Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører
DB Schenker er en af verdens ledende logistikleverandører med cirka 76100 medarbejdere i over 130 lande. Virksomheden tilbyder alt fra landtransport, international sø- og luftfragt samt konsulentydelser til lager- og logistikløsninger - og har nu for alvor kastet sig over brugen af AI. Det sker i samarbejder med nøgleaktører i flere projekter, og her følger fire eksempler på AI-innovationer på logistikfronten.
iBoxen
DB Schenker, iBoxen og Linköpings Universitet har startet en omfattende forundersøgelse for at udvikle et AI-værktøj, der kan forbedre placeringen af leveringsbokse i svenske byer. Projektet er en del af CLOSER's AI Enhanced Mobility-projekt, som er finansieret af Vinnova og Drive Sweden. Det bygger på en tidligere undersøgelse, der viste, at en AI-baseret løsning kan optimere placeringen af leveringsbokse baseret på placeringen af pakkeagenter og bevægelser i lokalsamfundet. Projektet går nu videre til en mere detaljeret undersøgelse, der vil se nærmere på, hvordan AI kan bruges til at optimere placeringen af leveringskasser og pakkeagenter afhængigt af de eksisterende agenters placeringer og samfundets bevægelser.
TRASSEL
I projektet TRASSEL arbejder DB Schenker sammen med Viscando, en startup-virksomhed, der specialiserer sig i sensorteknologi, data og AI til trafik og mobilitet. Projektet har til formål at forbedre effektiviteten i vores logistikterminaler ved at løse problemer som lange behandlingstider, forsinkelser og overbelastning.
Ved at bruge 3D-sensorteknologi, datavisualisering og AI fokuserer projektet på at give indsigt, prognoser og visualiseringer af, hvordan varer bevæger sig og placeres i terminaler. Målet er at få den værdifulde indsigt, som visualiseringer giver, og fremhæve AI's evne til at forudsige varebevægelser og pladsudnyttelse. Undersøgelsen viste, at proaktiv beslutningstagning baseret på AI-forudsigelser i høj grad kan forbedre terminaldriften og føre til øget produktivitet.
REDIG
Sammen med Göteborg Green City Zone er DB Schenker Sverige involveret i projektet REDIG, der har til formål at skabe et fossilfrit logistiksystem til byens eventområde. Projektet løber fra oktober 2023 til oktober 2026, og målet er at reducere leveringstrafikken og omkostningerne ved at konsolidere varer på en bæredygtig måde, og fremhæve behovet for operationelle ændringer for at opfylde klimamål og optimere trafikstrømmen. Projektets formål er at etablere et fælles knudepunkt for varer, der gør det muligt for interessenter at opnå både miljømæssige og økonomiske fordele. Samarbejdet vil sænke forbruget af fossile brændstoffer, lette trængsel, støj, ulykker og miljøpåvirkninger.
REEL 2
REEL er et nationalt initiativ med det formål at fremskynde overgangen til elektrificeret tung transport sammen med førende svenske interessenter. Projektet, som er tæt knyttet til eCharge, og ledes af CLOSER i Lindholmen Science Park. Initiativet omfatter etablering, drift og evaluering af omkring 60 forskellige regionale logistikstrømme og samler mange forskellige interessenter som f.eks. transportkøbere, speditører, vognmænd, terminaloperatører, ladestanderoperatører, elnetselskaber og leverandører af styringssystemer, opladningsudstyr og køretøjer. Målet med projektet er at skabe et eksperimentelt og teoretisk grundlag, der kan bruges til at fremskynde regional elektrificering i stor skala. Godstransportservice (GTS) i Umeå, en af DB Schenkers partnervognmænd, er en aktiv deltager i REEL, og er også den vognmand, der driver initiativets første fuldt elektriske distributionslastbil i det nordlige Sverige.
Kilde: DB Schenker
/ PiB