18.11.2022  |  Strategi & ledelse

Månedens udfordring: Bæredygtighed og fastholdelse af medarbejdere er topprioritet

Pandemien og Ukraine-krigen udfordrer COOP Logistik på forsyningssikkerheden. Men de største strukturelle og strategiske indsatsområder på både den korte og lange bane er bæredygtighed samt fastholdelse af medarbejdere.

”Vi har stadig en lang hale af udfordringer fra pandemien, og på nonfood delen mærker vi tydeligt, at Kina stadig kæmper med covid-19. På toppen af det oplever vi mange forstyrrelser af forsyninger på grund af Ukraine-krigen, og mange af vores leverandører er pressede af både råvaremangel og inflation”, fortæller Michael Hellegård. Det er tydeligt at se, hvor meget verden hænger sammen i dag. Han er chef for COOPs tørvarelager i Odense og en del af ledergruppen i COOP Logistik.

”De stigende energipriser presser os selvfølgelig også. Det giver kraftigt stigende priser hos vores logistikleverandører og i vores egen logistik. Alt i alt oplever vi markant stigende indkøbspriser og omkostninger, hvilket naturligt kalder på øget effektivitet på tværs af forsyningskæden”.

Læs også: Månedens udfordring: At holde kæden stram i en ustabil verden

Han peger på, at COOP Logistiks respons på forsynings- og energikrisen består i at opbygge ekstra sikkerhedslagre, afsøge alternative leverandører, undersøge mulige erstatningsvarer, indbygge fleksibilitet i kontrakterne og ikke mindst at have en tæt dialog med leverandører.

Han peger også på, at forsynings- og energikrisen er forstyrrelser, der måske varer længe og måske kan være overstået inden for en kortere tidshorisont.

Arbejdskraft
Han fortæller, at COOP Logistik helt generelt er udfordret på at ansætte kvalificerede medarbejdere til stort set alle typer stillinger fra medarbejdere i lagerhallen og til tungere lederstillinger.

”Vi bruger mange kræfter og tid på at rekruttere nye medarbejdere, og vi satser derfor i høj grad på at fastholde og udvikle vores gode medarbejdere. Vi forventer, at vi i lang tid fremover vil have svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Vi arbejder derfor meget på at skabe gode arbejdsvilkår. Det består for eksempel i at udvikle vores ledere, så de bliver endnu stærkere til at give medarbejdere indflydelse på egen arbejdshverdag. Man kan vel sige, at vi arbejder med to spor i ledelsesopgaven, hvor ”det vi gør” taler til den rationelle side og ”måden vi gør det på”, handler om den relationelle side af ledelsesopgaven”.

Om Michael Hellegård

• Aktuel position: Distributionscenterschef COOP.
• Uddannelse: Merkonom i ledelse og lean.
• Erhvervserfaring: Bred og mangeårig erfaring inden for ledelse af lager og distribution hos virksomheder som COOP Denmark, Flying Tiger og Dagrofa.

Bæredygtighed
Michael Hellegård fortæller, at bæredygtighedsarbejdet har mange facetter og hele tiden udvikler sig.

”Vi har netop ansat en maskinmesteruddannet CSR- & klimakoordinator, der blandt andet skal være med til at koordinere bæredygtighedsarbejdet på tværs. Vi skal også tættere på vores samarbejdspartnere på transportsiden, så vi får kigget på mulighederne for endnu mere grøn transport”.

Læs også: Månedens udfordring: Skabertrang driver værket

COOP etablerer solceller på tagene af flere af terminalerne, og de ser på alt fra varme, lys, køling til emballage, folie og distribution. Indkøbsafdelingen arbejder intenst med leverandører for at forbedre bæredygtigheden, og virksomheden anvender ESG som et konkret rammeværktøj.

”Bæredygtighed fyldte en del for tre år siden, men nu fylder det alt. Jeg mener, vi har en stærk platform på både it-, proces- og organisationssiden, så jeg er sikker på, at vi er godt rustet til at imødekomme fremtidens udfordringer”.

Denne artikel er en del af temaet Tema om den ansvarlige forsyningskæde 2022

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere