Kunstig intelligens er flyttet ind i langt de fleste virksomheder

Fra projektstart til fuld implementering af en AI-løsning bruger de fleste virksomheder nu under fire måneder. Det viser nye tal fra McKinsey & Company.

81 procent af de danske virksomheder, der benytter sig af AI, oplever en positiv effekt ved det, og 35 procent mener samtidig, at AI er med til at skabe et bedre beslutningsgrundlag. Foto: 123rf.com

21.08.2024

SCM.dk

71 procent af virksomhederne benytter sig i dag af mindst en AI-løsning. En markant stigning på 31 procent i forhold til 2023, hvor 55 procent af virksomhederne benyttede sig af kunstig intelligens.

”Jeg husker ikke, at vi nogensinde har set en teknologi blive indarbejdet så hurtigt i virksomhedernes hverdag. Det er en implementeringsrate af historiske dimensioner, og noget som kommer til at ændre samfundet markant på meget kort tid”, siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Til sammenligning tog det næsten 10 år fra internettets begyndelse og til at halvdelen af danske virksomheder havde en hjemmeside. Det tog kun omkring et år efter lanceringen af ChatGPT, før halvdelen af danske virksomheder havde implementeret mindst en AI-løsning.

Tallene fra McKinsey Global Survey on AI 2024 viser, at næsten halvdelen af alle AI-projekter nuimplementeres på under fire måneder i virksomhederne. Det er især indenfor strategi & økonomi, HR og it at AI-udviklingen går stærkt, hvorimod kunstig intelligens i selve produktionen og supplychain stadig tager over otte måneder at implementere.

81 procent af de danske virksomheder, der benytter sig af AI, oplever da også en positiv effekt ved det, og 35 procent mener samtidig, at AI er med til at skabe et bedre beslutningsgrundlag.

Det undrer ikke Natasha Friis Saxberg:

”Typisk er det de steder, hvor man sidder med meget data eller skal filtrere meget information, at virksomhederne først og fremmest ser en værdi i brugen af kunstig intelligens. Men at udviklingen går særligt stærkt i netop den administrative del af forretningen, skyldes også, at det ofte er hurtigere at få installeret en AI-kontorassistent, end det er at få integreret AI i hele ens produktionsapparat”.

Hun tror dog, at man vil se massive investeringer i kunstig intelligens i alle afdelinger over de næste år. På tværs at industrier forventer mere end hver 3. virksomhed at investere 6 procent eller mere af deres samlede it-budget i kunstig intelligens.

Læs også: Supply Chain koncerndirektør bruger mere end 30 procent af sin tid på kunstig intelligens

Selvom der er fart på AI-udviklingen, er det ikke ensbetydende med, at man bare skal løbe blindt derudaf. Specielt med generative selvlærende AI-løsninger er det vigtigt at forholde sig til de etiske dilemmaer samt de virksomheds- og persondatafølsomme data, der bruges til blandt andet træning af modellerne.

”AI giver nogle helt fantastiske muligheder og kan markant styrke ens konkurrenceevne, hvis man gør det rigtigt. Men der er også en række ting, man skal overveje, inden man går i gang med et AI-projekt. For eksempel hvilke træningsdata man bruger”, fortæller Natasha Friis Saxberg.

Ud over at have styr på den kommende AI Act fra EU, der sætter rammerne for, hvordan man må udvikle og bruge kunstig intelligens i EU, er der også en række etiske overvejelser, man skal gøre sig, så man udvikler AI med omtanke for både mennesker, miljøet og samfundet. På IT Branchens hjemmeside kan man læse mere om kravene fra AI Act og IT-Branchens fem dogmer for ansvarlig softwareudvikling.

Kilde: IT-Branchen

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online