03.08.2016  |  Sourcing

Mange virksomheder har ikke styr på konfliktmineraler

En lang række amerikanske virksomheder har ikke styr på, hvorvidt konfliktmineraler er en del af deres forsyningskæde, selvom de har været pålagt at rapportere om det i tre år.

Siden regnskabsåret 2012-13 har børsnoterede virksomheder i USA skulle undersøge deres forsyningskæde for at få overblik over, om den inddrager de såkaldte konfliktmineraler tin, tungsten, tantal og guld, der kan forbindes med bevæbnede militsgrupper i Afrika syd for Sahara. Alligevel kan størstedelen af virksomhederne stadig ikke give et klart svar på, om det er tilfældet, skriver Bloomberg.

Læs også: Pirater plagede fortsat i 2015

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virksomhederne skal sende deres rapporter til den såkaldte Securities and Exchange Commission, hvilket over 1200 selskaber, herunder Apple og General Motors, gjorde ved seneste frist i juni, og ud af disse kan 70 procent altså ikke definitivt slå fast, at deres sourcing af de fire mineraler sker på ansvarlig vis. Knap halvdelen af virksomhederne, 557, bruger alle fire.

Det er dog ikke ensbetydende med, at rapporteringskravet har været værdiløst. Godt nok meldte FNs Sikkerhedsråd i midten af juni, at oprørsgrupper og lokale krigsherrer i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), som er en af de store kilder til mineralerne, stadig profiterer på mineraludvindingen, men de mange rapporter har også øget gennemsigtigheden i selskaberne forsyningskæder, viser en analyse fra NGO’en Development International.

Virksomhederne deler mere information, flere af deres underleverandører svarer tilbage, og der er mere åbenhed omkring strategiske overvejelser, ligesom selve rapporterne er blevet længere og mere detaljerede. Og det er ikke kun af moralske årsager.

Et godt stykke vej endnu
”Virksomhederne har været i stand til at lave en forretningsmodel ud af det her og ser det som en lakmusprøve i forhold til deres leverandører og at blive set som markedsledende. Så det handler ikke kun om konfliktmineraler, men om, hvor meget kontrol man kan have over sin forsyningskæde”, siger principal investigator hos Development International, Chris Bayer, der er hovedforfatter til analysen.

Omkring halvdelen af de selskaber, der indgav rapporter til SEC, offentliggjorde ifølge Bayers analyse svarprocenten fra deres leverandører i forhold til konfliktmineraler. I gennemsnit vendte 83 procent af leverandørerne tilbage på henvendelserne. 181 virksomheder rapporterede om 100 procent feedback fra leverandørerne.

Af de 1200 virksomheder, rapporterede omkring 10 procent mere eller mindre direkte om helt konfliktfri produkter, men af disse har kun 19 fået undersøgt disse udmeldinger. Og sammenlagt er der da også stadig et stykke vej igen, før SECs regler kan siges at blive fuldstændig overholdt.

Læs også: Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016

Ifølge Bayers analyse missede 31 virksomheder SECs rapporteringsdeadline, 77 navngav ikke deres framework omkring arbejdet og den rette politik, 656 virksomheder offentliggjorde ikke deres leverandørers oprindelsesland og 228 rapporter bød ikke på en ordentlig konklusion. Endelig vurderer Bayer, at hundredvis af virksomheder, der burde rapportere til SEC, ikke gør det.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere