Kunsten at købe råvarer i et uforudsigeligt marked

Risikostyring rykker højt op på agendaen i disse år, og indkøb af råvarer og andre ”commodities” er en hjørnesten i virksomheders risikostyring. Det stiller krav om nyt fokus og nye finansielle værktøjer i indkøbsafdelingen, og indkøberne kan lære meget af økonomiafdelingerne.

28.02.2012

SCM.dk

Alex Chandy, ekspert i Risk Management hos konsulentvirksomheden Accenture..

2011 bød på det ene chok efter det andet. Det understreger, at verden efter 2008 er en uforudsigelig verden, og at risikostyring er livsnødvendigt for moderne virksomheder. ”Alle virksomheder er på den ene eller anden måde afhængig af energi, og det vil først og fremmest sige olie. Prisen på olie har opført sig som en rutsjebane i en forlystelsespark”, fortæller Alex Chandy, der er ekspert i Risk Management hos konsulentvirksomheden Accenture. Han var i december måned i København for at holde oplæg om, hvordan man sikrer sig mod alt for store ubehagelige overraskelser, når man køber råvarer som fx energi – og hvordan man måske oven i købet kan sikre sig en fordel af de utilregnelige markeder.

Fra mavefornemmelse til professionel systematik
”Råvaremarkederne er udsat for enorme og uforudsigelige prisudsving, og det tempo skiftene foregår i accelerer i disse år. Indkøb af råvarer kan ikke længere klares som et halvtidsjob for en indkøbsassistent. Der skal helt andre ressourcer og professionelle værktøjer til”, fortæller Alex Chandy og tilføjer: ”Tidligere var mavefornemmelse det mest almindelige risikostyringsredskab i indkøbsafdelingerne. Den holder ikke længere. Indkøbsafdelinger skal blandt andet lære af økonomiafdelinger og anlægge en holistisk analytisk tilgang til professionelt og systematisk at sikre sig mod økonomiske risici i hele værdikæden”.

Fem anbefalinger
Hvordan gør man så det? Alex Chandy og kollegaer fra Accenture har studeret, hvad de bedste globale virksomheder fra den profitpressede consumer goods-branche såsom fx Unilever, Pepsi, Nestlé og Coca-Cola gør for at blive dygtigere og mindre sårbare på dette felt. Resultatet er fem anbefalinger:
1. Få styr og samling på data, de skal aggregeres og samles centralt.
2. Analyser data for kilder til lønsomhed, risici, spild etc. Brug dataanalyser til at kortlægge smarte kontraktmæssige strukturer, der minimerer negativ eksponering og optimerer positiv eksponering etc.
3. Gennemfør genforhandling af aftaler med leverandører for at opnå fleksibilitet i volumen, levering, prisstruktur o.s.v.
4. Fjern direkte eksponering ved hjælp af finansielle værktøjer såsom ”prisforecasts” og ”hedging” eller ved at indgå forsikringslignende ordninger/risikostyringsprodukter med banker
5. Er virksomheden storforbruger af ”rene råvarer” (pure commodities) som olie, gas, sukker, korn m.m., så ansæt kompetente medarbejdere der både har den markedsfaglige og kommercielle indsigt i disse særlige markeder (fx folk fra energisektoren). Der er brug for dyb forståelse af disse markeders DNA.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online