er, at medarbejderne får mulighed for at arbejde på flere lokationer. Vi har afdelinger i Stockholm og Göteborg, og folk behøver jo ikke altid at være på det samme kontor. Så jeg mener klart, at nogle funktioner kan placeres, så folk ikke nødvendigvis behøver at flytte ud af storbyerne, siger Peter Damberg.