Månedens udfordring: Resiliens kræver stærk indkøbsafdeling
Coronakrisen afslørede sårbarheder i alverdens forsyningskæder. Logitrans fik for eksempel øjnene op for, at de var meget afhængige af enkelte centrale leverandører. Deltagelse i forskningsprojekt om supply chain resilience har styrket Logitrans’ bevidsthed om forsyningskædens svage og stærke aspekter.
Logitrans er en førende og erfaren leverandør af internt transportmateriel med 150 medarbejdere og eksport til mange lande. Det er en veletableret virksomhed, der kender sine markeder, produkter og produktionsmetoder og har gjort det i 75 år. I 2015 overtog søstrene Dorte Pedersen og Gitte Kirkegaard ejerskab og ledelse af virksomheden efter deres far Erling Pedersen.
”Vi er en erfaren virksomhed, der med succes har drevet forretning i vores niche i mange år. Alligevel afdækkede coronakrisen nogle sårbarheder i vores forsyningskæder, som egentlig kom bag på os”, fortæller Dorte Pedersen, der fungerer som COO med ansvar for den samlede forsyningskæde.
Fokus på resiliens
Hun tilføjer: ”Vi valgte derfor i 2021 at tage imod en indbydelse fra SDU og Industriens Fond om at deltage i projektet ”Supply Chain Resilience – i et SMV-perspektiv””.
Logitrans har produktion i både Danmark samt Kina og arbejder med godt 100 leverandører, hvor mange leverer til fabrikken i Ningbo i Kina.
Læs også: Månedens udfordring: Forsyningssikkerheden halter fortsat
”Da pandemien ramte verden begyndte vi at opleve udfordringer med at få varer ud af Kina, lange leveringstider, høje transportomkostninger, manglende transparens i hvor vores varer befandt sig i forsyningskæderne og prisstigninger på komponenter”, fortæller Dorte Pedersen.
Om Dorte Pedersen
• Aktuel position: Medejer og COO Logitrans.
• Erhvervserfaring: Produktionsdirektør/COO hos Logitrans siden 2009 og erfaring som turnusingeniør hos Danfoss.
• Uddannelse: Maskiningeniør og Akademi-uddannelse i ledelse.
Udfordringerne påvirkede performance på forsynings-, produktions- og salgssiden, og udfordringerne med at få varer hjem fra Kina betød, at fabrikken i Danmark ikke kunne levere som ønsket.
Styrker indkøbsafdelingen
”Udfordringerne og SCR-projektet har ført til, at vi i dag er mere fokuserede på rekruttering af nye medarbejdere, krydslæring, optimeret lagerstyring, mere dual sourcing og forbedrede forecast. Det har først og fremmest medført, at vi har ansat nye kompetente medarbejdere i indkøbsafdelingen, der løbende arbejder med at kortlægge og opsøge alternative leverandører i Kina og det østlige Europa”, fortæller hun og supplerer:
”Det er ikke let arbejde, fordi vi som kunde ikke altid fylder særlig meget hos leverandørerne. Vi skal hele tiden arbejde på at gøre os attraktive for leverandørerne og få taletid. Vi er derfor også meget interesserede i at samarbejde med mindre leverandører, men det kræver en stor indsats hele tiden at undersøge leverandørmarkedet og indgå i dialoger med leverandører. Vi arbejder også på at finde flere kinesiske kunder til vores produktion i Ningbo”.