Kunsten at købe råvarer i et uforudsigeligt marked

Risikostyring rykker højt op på agendaen i disse år, og indkøb af råvarer og andre ”commodities” er en hjørnesten i virksomheders risikostyring. Det stiller krav om nyt fokus og nye finansielle værktøjer i indkøbsafdelingen, og indkøberne kan lære meget af økonomiafdelingerne.

28.02.2012

SCM.dk

Alex Chandy, ekspert i Risk Management hos konsulentvirksomheden Accenture..

2011 bød på det ene chok efter det andet. Det understreger, at verden efter 2008 er en uforudsigelig verden, og at risikostyring er livsnødvendigt for moderne virksomheder. ”Alle virksomheder er på den ene eller anden måde afhængig af energi, og det vil først og fremmest sige olie. Prisen på olie har opført sig som en rutsjebane i en forlystelsespark”, fortæller Alex Chandy, der er ekspert i Risk Management hos konsulentvirksomheden Accenture. Han var i december måned i København for at holde oplæg om, hvordan man sikrer sig mod alt for store ubehagelige overraskelser, når man køber råvarer som fx energi – og hvordan man måske oven i købet kan sikre sig en fordel af de utilregnelige markeder.

Fra mavefornemmelse til professionel systematik
”Råvaremarkederne er udsat for enorme og uforudsigelige prisudsving, og det tempo skiftene foregår i accelerer i disse år. Indkøb af råvarer kan ikke længere klares som et halvtidsjob for en indkøbsassistent. Der skal helt andre ressourcer og professionelle værktøjer til”, fortæller Alex Chandy og tilføjer: ”Tidligere var mavefornemmelse det mest almindelige risikostyringsredskab i indkøbsafdelingerne. Den holder ikke længere. Indkøbsafdelinger skal blandt andet lære af økonomiafdelinger og anlægge en holistisk analytisk tilgang til professionelt og systematisk at sikre sig mod økonomiske risici i hele værdikæden”.

Fem anbefalinger
Hvordan gør man så det? Alex Chandy og kollegaer fra Accenture har studeret, hvad de bedste globale virksomheder fra den profitpressede consumer goods-branche såsom fx Unilever, Pepsi, Nestlé og Coca-Cola gør for at blive dygtigere og mindre sårbare på dette felt. Resultatet er fem anbefalinger:
1. Få styr og samling på data, de skal aggregeres og samles centralt.
2. Analyser data for kilder til lønsomhed, risici, spild etc. Brug dataanalyser til at kortlægge smarte kontraktmæssige strukturer, der minimerer negativ eksponering og optimerer positiv eksponering etc.
3. Gennemfør genforhandling af aftaler med leverandører for at opnå fleksibilitet i volumen, levering, prisstruktur o.s.v.
4. Fjern direkte eksponering ved hjælp af finansielle værktøjer såsom ”prisforecasts” og ”hedging” eller ved at indgå forsikringslignende ordninger/risikostyringsprodukter med banker
5. Er virksomheden storforbruger af ”rene råvarer” (pure commodities) som olie, gas, sukker, korn m.m., så ansæt kompetente medarbejdere der både har den markedsfaglige og kommercielle indsigt i disse særlige markeder (fx folk fra energisektoren). Der er brug for dyb forståelse af disse markeders DNA.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

IATF 16949 Specialist

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Bureau Veritas Denmark er som de første i Danmark akkrediteret af DANAK til NATO-ordningen AQAP 2110

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia