Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

Uden ESG i lønpakken er det måske berettiget af tvivle på, om ledelsen mener det for alvor, når de giver deres opbakning til grøn og social omstilling.

Foto: 123rf.com

17.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Det er ofte det sidste skridt i kæden, at få den individuelle aflønning på linje med f.eks. bæredygtighedsmål. Det er dog det, der virker klart bedst, hvis man vil skabe fremdrift mod mål,” siger Steve Kenzie, Executive Director for UN Global Compact i Storbritannien. 

CSR.dk fangede ham kort efter den første debat ved Reuters Events’ ”Responsible Business Europe”-konference i starten af denne uge. Fra scenen havde han forsigtigt peget på, at en af barriererne for yderligere integration og fremdrift på ESG-emner i virksomheder, kunne være, at medarbejderne var i tvivl om, hvor dybt virksomhedens ESG-ambitioner egentlig stikker. 

”Leadership commitment er rigtig fint, men det er nødt til at være mere end noget, man siger. Man ved, at integrationen i virksomheden er reel, når det begynder at blive linket til aflønning af ledelsen. Indtil da er det mere tvivlsomt, om de virkelig mener det. For hvis alle incitamentsstrukturer stadig er de samme, hvordan skal medarbejdere så for alvor være motiveret til at tage nogle andre beslutninger eller foreslå nye initiativer med udgangspunkt i bæredygtighed?” sagde han. 

ESG i lønnen virker

Steve Kenzies udtalelser bakkes op af f.eks. Stanford Business Schools undersøgelse af netop sammenhængen mellem ESG-relaterede bonus til ledelsen og virksomheders resultater på samme mål. Den er tydeligt positiv blandt de 4.400 selskaber i 21 lande, som indgår i undersøgelsen: 

”Når virksomheder forbinder deres ledelses-aflønning med specifikke emissions-mål, så opnår de efterfølgende et fald i deres CO2-udledninger,” som der står der i artiklen. 

Researchen har også kigget på, om ESG-mål i ledelsesaflønningen påvirker de finansielle resultater. 

”Vi kan ikke se, at ESG-løn påvirker virksomhedens finansielle resultater positivt. Men vi kan heller ikke se den modsatte sammenhæng – at investeringer i og ambitioner inden for ESG skader de finansielle resultater,” sagde Stefan Reichelstein, som er professoren bag undersøgelsen. 

Stanford-undersøgelsen viste også, at ESG-mål i ledelsens løn er mest udbredt i lande med stærk regulering og generelt større optagethed af ESG-emner. Det er også mere udtalt i sektorer med høj miljøpåvirkning og høje CO2-udledninger – måske fordi de tiltrækker mere offentlig opmærksomhed. Virksomheders størrelse og hvorvidt de havde kvinder i ledelsen og bestyrelsen påvirkede også hyppigheden af ESG-mål i ledelsens aflønning. 

Danske virksomheder er med

En ny rating af danske virksomheders brug af ESG-komponenter i ledelsen aflønning bliver i øjeblikket drypvis udgivet af Økonomisk Ugebrev. Det samlede overblik er dog ikke gjort offentligt tilgængeligt endnu, men allerede i 2023, viste mediets første kortlægning, at de store, børsnoterede danske virksomheder er kommet med på vognen.

”Andelen af danske large cap-selskaber, der inkluderer ESG-komponenter i topchefens incitamentsprogram, gået fra 59 procent i 2022 til 78 procent i 2023 – altså en stigning på 32 procent på blot et enkelt år,” skriver de i en artikel fra 2023.

Hvordan bliver ESG-relateret løn vurderet? 

Økonomisk Ugebrev har i år sat sig for at lave en rating af danske virksomheders oplysninger om ESG-løn til ledelsen baseret på offentligt tilgængelige oplysninger. Kriterierne i ratingen kan måske give inspiration til at tage fat på det måske mest effektive værktøj til at skubbe virksomheden i retning af de strategiske målsætninger på ESG. 

CSR.dk har samlet Økonomisk Ugebrevs 10 detaljerede kriterier i tre overordnede her:  

  1. Indeholder topchefens bonusprogram ESG-komponenter og hvor stor en andel af bonusprogrammet udgør de?
  2. Konkretiseres mindst en ESG-komponent til at omhandle eksempelvis klima, kønsdiversitet eller et andet ESG-relateret målepunkt?
  3. Fremgår det klart og tydeligt, hvilket mål, der skal opnås, for at udløse topchefbonus? Og når der rapporteres om ledelsesaflønning, fremgår resultatet for målet og om det har udløst bonus?

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online